- Reklama -

Seimo narė Rima Baškienė. KK nuotr.

Kai nuolat girdimos prieštaringos kalbos apie gimdymą namuose, verta paskaityti Seimo Parlamentinių tyrimų departamento surinktą informaciją apie gimdymo namuose praktiką kai kuriose Europos Sąjungos valstybėse. Štai keletas citatų.

Nyderlandai. Nyderlandai yra vienintelė Vakarų Europos šalis, kurioje namuose gimdo daugiau kaip 32 procentų gimdyvių. Tokį aukštą procentą nulėmė tradicijos ir valstybės politika bei šiuo metu veikianti gimdymų sistema, kuri skirstoma į 3 lygius. Pirminiam gimdymo lygiui priklauso mažos rizikos grupės moterys, kurios gimdo namuose prižiūrimos nepriklausomų akušerių-pribuvėjų arba atokesniuose šalies rajonuose – bendrosios praktikos gydytojų. Antram lygiui priklauso gimdyvės, nusprendusios gimdyti ligoninėse bei didesnės rizikos grupės moterys, turinčios tam tikrų sveikatos sutrikimų, besilaukiančios ne vieno kūdikio arba patyrusios tam tikras komplikacijas per ankstesnius gimdymus, prižiūrimos ligoninių akušerių, o trečiam lygiui priklauso gimdančios akademinėse ligoninėse, kurioms gresia rimtos komplikacijos arba turinčios rimtų sveikatos sutrikimų, taip pat prižiūrimos aukštesnės kvalifikacijos akušerių.

Šiuo metu Nyderlanduose yra 2612 akušerių, iš kurių 27 proc. dirba ligoninėse, o likusios teikia paslaugas gimdančioms namuose. Gimdyvei pasirinkus gimdymą namuose, akušeris-pribuvėjas gimdymo paslaugas teikia su asistentu. Asistentu gali būti akušerijos medicinos sesuo ar slaugytojas, kuris paprastai būna įdarbintas ligoninėje. (iš Karališkosios Olandijos akušerių asociacijos 2012 m. išplatintos ataskaitos „Akušerija Nyderlanduose“).

Latvija. Remiantis Ministrų kabineto 2006 m. liepos 25 d. priimtomis taisyklėmis „Gimdymo pagalbos nustatymo tvarka“, gimdyvė gali rinktis gimdymą sveikatos priežiūros įstaigos gimdymo stacionare arba planuotą gimdymą ne stacionare. Planuoto gimdymo ne stacionare atveju pagalbą gimdyvei suteikia gydymo įstaigoje dirbantis ginekologas (gimdymo specialistas) arba akušeris. Gydymo įstaiga, kurioje dirba gydantysis asmuo, teikiantis pagalbą planuoto gimdymo ne stacionare metu, sudaro rašytinę sutartį su gimdyve. Sutartimi patvirtinama, kad gimdyvė yra gavusi visą ir suprantamą informaciją apie būtiną gimdymo aplinką, gimdymo esmę, galimas komplikacijas motinai ir vaikui gimdymo metu ir pogimdyminiu periodu, rizikos faktorius, paslaugos apmokėjimo sąlygas ir kt.

Besirenkančiųjų planuotą gimdymą ne stacionare interesams atstovauja Latvijos gimdančių namuose šeimų sąjunga, įsteigta 2011 m. rugpjūčio 23 d.

Jungtinė Karalystė. Kiekviena moteris Didžiojoje Britanijoje turi teisę gimdyti namuose. Planuoto gimdymo ne stacionare atveju gimdymo pagalbą suteikia gydytojas arba akušeris. Galimybę gimdyti namuose reglamentuoja Nacionalinis sveikatos paslaugų aktas.

Lenkija. Vadovaudamasi Lenkijos Sveikatos ministerijos priimtomis reglamento taisyklėmis, gimdyvė gali rinktis gimdymą sveikatos priežiūros įstaigoje arba planuotą gimdymą ne sveikatos priežiūros įstaigoje. Gimdyvė turi būti informuojama, kad gimdymas ligoninėje saugesnis, nes esant komplikacijoms yra galimybė imtis būtinų intervencijos priemonių atliekant cezario pjūvį ir t.t. Lenkijoje moteris planuoto gimdymo namuose atveju gali gauti kvalifikuotą akušerinę pagalbą. Akušerių darbą reglamentuoja keli Sveikatos reikalų ministerijos potvarkiai bei Slaugytojų ir akušerių tarybos įstatymas.

Airija. Airijos sveikatos paslaugų direkcijos visuomenei teikiamoje informacijoje teigiama, kad gimdymas namuose mažos rizikos grupės moterims yra, kaip rodo tyrimai, saugi alternatyva planuotam gimdymui ligoninėje. Besilaukianti moteris konsultuodamasi su savo akušere ar kitais medicinos darbuotojais turi galimybę apsispręsti, ar jai ir jos kūdikiui yra saugu gimdyti namuose.

Šiuo metu Airijoje veikia Nacionalinė gimdymo namuose akušerių tarnyba, užtikrinanti, kad kiekvienai norinčiai gimdyti namuose būtų suteikta privačia praktika besiverčiančių akušerių organizacijos narių priežiūra. Akušerių vardai ir adresai skelbiami Airijos sveikatos paslaugų vykdomosios valdžios tinklalapyje. Akušerių veikla, jų pareigos ir atsakomybė reglamentuojama Slaugytojų ir akušerių įstatymu.

Estija. Šiuo metu Estijoje gimdymų namuose nereglamentuoja joks įstatymas. Diskusija Estijoje šiuo klausimu prasidėjo 2011 metų pradžioje. Estijos Parlamento Socialinių reikalų komitetas pritarė tam, kad būtų įstatymiškai įteisintas gimdymas namuose, tačiau iki šiol neparengtas joks įstatymo projektas.

Atkreiptinas dėmesys, kad Europos Žmogaus Teisių Teismas 2010 m. byloje Ternovszky prieš Vengriją yra aiškiai išsakęs poziciją, kad pasirinkimas gimdyti namuose – teisė, kuri turi būti užtikrinta. Teismo sprendime rašoma, kad teisė pasirinkti gimdymo sąlygas (vietą, būdą bei aplinkybes) yra ginama Europos žmogaus teisių bei pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos. Taip pat pabrėžiama, kad sprendimas gimdyti namuose apima sveikatos priežiūros specialistų dalyvavimą. Įstatymai, draudžiantys gimdymo specialistams teikti pagalbą gimdyvėms namuose, trukdo būsimosioms motinoms įgyvendinti teisę į privatų gyvenimą.

Seimo narė

Rima Baškienė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!