- Reklama -

Keleivinio Malaizijos lėktuvo "Boeing-777" numušimas Ukrainoje - lietuviškų Medininkų variantas (tik kur kas didesniu mastu) ar kariaujančiųjų pusių klaida? Stop kadras

Ketvirtadienį buvo numuštas iš Amsterdamo (Nyderlandai) į Kualą-Lumpur (Malaizija) skridęs keleivinis lėktuvas „Boeing-777“, kuris nukrito vadinamoje Donecko liaudies respublikoje, maždaug 60 km nuo Ukrainos sienos. Lėktuve buvo apie 300 žmonių, visi žuvo.

Tuo tarpu Ukrainos valdžia ir Rytų Ukrainos sukilėliai dėl Malaizijos lėktuvo numušimo kaltina vieni kitus.

Ukraina

Ukrainos Prezidentas Petro Porošenka pareiškė, kad tai teroristinis aktas ir inicijuoja tarptautinę komisiją šiai lėktuvo katastrofai ištirti.

Ukrainos pusė dėl numušto Malaizijos lėktuvo kaltina Rytų Ukrainos sukilėlius.

Ukrainos naujienų portalas unian.ua paskelbė, jog „youtube“ paskelbti „teroristų telefoniniai pokalbiai“, kuriuose jie esą kalbasi apie numuštą „Boeing-777“.

„JAV žvalgyba patvirtina, kad Malaizijos lėktuvas buvo numuštas raketa „žemė-oras“, – pranešė „The Wall Street“.

„Lugansko liaudies respublika“

Tuo tarpu „Lugansko liaudies respublika“ paskelbė pareiškimą, kad Malaizijos lėktuvą numušė Ukrainos karinių oro pajėgų naikintuvas. Dėl to lėktuvas sudužo ore, o jo skeveldros išsibarstė 15 km.

„Liudytojai, stebėję keleivinio lėktuvo „Boeing-777“ skrydį, matė, kaip Ukrainos KOP naikintuvas atakavo lėktuvą. Po ko keleivinis lėktuvas ore sudužo į dvi dalis ir nukrito DLR teritorijoje. Po atakos ukrainiečių naikintuvas buvo numuštas ir nukrito LLR, rajone Krasnoje Luča. Vykdoma numušto lėktuvo paieška“, – skelbiama LLR pareiškime.

„Donecko liaudies respublika“

DLR vicepremjeras TV kanalui „Rossija-24“ pareiškė, kad ukrainiečių kariai galėjo numušti Malaizijos lėktuvą, palaikę jį Rusijos lėktuvu-šnipu, kuris, kaip tvirtinama Kijeve, skraido po Ukrainos teritoriją.

Taip pat pranešama, kad DLR specialistai, dirbantys „Boeing-777“ nukritimo vietoje, rado Malaizijos lėktuvo „juodąsias dėžes“.

„Lėktuvo nukritimo vietoje rastos „juodosios dėžės“, – žiniasklaidai patvirtino „Pietų-Rytų fronto“ informacinio centro vadovas K.Knyrik.

Pranešama, kad šios „juodosios dėžės“ bus perduotos ekspertizei į Maskvą – tarptautiniam aviacijos komitetui.

Rusija

„Ispanų dispečeris, kuris vadovavo nukritusiam „Boeingui“, Twitter’yje paskelbė, kad du ukrainiečių naikintuvai buvo pastebėti šalia lėktuvo kelios minutės iki tol, kol lėktuvas dingo iš radarų“, – paskelbė kp.ru.

Ukrainos raketos tikslas galėjo būti Rusijos Prezidentas Vladimiras Putinas, apie tai, remiantis agentūra „Interfaks“, paskelbė kp.ru.

Skelbiama, kad Rusijos lėktuvas „numeris vienas“ ir Malaizijos „Boeing“ susikirto viename ir tame pačiame taške ir vienoje pakopoje. Tai buvo arčiau Varšuvos 10100 metrų aukštyje 330 ešelone. V.Putiną skraidinęs lėktuvas ten buvo 16:21 msk, o Malaizijos lėktuvas – 15:44 msk.

„Abiejų lėktuvų kontūrai iš esmės panašūs, išmatavimai taip pat panašūs, o išorės dažų spalva beveik identiška“, – skelbia Rusijos žiniasklaida.

Taip pat paskelbta versija, jog Ukrainos pusė iš anksto buvo suplanavusi lėktuvo ataką ir propgandiškai ruošėsi apkaltinti sukilėlius.

„Likus pusvalandžiui iki lėktuvo sudužimo, Ukrainos SNBO „nuleido“ žiniasklaidai informaciją, kad gauta informacija, jog į Ukrainos teritoriją pateko įrenginiai, kurie gali numušti lėktuvus labai dideliame aukštyje. „Tarp jų buvo ir įrenginys „Buk“, – į Ukrainos SNBO atstovo A.Lysenkos „nuleistą“ Ukrainos žiniasklaidai informaciją prieš pusvalandį iki lėktuvo katastrofos atkreipė dėmesį rt.com.

Skelbiama Rusijos specialistų nuomonė, kad Ukraina turėjo uždaryti oro erdvę ir neleisti skristi keleiviniam lėktuvui per teritoriją, kurioje vyksta kariniai veiksmai.

V.Putinas: dėl „Boeingo“ tragedijos atsakomybė tenka Ukrainai

Rusijos Prezidentas V.Putinas pareiškė, kad dėl šios lėktuvo katastrofos atsakomybė tenka Ukrainai.

