- Reklama -

"Jei Vašingtonas yra suinteresuotas paremti taikų situacijos sureguliavimą bei sąlygų dialogui tarp Kijevo ir LLR bei DLR sudarymą, tai būtų žingsnis teisinga kryptimi", - po pokalbio su Dž.Keriu sakė Sergejus Lavrovas, Rusijos URM ministras. Mid.ru nuotr.

Šeštadienį Pekine, Kinijoje, įvykusiame JAV valstybės sekretoriaus Džono Kerio ir Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo susitikime daug dėmesio skirta situacijos Ukrainoje aptarimui.

“Prisiminėme Ženevos formatą, kai šių metų balandį Ženevoje buvo susitikę Rusijos, JAV, Ukrainos užsienio reikalų ministrai ir aukštas pareigas einantis ES atstovas. Prisiminėme ir šių metų balandžio 17-sios Ženevos pareiškimą, kuriame savo ministro atstovaujama Ukrainos vadovybė įsipareigojo nedelsiant pradėti politinį procesą bei konstitucinę reformą, dalyvaujant visiems regionams bei visoms politinėms jėgoms.

Mes su D. Keriu susitarėme, jog nūdien šis uždavinys gali būti net dar labiau aktualus, nei balandžio mėnesį, kai buvo susitarta dėl neatidėliotinos tokio proceso pradžios. Pasistengsime visgi įtikinti Ukrainos vadovybę, jog reikia pradėt vykdyt šį įsipareigojimą”, – cituojamas S.Lavrovas Rusijos URM pranešime spaudai.

“Per šios dienos susitikimą taip pat buvo kalbama ir apie tai, jog derėtų laikytis Minske pasiektų susitarimų tarp Ukrainos vadovybės ir Lugansko bei Donecko sričių atstovų. Šie susitarimai buvo pasirašyti, buvo suderinti konkretūs žingsniai bei sutarčių įgyvendinimo laikotarpiai.

Deja, visiško ugnies nutraukimo nesilaikoma, vėl būta susišaudymų. Visi mes žinome apie tragediją, įvykusią netoli Donecko oro uosto, mokyklos kieme. Nutinka ir kitų incidentų.

Mes manome, jog yra būtina kiek įmanoma greičiau baigti visus konfliktuojančių pusių išskyrimo linijos derinimus, kad būtų galima aiškiai kontroliuoti ugnies nutraukimo laikymąsi bei paliaubų sąlygų vykdymą”, – taip savo pokalbį su Dž.Keriu pakomentavo S.Lavrovas.

“Dėl suprantamų priežasčių mūsų ir JAV pozicijos Ukrainos įvykių raidos bei priežasčių klausimu skiriasi.

Tuo tarpu, jei Vašingtonas yra suinteresuotas paremti taikų situacijos sureguliavimą bei sąlygų dialogui tarp Kijevo ir LLR bei DLR sudarymą, tai būtų žingsnis teisinga kryptimi.

Svarbiausia – nepataikauti Kijeve sklandančioms idėjoms, pavyzdžiui, dėl būtinybės pasisemti jėgų bei grįžti prie krizės įveikimo jėgos metodais, o atkalbinėti karštagalvius nuo tokio pobūdžio sumanymų, bei siekti, kad būtų laikomasi Kijevo valdžios prisiimtų įsipareigojimų, t.y. būtent politinio Ukrainos krizės sureguliavimo linijos.

Mes, savo ruožtu, kontaktuodami ir su sukilėliais, ir su Kijevo valdžia, visaip skatinsime tokią įvykių raidą”, – po susitikimo su Dž.Keriu  sakė Rusijos užsienio reikalų ministras S.Lavrovas.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!