- Reklama -

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė kartu su Ukrainos Prezidentu Viktoru Janukovyčiumi atidarė tarptautinę Jaltos konferenciją, skirtą Ukrainos europinėms perspektyvoms aptarti. Dž.G.Barysaitės nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė kartu su Ukrainos Prezidentu Viktoru Janukovyčiumi atidarė tarptautinę Jaltos konferenciją, skirtą Ukrainos europinėms perspektyvoms aptarti.

Šalies vadovė pabrėžė, kad Europos Sąjunga yra pasirengusi pasirašyti Asociacijos sutartį su Ukraina Vilniaus viršūnių susitikime, kuris įvyks lapkritį. Todėl iki jo likę paskutiniai mėnesiai yra labai svarbūs ir Ukrainai, ir visai ES. Nuo Ukrainos pastangų per ateinantį mėnesį priklausys, ar šalis pasiryžusi realiai kurti europinę ateitį, ar pasiduoda spaudimui ir grasinimams bei atsisako pastarųjų penkerių metų pasiekimų ir įdirbio.

„Ukraina yra per didelė, per stipri ir per svarbi, kad leistų kitiems spręsti savo likimą. Tik pati Ukraina gali apsispręsti, ar žengti europiniu keliu. Šiandien Ukraina – visų europiečių, kuriems rūpi mūsų žemyno saugumas ir gerovė, dėmesio centre. Europa laukia ir palaiko Ukrainą. Vilniaus viršūnių susitikimas gali tapti istorine diena, kai Ukraina pasirinko Europą, o Europa – Ukrainą”, – sakė Prezidentė.

Pasak šalies vadovės, iki Vilniaus susitikimo likus tik dviem mėnesiams Ukraina dar turi išspręsti selektyvaus teisingumo problemą ir Julijos Tymošenko klausimą, priimti būtinas įstatymų pataisas teisinės ir teismų sistemos, rinkimų, prokuratūros, verslo aplinkos gerinimo ir kovos su korupcija srityse. Prezidentė pabrėžė, jog niekas nepadaryta, kol nepadaryta viskas. Pasak Lietuvos vadovės, šios reformos visų pirma yra naudingos Ukrainos žmonėms.

Valstybės vadovės teigimu, politiniu spaudimu ir ekonominėmis sankcijomis siekiama sutrukdyti Ukrainos ir kitų Rytų partnerių integraciją į Europą. Ekonominį spaudimą šiuo metu patiria ir Lietuva, ir Ukraina, ir kitos regiono šalys. Prezidentė pabrėžė, jog tai yra neteisėta, rodo silpnumą ir yra tarptautinės teisės pažeidimas.

„Kuo mažiau lieka laiko iki Vilniaus viršūnių susitikimo, tuo labiau didėja spaudimas. Linkiu Ukrainai, jos lyderiams ir žmonėms stiprybės, politinės valios ir ryžto jį atlaikyti. Ukraina turi pati kurti savo ateitį. Europa nori matyti Ukrainą savo visaverte partnere. Tokią, kuri gali prisidėti prie viso žemyno vystymosi ir saugumo”, – sakė Prezidentė.

Vilniaus viršūnių susitikimas įvyks lapkričio 28-29 d. Tai vienas pagrindinių ir didžiausių Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai renginių. Jame tikimąsi pasirašyti ES asociacijos sutartį su Ukraina bei parafuoti asociacijos sutartis su Gruzija ir Moldova.

Vizito metu Lietuvos vadovė taip pat susitiko dvišalio pokalbio su Ukrainos Prezidentu Viktoru Janukovyčiumi.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!