„<…> Ši tragedija nebūtų įvykusi, jeigu šioje žemėje būtų taika, bet kokiu atveju, jeigu nebūtų atnaujinti kariniai veiksmai pietryčių Ukrainoje. Ir, be jokios abejonės, valstybė, virš kurios teritorijos tai įvyko, atsako už šią baisią tragediją“, – cituoja V.Putiną Kremliaus spaudos tarnyba.

Rusijos Prezidentas pavedė Rusijos Vyriausybei padaryti viską, kad būtų nustatyta katastrofos priežastis.

„Mes padarysime viską, viską, kas nuo mūsų priklauso, bet kokiu atveju, kad to, kas nutiko, objektyvų paveikslą pamatytų ir mūsų visuomenės, ir visuomenės Ukrainos, ir viso pasaulio visuomenės.

Tai absoliučiai nepriimtini dalykai, ir niekas neturi teisės praeiti pro šalį be atitinkamų išvadų ir be to, kad pas mus visus būtų objektyvi įvykiusio informacija“, – cituoja V.Putiną Kremliaus spaudos tarnyba.

Papildyta. Penktadienis, liepos 18 d.

Ukraina

Ukrainos infrastruktūrų ministerija paskelbė, kad penktadienį, liepos 18 d., Ukrainos valstybinė aviacijos tarnyba pilnai uždarė oro erdvę virš zonos, kur vyksta kariniai veiksmai.

„Valstybinė aviacijos tarnyba po informacijos apie „Boeing-777“ nukritimą patvirtinimo Donecko apskrityje pilnai uždarė oro erdvę skrydžiams virš Donecko, Lugansko apskričių ir dalies Charkovo apskrities“, – pranešė Ukrainos infrastruktūrų ministerija.

Taip pat informuojama, kad katastrofos ištyrimui sudaryta speciali vyriausybinė komisija. Tragedijos priežastis aiškintis taip pat padės ir aviacijos saugos specialistai iš tarptautinių organizacijų.

Į tyrimą bus pakviesti ir Malaizijos bei Nyderlandų aviacijos institucijų atstovai.

„Donecko liaudies respublika“

Amerikos valdžios atstovams paprašius nutraukti ugnį karo zonoje, kol tarptautiniai ekspertai tirs Malaizijos lėktuvo nukritimo aplinkybes, „DLR gynybos ministras“ I.Strelkovas paskelbė, kad lėktuvas nukrito „giliai užnugaryje nuo DLR sukilėlių“ ir todėl jokioms „humanitarinėms paliauboms“ ar „koridoriams“ būtinybės dėl objektyvaus tragedijos priežasčių ištyrimo nėra.

„Komisija gali atvykti ir pilnai ištirti įvykio vietą. Niekas jai netrukdys. Tačiau stabdyti kovinius veiksmus prieš apsupto priešininko grupuotę netikslinga“, – cituojamas I.Strelkovas sukilėlių oficialiame tinklapyje.

Lietuva

Lietuvos Prezidentės Dalios Grybauskaitės vertinimu, Ukrainoje vakar buvo įvykdytas teroro aktas.

„Prezidentės vertinimu, tai brutalus teroro aktas, kuris akivaizdžiai parodė, kad tarptautinės bendruomenės pastangos, sprendžiant krizę Ukrainoje, yra per menkos arba nepakankamos.

Visiškai nepateisinama, kai 21-ame amžiuje nuo karo ginklų žūsta niekuo dėti žmonės, tarp jų – dešimtys vaikų.

Tragedijos kaltininkai privalo būti aiškiai įvardinti ir prisiimti atsakomybę. Tarptautiniams stebėtojams turi būti sudarytos visos sąlygos išsiaiškinti šios katastrofos vykdytojus ir užsakovus“, – tokią Prezidentės D.Grybauskaitės poziciją dėl lėktuvo katastrofos Ukrainoje penktadienio pavakaryje paskelbė Prezidentės atstovas spaudai Modestas Naudžius.

Rusija

„LifeNews“ paskelbė, kad Rusijos gynybos ministerijos duomenimis, raketa galėjo būti paleista iš baterijos, dislokuotos netoli Donecko.

Rusijos gynybos ministerijos spaudos tarnybai pranešta, kad maršrutas, kuriuo liepos 17 d. skrido „Boeing-777“, o taip pat jo kritimo vieta yra ukrainiečių dviejų didelio nuotolio zenitinių raketų komplekso (ZRK) S-200 baterijų bei trijų vidutinio nuotolio ZRK baterijų “Buk-M1”, pasiekiamumo zonoje.

Pranešama, kad Rusijos kariškiai liepos 17 dieną fiksavo raketų komplekso „Buk M1“ radiolokatorių stoties RLS-9S18 „Kupol“ signalus, kurių šaltinis buvo netoli Stylos gyvenvietės už 30 kilometrų į pietus nuo Donecko.

Gynybos ministerija nurodė, kad „Buk“ sistema leidžia keistis informacija apie oro taikinius tarp vieno diviziono raketų baterijų, todėl raketos galėjo būti paleisto iš visų baterijų, dislokuotų prie Avdijivkos miesto (už 8 kilometrų į šiaurę nuo Donecko) arba Hruzko-Zorianskės kaime, esančiame už 25 kilometrų į rytus nuo Donecko.

Nuolat pildoma

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!