- Reklama -

(sxc.hu)

Ilgametis Vladimiro Putino priešas Michailas Chodorkovskis jau 2014 m. galėtų išeiti į laisvę. Tačiau abejojama, ar Rusijos prezidentas leis tai padaryti. Atvirai kalbama apie dar vieną bylą prieš buvusį milijardierių. M. Chodorkovskio byla niekada neatrodė švarus reikalas, tačiau trečios bylos tam pačiam asmeniui iškėlimas peržengtų bet kokias teisingumo ribas. Jaunas milijardierius, aršus V. Putino kritikas ir žmogus viešai apkaltinęs Putino artimiausius žmones korupcija kadaise pats užsinėrė kilpą ant kaklo.

Vokietijos teisės profesorius Otto Luchterhandt vieną savaitgalį darbo reikalais atskrido į Maskvą. Tačiau išvykti jam buvo neleista. Profesorių pasiekė netikėtas laiškas iš Rusijos saugumo tarnybų. O. Luchterhandt jau yra pakviestas duoti parodymų dėl bylos 18/41-03, prieš buvusį Jukos vadovą Michailą Chodorkvskį. Tai paliudija, jog prieš buvusį magnatą jau rengiamas naujas kompromatas.

Primenama, jog pirmiausiai M. Chrodorkovskis kaltintas nemokėjęs mokesčių. Po šios bylos buvo suimta arba į užsienį pabėgo per šimtą „Jukos“ višunėlių, tačiau pats vadovas savanoriškai grįžo iš JAV, kad stotų prieš teismą. Vėliau „Jukos“ vadovybė buvo apkaltinta pavogusi 200 milijonus tonų naftos. Nors prokurorai nesugebėjo paaiškinti, kaip ši nafta buvo išgabenta ir kur realizuota. Tokio kiekio gabenimui reikėtų traukinių vagonų, kurių ilgio užtektų triskart apjuosti žemės rutulį. Manoma, jog dabar jis gali būti kaltinamas už gautus milijonus perkantis užsienio ekspertus, kurie nuteikinėtų kitas šalis pradėti kištis į neva nešvarią M. Chodorkovsko bylą. Papirkti ekspertai, Rusijos pareigūnų duomenimis, skatina Vakarų valstybes reikalauti skaidrumo ir žmogaus teisių paisymo.

O. Luchterhandt yra atsitiktinai pasirinktas ekspertas, kuris taip pat neva galėjo būti papirktas M. Chodorkovskio bendražygių. Minima, jog įtartini neseniai parašyti šio eksperto straipsniai, kuriuose kritikuojami įvykiai Rusijoje. Laiške Vokietijos teisingumo ministrei Sabine Leutheusser-Schnarrenberger rašoma, jog tyrimas susijęs su organizuotu nusikalstamumu, kurio galva yra M. Chodorkovskis, yra tęsiama. Ši nusikalstama grupuotė neva tebeplauna pinigus gautus už pavogtą naftą. Dokumentas pasirašytas Ypatingų nusikaltimų prieš valstybę tyrimų vado F. G. Ganijevo. Jo parašas tarši pranašas, kad M. Chodorkovskis kitais metais dar negalės džiaugtis laisve.

Jei trečioje byloje M. Chodorkovskis bus kaltinamas kaip galva tinklo tikslingai veikiančio prieš Rusijos valstybę, tuomet bus galima sutikti, jog Rusijos pareigūnų išmonė kuriant bylas, iš tiesų, beribė. Juolab, jog kaltinamas žmogus jau dešimtmetį sėdintis už grotų. Šia byla Rusija nušauna du zuikius – išlaiko M. Chodorkovskį už grotų ir kontratakuoja argumentus, kad veiksmai prieš jį neteisėti. Juk visos stebėtojų išvados yra nupirkto M. Chodorkovskio klano. Šįkart tyrimas sukasi aplink kelis ekspertus, kurie garsiai pranešė, jog 2010 metais įvykdytas teismo procesas nusižengė demokratijos normoms. Ironiška, tačiau šios ekspertų ataskaitos buvo užsakytos tuometinio prezidento D. Medvedevo.

Anuomet D. Medvedevas buvo susirūpinęs dėl kritikos iš Vakarų, todėl norėdamas pagerinti savo įvaizdį nutarė pasikviesti „aukštos kvalifikacijos konstitucijos, kriminalinės ir įmonių teisės ekspertus“. Viso dalyvavo šešis Rusijos ir trys užsienio ekspertai. Otto Luchterhandt buvo pakviestas kaip Rytų Europos teisės žinovas.

Ekspertų išvados Rusijai buvo negailestingos. O. Luchterhandt savo pranešimą baigė žodžiais: „Tai labai neteisinga. Tai masiškas teisės principų pažeidimas konstituciniame lygmenyje. Veiksmai akivaizdžiai neteisėti, kaltinamiesiems priskiriami nusikaltimai, kurie nebuvo padaryti“. Rusijos ekspertai, beje, taip pat buvo pakankamai kritiški.

D. Medvedevas perdavė kritiką Rusijos teisingumo atstovams. Šie, žinoma, visiškai atmetė kritiką ir sudarė tyrimų Komisiją. Komisijos veiklos metu buvo nuspręsta, jog M. Chodorkovskis kiekvienam ekspertui galėjo sumokėti pusantro milijono dolerių už Rusijai nepalankias išvadas.

2012 m. pradėtas nuodugnus tyrimas, kuriuo turėjo būti pateisinami vaiduokliški kaltinimai užsienio ekspertams. Buvo surinkta medžiaga iš kompiuterių, telefonų, pašto, peržiūrėti netgi ekspertų diplomai. Vienas ekspertas, Maskvos universiteto rektorius Sergėjus Gurijevas, netgi išvyko gyventi į Paryžių pavargęs nuo šių tyrimų ir persekiojimo.

Dabartiniai veiksmai rodo, jog Rusijos pareigūnai nebijo nusitaikyti net į užsienio ekspertus. Nors kol kas jie juos vadina tiesiog liudininkais. Tačiau pateikti 37 klausimai labiau primena kaltinimus nei apklausą. Be to, O. Luchterhandt yra piešiamas kaip kritiškas, neobjektyvus ir priklausomas nuo M. Chodorkvskio pinigų. „Po šio egzamino Maskvoje tu negali žinoti, ar tavo statusas yra liudininko, ar kaltinamojo“, – kalbėjo Vokietijos Teisingumo ministrė S. Leutheusser-Schnarrenberger.

2010 m. ekspertų iš užsienio pakvietimas atrodė demokratijos gūsis Rusijos teisėsaugoje. Maža to, bylos svarstymas iš uždaro Sibire buvo perkeltas į atvirą Maskvoje. Dabar tegalima spėlioti, ar D. Medvedevas turėjo nuoširdų norą padaryti šią bylą skaidresnę, ar tai tebuvo gudrus manevras atverti ją užsienio ekspertams, o vėliau apkaltinti juos buvus nupirktiems.

Parengta pagal Spiege.de.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!