- Reklama -

Algirdas Paleckis. KK nuotr.

Neseniai pasirodė Vytenio Andriukaičio knyga  „Vytenio Povilo Andriukaičio gyvenimo interviu“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, Vilnius, 2012 m.)

Ką jis rašo apie sausio 13-ąją? Štai ištrauka iš knygos:

„Ir vėlgi gerai atsimenu, koks pritrenktas ir prislėgtas sausio 13-osios naktį iš V. Landsbergio kabineto išėjo Č. Kudaba. Jis man tepasakė: „Tai dabar jiems atrodo, kad mus pripažins. Mat „jau pralietas nekaltas kraujas“. Siaubas. Ar to reikėjo?… Juk turėjom išvengti kraujo!… O jiems atrodo kitaip!”

(„Vytenio Povilo Andriukaičio gyvenimo interviu“, Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, Vilnius, 2012 m.,  299 psl.)

O štai kita knygos ištrauka:

„Galima sutikti ir su kita R. Ozolo mintimi, žinant, kad kai kurie iš JAV emigracijos sugrįžę lietuviai kalbėjo, jog galimo kraujo praliejimo atveju JAV sugriežtintų savo poziciją M. Gorbačiovo atveju ir gal net paspartintų Lietuvos nepriklausomybės pripažinimo procesą“.

(„Vytenio Povilo Andriukaičio gyvenimo interviu“, Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, Vilnius, 2012 m.,  299 psl.)

Žemiau pateiktas tarybinių kariškių pokalbis racija naktį iš sausio 12 į sausio 13 d. (1991 m.). Pokalbį „perėmė“ Lietuvos saugumiečių vadas Mečys Laurinkus ir pasiuntė jį premjerui G. Vagnoriui. (Pokalbis buvo net įtrauktas į bylą prieš LKP vadovus (Baudžiamoji byla, t. 298, p. 64-67). Štai pokalbio ištrauka:

„Aš Gurzufas 74 (matyt, kariškas slapyvardis) – nesuprantu, pakartokite – Gurzufas 74, dirbu pastato viduje, dirbu pastato viduje – iš šalimai baltojo pastato, penkto aukšto į mane šaudoma, aš laikiausi 74, priimu – Gurzufas 74; Aš Gurzufas, priimu – priešais pastatas, iš kurio šaudo už žmonių nugarų su optiniu, su optiniu, priimu – ne, jūs supratote? Priimu – Granitas, jūs supratote, priimu /…/ Mus apšaudė iš miesto pusės, priimu/…/ parketas, ugnis pavieniais šūviais? Priimu – pavieniais, priimu; 38-tas, į ugnį neatsakyti, į šaudymą neatsakyti/…/“

(Šaltinis: Juozas Kuolelis, „Pro kalėjimo grotas“, „Politika“, 2010 m. Vilnius)

Laurinkau, Vaišvila, Butkevičiau, Landsbergi, Skučai – kas šaudė į kariškius?

Algirdas Paleckis

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!