- Reklama -

Prezidentūros nuotr.

Tūkstančiai Jungtinių Amerikos Valstijų imigrantų yra dėkingi šalies prezidentui už jo priimtą imigracijos politikos pasikeitimą. Barackas Obama pasirašė nutarimą, kuriuo šalyje leidžiama pasilikti imigrantams, atvykusiais į šalį būnant nepilnamečiais. Tokia galimybe galėtų pasinaudoti apie 1,7 milijono nelegaliai šalyje gyvenančių jaunų žmonių.

Šiuo nutarimu tokiems jaunuoliams leidžiama šalyje pasilikti mažiausiai dviem metams ir dirbti legalų darbą. Pasikeitimas buvo toks populiarus, jog prie registravimosi vietų susirinko eilės žmonių laukiančių, kada galės užpildyti formas ir gyventi be baimės būti deportuotiems.

Prašymus užpildyti gali visi imigrantai, kurie yra ne vyresni nei 30 metų ir atvykimo metu buvo nepilnamečiai. Pildydami formas jie turi įrodyti, jog atvyko čia būdami nepilnamečiai ir gyvena šalyje ne mažiau nei 5 metus bei nėra padarę jokių kriminalinių nusikaltimų.

Prašymo formos užpildymas kainuoja 465 dolerius, taip valstybė išvengia papildomų administravimo kaštų. Procedūra reikalauja specialios kompiuterinės programos, biometrinio patikrinimo, autorizuotų dokumentų gaminimo, todėl yra nepigi. Visgi tokia kaina neatbaido jaunuolių nuo pildymo. Be to, jiems suteikiama advokato, kuris padeda tinkamai pateikti reikiamus įrodymus ir kitą informaciją apie save, konsultacija.

Nutarimo ateitis neaiški, jeigu B. Obama nebus perrinktas. Mittas Romney turės visas galias jį atšaukti. Juolab, kad respublikonai aštriai pasisakė prieš šią naujovę, vadindami ją tiesiog amnestija. Kritikai piktinasi ir tuo, jog nutarimas padidins ir taip didelę bedarbystės problemą tarp tikrų amerikiečių.

„Tai ne amnestija“, – sakė B. Obama. „Tai ne imunitetas. Tai ne kelias į pilietybę. Tai ne ilgalaikis pakeitimas. Tai tik laikina priemonė“. Daugelis šalininkų naujovę vadina tiesiog galimybe įrodyti, jog yra verti pasilikti.

Prieš tai demokratai parengė įstatymo projektą, kurį skambiai pavadino Dream Act (aut. past. Svajonių Įstatymu), kuris apibrėžė teisinę tvarką, kuria nelegalių imigrantų vaikai galėtų žingsnis po žingsnio eiti pilietybės link. Tačiau šiam projektui pritrūko respublikonų pritarimo. Todėl B. Obamai liko galimybė bent iš dalies įteisinti pakeitimus žemesnio lygio aktu, t.y. savo paties pasirašytu nutarimu. Kai kurie oponentai tokį žingsnį prilygino tiesioginiam prezidento savivaliavimui.

Tiesa, pats Mittas Romney teigė, jog toks sprendimas reikalauja aukštesnio lygio įteisinimo nei prezidento nutarimas, kuris gali būti keičiamas su kiekvienu nauju prezidentu. Jis taip pat patvirtino būtinybę apsaugoti žmones, kurie į šalį atvyko ne savo valia, nebūdami už save atsakingi.

Programa valstybei naudinga ir tuo, jog jos metu surenkama visa imigrantų biografinė informacija ne tik apie juos pačius, bet ir apie gimines. Be to, taip bus susitelkta į pavojingesnių nelegalų gaudymą, nelegaliai gyvenančius kriminalinius nusikaltėlius. Praeitais metais iš šalies buvo deportuota 396.906 imigrantai – didžiausias skaičius JAV Imigracijos Agentūros istorijoje. Natūralu, jog tokie skaičiai taip pat buvo motyvas kažką keisti. Deportacija valstybei kainuoja pernelyg didelius kaštus.

Sprendimu ypač patenkinti ir Lotynų Amerikos valstybių vadovai, nes jų šalys taip pat susiduria su problemos, kuomet deportuojama tūkstančiai šalies gyventojų.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!