- Reklama -

Chuckas Feeney

Chuckas Feeney, ko gero, be konkurencijos galėtų būti pripažintas dosniausiu pasaulio turtuoliu. Per daugybė metų slaptos labdarystės metu airių kilmės milijardierius paaukojo 7,5 milijardo dolerių, o iki savo mirties ketina labdaringoms organizacijoms išdalinti visą savo turtą. Pats Ch. Feeney nevertina prabangos – nešioja pigų laikrodį, paprastus drabužius ir netgi neturi nuosavo automobilio. Mokslo, švietimo ir sveikatos tikslais jau išdalinta 99 proc. turto, 82 metų turtuolis savo sąskaitoje pasiliko palyginti menką sumą – 2 milijonus dolerių.

Turtuolis savo labdaringą veiklą pradėjo dar Vietnamo karo metais ir ilgą laiką nenorėjo jokio viešumo, todėl neskelbė aukojantis pinigus. Pavyzdžiui, 1984 metais jis buvo pripažintas vienu turtingiausių Amerikos žmonių, tačiau mažai kas žinojo, jog didžioji dalis jo turto tuo metu jau buvo išdalinta. Pirmąkart apie jo dosnumą buvo paviešinta 1997 m. Visgi skelbimas yra naudingas, jis įkvepia kitus milijardierius. Pavyzdžiui, Billas ir Melinda Geitsai buvo vieni tų, kurie buvo įkvėpti besąlygiško Ch. Feeney dosnumo. Šiuo metu jų pačių labdaringa veikla taip pat labai aktyvi visame pasaulyje. Taip pat paminėtinas W. Buffetas, visi šie žmonės pažadėjo per savo gyvenimą paaukoti bent pusę savo turto.

Ch. Feeney įsitikinęs, jog turtingi žmonės turi įsipareigojimų visuomenei, nors jis neketina mokyti kitų kaip išmintingai išleisti uždirbtus pinigus. Financial Times jis pasakojo, jog žymiai didesnis pasitenkinimas užplūsta ne tenkinant savo poreikius, tačiau leidžiant pinigus taip, jog jų dėka akyse galėtų iškilti naujos ligoninės ar universitetai. „Tai atrodė logiška dėti pinigus tenai, kur jie gerai išnaudojami, nei palikti banko sąskaitoje ir leisti jiems kauptis ir kauptis“ – kalbėjo katalikų šeimoje išaugintas Ch. Feeney.

Galima paminėti bent dalį buvusio milijarderiaus aukų. Vienas milijardas buvo paaukotas jo gimtosios Airijos universitetams, dar beveik tiek pat JAV šiaurės rytų dalies universitetams, t.y. regione, kuriame dirbo pats Ch. Feeney. Limerako universitetas buvo apdovanotas 150 milijonu dolerių. Dotacijomis verslo magnatas taip pat prisidėjo prie taikos kūrimo Airijoje. Finansiškai buvo prisidėta ir prie apartheido sistemos žlugimo Pietų Afrikos Respublikoje. Dar 350 milijonai buvo paaukoti Jungtinių Amerikos valstijų švietimo sistemai Vietnamo karo metais, kuomet ir aukos vertė buvo žymiai didesnė.

Jo finansuojama buvo programa Šypsena, kurios metu paaukota 20 milijonų dolerių vaikams gimusiems su vilko gomuriu. Tuo tarpu 370 milijonų buvo išdalinta programoms kovojančioms su vaikų vėžiu. 8 milijonams Amerikos vaikų buvo suteiktas sveikatos draudimas, kurio jie neturėjo. Rūpintasi ne tik amerikiečių sveikata – AIDS prevencijai Pietų Afrikos Respublikoje skirta 117 milijonų dolerių. Ch. Feeney rūpinosi įvairiausiomis problemomis. Viena išskirtinesnių – mirties bausmės panaikinimas. Prie šio proceso taip pat buvo prisidėta pakankamai ženkliai – 28 milijonais dolerių.

Buvusio milijardieriaus vaikai studijų metais dirbo padavėjais, kambarinėmis ir kasininkais, tačiau užaugę, ko gero, nejuto nuoskaudos dėl griežto auklėjimo. Jie taip pat tęsia tėvo tradicijas ir yra prie labdaringos veiklos prisidėję asmeniškai – viso jų indėlis apie 140 milijonų dolerių.

Dar vienas įdomus faktas apie Ch. Feeney – būdamas besąlygiško dosnumo pavyzdžiu jis visą verslo kūrimo laikotarpį kaip įmanydamas stengėsi vengti mokesčių ir savo įmones įkurdavo mokesčių prieglobsčių valstybėse. Galima manyti, jog milijardierius buvo įsitikinęs, jog pinigus socialinio teisingumo principu gali perskirstyti geriau nei JAV valdžia.

Filantropai gali būti vertinami įvairiai. Vieniems jie besąlygiško dosnumo įsikūnijimas, kitiems savo ego tenkinantys turtuoliai, į kuriuos žvelgiama pakankamai skeptiškai. Visgi kad ir kokios būtų tikrosios aukojimo priežastys, tai yra pavyzdys, kuriuo vertėtų užsikrėsti daugeliui turtuolių.

Parengta pagal Guardian.co.uk.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!