- Reklama -

Atominės elektrinės gali tapti teroristų taikiniais. Nuotr. iš sxc.hu

Vakar vienas didžiausių Belgijos dienraščių „La derniere heure“ paviešino policijos informaciją, jog teroristai, surengę mirtiną išpuolį Paryžiuje, iš pradžių ketino organizuoti ataką prieš Belgijos branduolines elektrines.

Vienoje iš teroristų slėptuvių Briuselyje tyrėjai surado daugiau nei 10 valandų filmuotos medžiagos, kurioje užfiksuoti Belgijos branduolinių tyrimų vadovo namų stebėjimo vaizdai. Taip pat teroristai turėjo branduolinių elektrinių stebėjimo kamerų medžiagą, kuria disponuoti turi teisę tik saugumo tarnybos.

„Sunku įsivaizduoti, kas atsitiktų, jei Europos širdyje, kur gyventojų tankumas viršija 250 žmonių kvadratiniame kilometre, o šimto kilometrų spinduliu gyvena beveik šimtas milijonų europiečių, atsivertų naujas Černobylis. Atskleista informacija tik dar kartą patvirtina, kad atominės elektrinės kelia realų pavojų Europai“, – pasirodžiusią žinią komentuoja Europos Parlamento žaliųjų grupės narys Bronis Ropė.

Belgijos branduolinės jėgainės, ypač beviltiškai pasenusios, veikiančios prancūzakalbiame Valonijos regione, Doel ir Tihange miestuose, nuolat susilaukia kritikos ne tik iš Vokietijos, bet ir iš Prancūzijos nevyriausybinių aplinkosaugos organizacijų ar net iš atominės energetikos specialistų. Nepaisant to, kad kai kurių Belgijos atominių jėgainių apsauginiuose gaubtuose suskaičiuota tūkstančiai mikroįtrūkimų, šios šalies valdžia užmerkia akis prieš tankiausiai apgyvendintam mūsų žemyno regionui kylantį pavojų.

„Deja, techniniai, inžinierių pateikiami argumentai apie branduolinių elektrinių nesaugumą nesugeba įtikinti belgų atsisakyti pasenusios ir pavojingos atominės energijos. Tačiau tikiuosi, kad papildomi argumentai dėl terorizmo pavojaus pakeis kai kurių politikų nuomonę šiuo klausimu“, – teigia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Europos Parlamento narys.

Pasak Bronio Ropės, nors ir mažai tikėtina, bet uždaroma Ignalinos atominė elektrinė taip pat gali tapti potencialiu teroristų taikiniu. Todėl saugumo tarnybos privalo nuolatos užtikrinti šio objekto saugumą. Lietuvai grėsmė kyla ir dėl statomos Astravo atominės elektrinės kaimynystės.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!