- Reklama -
 S.Martinavičius. KK nuotr.
S.Martinavičius. KK nuotr.

Sigitas Martinavičius 

Matant, kas vyksta pasaulyje, akivaizdu, kad pasaulio lyderiai padarė išvadas po B. Obamos minkštojo valdymo laikotarpio klaidų. Ir čia didelį vaidmenį suvaidins Ukraina.

Pirmieji požymiai –  griežtesnę poziciją Rusijos atžvilgiu parodė naujasis Prancūzijos prezidentas E. Macronas, pasisakęs apie griežto dialogo su Rusija svarbą.

Akivaizdus ženklas buvo JAV prezidento D. Trumpo įsakymas atakuoti Sirijos oro bazę. O praeita savaitė sudėjo aiškius taškus ir parodė, kas valdo pasaulį ir kokiu keliu bus toliau einama.

Aiškus D.Trumpo pasakymas Varšuvoje:  „Lenkija ir jos kaimynės niekada nebus paliktos vienos“.

Pakeliui į liepos 7-8 dienomis vyksiantį Didžiojo dvidešimtuko (G20) susitikimą Hamburge, JAV prezidentas Donaldas Trumpas atvykę į Lenkiją, susitiko su šalies prezidentu Andrzejumi Duda ir visais Rytų bei Vidurio Europos valstybių vadovais, įskaitant Lietuvos prezidentę Dalią Grybauskaitę.

D.Trumpas, sakydamas kalbą, paragino Rusiją nutraukti destabilizuojančią veiklą Ukrainoje ir liautis rėmus „priešiškus režimus“.  JAV vadovas pakvietė Rusiją prisijungti prie „atsakingų tautų bendruomenės“ ir kartu kovoti su bendrais priešais ir ginti civilizaciją.

Toliau sekė JAV valstybės sekretoriaus R. Tilersono liepos 9-ąją vizitas į Kijevą. Ukrainoje jis susitiko su prezidentu P. Porošenka ir su jaunais reformatoriais iš vyriausybės ir pilietinės visuomenės.

JAV Valstybės departamento pranešime teigiama: „Sekretorius patvirtino Amerikos įsipareigojimą Ukrainos suverenumui ir teritoriniam vientisumui, tuo pačiu paskatindamas Ukrainos vyriausybę ir toliau vykdyti reformas, sustiprinsiančias Ukrainos ekonominį, politinį ir karinį atsparumą“.

JAV patikino partnerius ukrainiečius, kad sankcijos Rusijai nebus panaikintos, kol nebus išvaduota Ukrainos teritorija.

„Mes taip pat detaliai kalbėjome apie sankcijas. Ir gavome patvirtinimą, kad kol nebus įgyvendinti Minsko susitarimai ir nebus išvaduota Ukrainos teritorija, kalbos apie sankcijų panaikinimą nebus“, – sakė P.Porošenka per bendrą trumpą spaudos konferenciją su JAV valstybės sekretoriumi Rexu Tillersonu.

„Ponas valstybės sekretorius mane patikino, kad Krymas visada yra darbotvarkėje ir (kad) klausimas dėl teritorinio vientisumo užtikrinimo bei neteisėtos Krymo aneksijos nutraukimo pat yra tvirta sankcijų Rusijai panaikinimo sąlyga“, – sakė P.Porošenka.

R.Tillersonas savo ruožtu pasakė: „JAV ir ES sankcijos Rusijai liks tol, kol Rusija nutrauks tuos veiksmus, kurie šias sankcijas išprovokavo“.

Taip pat vakar Ukrainoje lankėsi Jungtinių Tautų generalinis sekretorius A. Guterresas. Jis paragino Ukrainos vyriausybines pajėgas ir Rusijos remiamus separatistus laikytis ugnies nutraukimo susitarimo, kuriuo siekiama slopinti kruviną konfliktą šalies rytuose.

A.Guterresas aiškiai pasakė: „Žinome, kad kovos vis dar vyksta. Ir, žinoma, mūsų kreipimasis yra dėl visiško ugnies nutraukimo”.

Susitikimo metu aptartas ir Jungtinių Valstijų gynybos sekretoriaus Jameso Mattiso vizito į Ukrainą detalės. Nesenai Jamesas Mattisas apkaltino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną tarptautinėmis „piktadarybėmis“ ir pareiškė, kad Amerikos įsipareigojimai NATO išlieka tvirti. J.Mattisas pareiškė, kad Rusija nusprendė mesti iššūkį „saugiai ir taikiai“ pokario tvarkai.

Rusijos žmonių „lyderis, darydamas piktadarybes už Rusijos sienų, negrąžins jų turtų ir iš naujo neįžiebs jiems vilties“, sakė J.Mattisas, kalbėdamas apie Ukrainos konfliktą ir Maskvos kišimąsi į JAV prezidento rinkimų procesą.

J.Mattisas pabrėžė, kad Ameriką ir D.Trumpą reikėtų vertinti pagal jų veiksmus. Jis nurodė, kad JAV iki 2020 metų toliau prisidės prie NATO sustiprinto buvimo priešakinėse pozicijose Rytų ir Vidurio Europoje, siekiant atremti Rusijos agresijos grėsmę.

Kaip matome, Rusijos manipuliacijos pasaulio lyderiais baigėsi. Ukrainos vaidmuo labai stiprėja, atsigauna jos ekonomika. Ukraina stiprėja karine prasme ir tampa nebeįkandama Rusijai.

Rusija praranda pozicijas, Ukraina stiprina jas ir mums tai labai naudinga.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!