- Reklama -

Sirijos prezidentas Bašaras al Asadas laikosi jau 15 mėnesių, jo nepalaužė JAV ir jų sąjungininkų spaudimas, todėl buvo imtasi Sirijos lyderio bei jo artimiausios aplinkos likvidavimo varianto

Vadinamųjų “Sirijos sukilėlių” rankose – šiuolaikinė ginkluotė. Prieštankiniai ginklai, puikūs snaiperio šautuvai ir t.t. Daugiausiai – Turkijos gamybos. Bet svarbiausia – pats kovinių veiksmų organizavimas. Nuo birželio pabaigos situacija Sirijoje pasikeitė iš esmės. Sirijos prezidentas susidūrė su itin aukšto lygio karinių veiksmų planavimu, kurio tikrai nesugebėtų įgyvendinti vidutinio rango karininkai. Tuo tarpu būtent jie, anot Vakarų žiniasklaidos, dezertyravo iš Sirijos kariuomenės ir sudarė “sukilėlių” branduolį.

Smogikai perėjo prie sutelkto gausaus puolimo taktikos, vykdomos 25 – 30 tūkstantinių pajėgų kontingento. Smogikai – tai atvykėliai iš Libijos, Tuniso, Afganistano bei kitų musulmonų kraštų. Greta samdinių profesionalų bei tarptautinių teroristų prieš Sirijos vyriausybės pajėgas kaunasi ir šios šalies banditų klanų atstovai. Šie žudo savo pačių kaimynus, o visą kaltę verčia Asado režimui.

Sirijos situacija atskleidė, jog tarptautinis terorizmas, su kuriuo neva tai kovoja JAV,- tai jų pačių sukurtas ginklas. Libijoje atlantų užmačias įgyvendindavo Al-Kaida. Į Siriją smogikus gabena islamistas Abdel Chakimas Belchadžas, vadovavęs Libijos “sukilėliams”. Jis buvo vienas įtakingiausių Libijos kariškių, susijęs su ta pačia Al-Kaida. Yra manoma, kad jį globoja Kataras. Al-Kaida yra ganėtinai patogus svertas JAV bei Didžiosios Britanijos spectarnyboms. Kai reikia, galima susprogdinti savo bokštus dvynius, ir viskuo apkaltinti Al-Kaidą ir Bin Ladeną. O jei reikia kitaip – galima ir susijungti su Al-Kaida prieš Kadafį ar Asadą.

Vakarų žiniasklaida melagingai skelbia, esą “prieš Asado režimą sukilo Sirijos liaudis”. Tačiau iš tikrųjų sirai kariauja ne su sirais, o su Anglijos bei JAV elitais, vedančiais karo veiksmus tarptautinių teroristų rankomis. Šie elitai, t.y. “Sirijos draugai” (praeityje Jugoslavijos, Irako, Libijos “draugai”), patys yra didžiausieji tarptautiniai teroristai. Reikia tikėtis, jog galiausiai jų bei jų bendrininkų (taip pat ir iš Hagos) laukia naujasis Niurnbergas.

Daugelis Vakaruose lygina Bušo jaunesniojo puolimą prieš Iraką ir Afganistaną su Hitlerio puolimu prieš Lenkiją, Nyderlandus bei Prancūziją. Klausimas tik keliamas toks: ar Sirija taps paskutiniuoju slenksčiu, žengiant į naująjį, jau ne pasaulinį, bet globalųjį karą?

Per teroro aktą Damaske žuvo Sirijos Gynybos ministras Daudas Radžas, karinės žvalgybos viršininkas Asefas Šaukatas, antikrizinio komiteto vadovas Chasanas Turkmanis – Asadui artimi asmenys, jo atrama. Ši akcija, galimai surengta Vakarų spec.tarnybų pagalba, yra dėsninga. Bašaras Asadas laikosi jau 15 mėnesių, jo nepalaužė JAV ir jų sąjungininkų spaudimas, štai ir buvo imtasi Sirijos lyderio bei jo artimiausios aplinkos likvidavimo varianto. Manoma, jog likvidavus Asadą, jo režimas žlugs. Ar šie jų spėjimai pagrįsti – kitas klausimas. Čia svarbu kitkas – po Kadafio nužudymo Vakarų elitas jau atvirai stojo į jo planams trukdančių lyderių fizinio likvidavimo kelią. T.y. pasirinko teroro kelią. Jeigu Miloševičiui ar Sadamui Huseinui dar buvo rengiami teisminiai farsai, tai Kadafis buvo paprasčiausiai nužudytas pagal visas banditų tradicijas, neslepiant džiaugsmingo “vau!” dėl šio įvykio. Vakarų viršūnės jau elgiasi kaip paprasčiausia organizuota nusikaltėlių grupuotė.

Ar Sirija sulauks užsienio karinės intervencijos? Šiuo klausimu NATO gali pasikliauti iš esmės vien Turkija, kuri jau sapnuoja Sirijos padalinimą į 4 – 6 dalis, kurių pusės kontrolė atitektų jai. Tačiau Turkijai, atsižvelgiant į RF, Kinijos, Irano pozicijas, taip pat ir į kurdų problemą, toks karas tampa problemišku. Net ir esant NATO kariniam bei techniniam palaikymui. O ir Sirija – ne iš silpnųjų. Todėl greičiausiai bus tęsiamas dabartinis karas – kai Vakarai gniuždo Siriją samdinių letenomis, kombinuodami alinimo bei gausių puolimų taktikas, ir mėgindami fiziškai likviduoti Asadą.

JAV ir Didžioji Britanija investavo į Sirijos režimo likvidavimą pernelyg dideles sumas, tad atsitrauks tik tuo atveju, jei kils grėsmė jų pačių interesams bei saugumui. Pavyzdžiui, dar 2006-siais metais JAV ėmėsi programos “demokratija Sirijoje” įgyvendinimo. Ši programa numatė 5 milijonų dolerių vertės grantų padalinimą. 2009-siais metais “Demokratijos taryba”, skirstanti grantus “opozicijoms” tose šalyse, kurias JAV numatė “demokratizuoti” (pajungti savo įtakai), gavo iš JAV Valstybės Departamento 6.3 milijono dolerių su Sirija susijusios programos “Pilietinės visuomenės stiprinimo iniciatyva” (matyt, yra laikoma, kad žudant Sirijos moteris bei vaikus samdinių rankomis, yra kuriama pilietinė visuomenė) įgyvendinimui.

“Sirijos biznes-forum”. Šis fondo išteklius sudaro mažiausiai 300 milijonų dolerių. Pusė šios sumos yra skiriama vadinamosios laisvosios Sirijos kariuomenės išlaikymui. “Asado režimo nuvertimą” aktyviai finansuoja Saudo Arabija ir Kataras. Šios šalys pasirašė dėl to slaptą sutartį.

Beje, būtent Katare buvo filmuojami „mūšiai Libijos sostinėje bei Damaske,“ kai jų ten dar… nebuvo.

Parengė Sergejus Sokolovas

Štai tokiame Hollywoodo stiliuje Libijos teroristai, pasivadinę save sukilėliais filmuodavo savo “kovas”. Atvažiuodavo į smelynus, pašaudydavo į orą, nusifilmuodavo ir išvažiuodavo. Pagrindinį Libijos teroristų darbą atlikdavo NATO aviacija.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!