- Reklama -
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. KK nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. KK nuotr.

Mažiau alkoholio – tai daugiau sveikatos, kūrybos, kultūros, visuomenės pažangos. Mažiau alkoholio – mažiau nusikaltimų, smurto, pamestų vaikų, savižudybių, žmonių degradacijos, skurdo. Tokia elementari tiesa, kurią suprasdamos civilizuotos valstybės stengiasi mažinti alkoholio vartojimą.
Neseniai Seimo Parlamentinių tyrimų skyrius atliko tyrimą, kuriame išnagrinėjo mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais licencijavimo ir reikalavimų mažmeninei prekybai alkoholiu tvarką 9 ES ir kai kuriose JAV valstijose. Reikalavimai mažmeninei prekybai alkoholiu įvairiose šalyse turi daug panašumų. Pavyzdžiui, siekiant apsaugoti nepilnamečius, prekyba alkoholiu netoli mokymo įstaigų daug kur yra draudžiama. Nyderlanduose už viešą alkoholio vartojimą nepilnamečiai baudžiami baudomis. JAV alkoholis neparduodamas asmenims iki 21 metų.
Kai kuriose šalyse taikomi prekybos alkoholiu darbo laiko apribojimai, draudžiamos „laimingos valandos“, reklama, neišduodamos licencijos prekiauti alkoholiu žemos moralės, padariusiems sunkius nusikaltimus ar baustiems už vairavimą išgėrus asmenims. O tokiame vyndarystės krašte kaip Prancūzija, asmenys, norintys verstis mažmenine alkoholio prekyba, privalo gauti „eksploatacijos leidimą“. Jis išduodamas tik po tam tikrų mokymų apie alkoholizmo prevenciją ir kovą su juo, nepilnamečių apsaugą, kovą su girtavimu viešose vietose. Prancūzijoje, kaip ir kitose valstybėse, taip pat nustatomi atstumai, kurie turi skirti prekybos vietas nuo religijos pastatų, kapinių, ligoninių, švietimo, jaunimo ugdymo ir laisvalaikio įstaigų, stadionų, kareivinių, bausmės atlikimo vietų.
Tai tik keletas pavyzdžių, kokių priemonių imasi civilizuoti kraštai, saugodami savo piliečius nuo sunkios alkoholio priklausomybės ligos. Lietuviai – ne išimtis, daugeliui iš mūsų taip pat reikia pagalbos ir apsaugos nuo alkoholio. Žinau, kad kol kas daugelis taip nemano. Tačiau tai natūralu, per vieną dieną negali pasikeisti ilgamečiai žalingi įpročiai vien dėl to, kad apie tai kažkas pradėjo kalbėti.
Būtent todėl iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad siekiant mažinti alkoholio vartojimą yra persistengiama. Net neabejoju, kad ne vienas iš jūsų pagalvojo: „O aš tikrai neturiu problemų dėl alkoholio, tegul ministerija geriau rūpinasi rimtesniais reikalais, vietoje to, kad mažintų alkoholio vartojimą“. Tačiau toks požiūris nėra visai teisingas. Kiekvienas iš mūsų turėtų susimąstyti, kokią vietą jūsų gyvenime užima alkoholis. Tad pradėkime nuo savęs.
Ar skanu vasarą prie jūros atsigerti alaus? Daug kas pasakytų, kad tame nėra nieko blogo, tačiau ar žinote, kad gelbėtojai vos spėja traukti iš vandens dažniausiai išgėrusius žmones. Bent keleto iš jų išgelbėti nepavyksta. Ir visa tai tik dėl to, kad kažkas nematė problemos karštą dieną atsigaivinti alkoholiu. Reikėtų žinoti, kad alkoholis yra gana apgaulingas dalykas ir pačiam įsivertinti savo blaivumą yra labai sudėtinga.
Jaunimas dažną savaitgalį lankosi baruose ir naktiniuose klubuose, kur alkoholis liejasi laisvai. Sakysite, kad savaitgalį jaunam žmogui galima atsipalaiduoti? Tačiau kas po tokio atsipalaidavimo būdo vyksta paryčiui, kai visą naktį siautęs jaunimas patraukia namo. Kiek muštynių ir kitų incidentų įvyksta. O apie tai, kas vyksta miesto švenčių metu kartais net kalbėti yra baisu.
Renginiuose, kur alkoholis plaukia upėmis, o neblaivūs žmonės vaikšto kabinėdamiesi vieni prie kitų. Savivaldybės tikrai turėtų labiau rūpintis šia problema ir keisti, riboti, nustatyti konkrečius laikus ir atstumus, aiškiai apibrėžiant kada ir kur galima vartoti alkoholi viešų renginių metu.
Esu įsitikinęs, kad sumažinti alkoholio vartojimą Lietuvoje yra mūsų visų bendra pareiga ir rūpestis. Ir ne tik todėl, kad Lietuvą kaip itin probleminę šalį įvardina Pasaulio sveikatos bei Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos. Mažinti alkoholio vartojimą reikia dėl to, kad toliau nebeaugintume naujų vaikžudžių ar tėvažudžių kartų, kad šunys nesudraskytų kūdikių, kol jų girti tėvai to nemato. Esu įsitikinęs, kad plėsti nelaimėlių, prarastų žmonių skaičių, būtų ne tik neatsakinga, bet ir nusikalstama, todėl privalome padaryti viską, kad užkirstume tam kelią.

Būdų pažaboti didžiulį alkoholio vartojimą yra daug ir įvairių. Šiuo metu jau yra svarstomos įvairios galimybės, kaip sumažinti šią visuomenės problemą. Labai džiugu, kad šis sprendimas nėra vienpusis, o būdų, kaip apriboti alkoholio vartojimą ieško bei savo pasiūlymus teikia ir verslo sektorius, šią idėją palaiko daugybė nevyriausybinių organizacijų ir visi sąmoningi Lietuvos žmonės.
Tik visų dėka kai kurios įstatymų pataisos jau pakeliui ir labai greitai Seime bus sprendžiami su alkoholio vartojimu susiję klausimai, tokie kaip asmenų, galinčių įsigyti alkoholinius gėrimus amžiaus vėlinimas iki 20 m., keičiamos ir trumpinamos prekybos alkoholiu valandos.
Kaip jau minėjau, būdų, kaip mažinti alkoholio vartojimą yra daug ir įvairių. Kai kurie iš jų reikalautų ir papildomų investicijų iš verslo, todėl galiu garantuoti, kad visos naujovės ateis savo laiku. Priimant kiekvieną sprendimą bus tariamasi su visomis atsakingomis šalimis. Tik bendradarbiaujant galima pasiekti, kad dabar įgyvendinamos ir ateityje planuojamos priemonės visoms pusėms būtų aiškios, skaidrios, nediskriminuojančios ir duodančios geriausius rezultatus.
Tikiu, kad net tie žmonės, kurie kol kas dar abejoja ir nesupranta tokių pokyčių būtinumo, ateityje supras, kad visa tai daroma dėl kiekvieno iš mūsų gerovės ir tokios Lietuvos, kurioje būtų gera gyventi visiems.

Aurelijus Veryga

Sveikatos apsaugos ministras

 

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!