- Reklama -

K.Michailovas tvirtina, kad Vilniaus apygardos teismas dėl Medininkų žudynių nuteisė ne tą asmenį. KK nuotr.

Panašu, kad Generalinę prokuratūrą it koks lakusis smėlis skandina rezonansinė Medininkų byla, kurioje vienintelis nuteistasis iki gyvos galvos Konstantinas Michailovas siekia įrodyti esąs nepagrįstai nuteistas, o jo advokatai demaskavo Generalinę prokuratūrą – įrodė, jog Lietuvos Generalinė prokuratūra apkaltino K.Michailovą ir dėl nusikaltimų, įvykdytų Latvijos Respublikoje. Nors Latvijos Generalinė prokuratūra, pagal Europos arešto orderį išduodama K.Michailovą Lietuvai, tokio leidimo nebuvo davusi.

Ką sako Latvijos Generalinė prokuratūra?

„Šiuo laišku patvirtiname, kad buvo atsisakyta perduoti perduotą asmenį K.Michailovą už jo veiksmus, kuriuos jis, būdamas TSRS vidaus reikalų ministerijos Vidaus kariuomenei pavaldžios (pavaldaus?) Rygos ypatingos paskirties milicijos būrio darbuotoju, įvykdė nuo 1991 m. sausio 14 d. iki 1991 m. rugpjūčio 21 d. Latvijos Respublikoje ir prieš Latvijos Respubliką“, – taip į advokato Oskaro Ruodes klausimą, ar buvo atsisakyta perduoti Konstantiną Michailovą už nusikaltimus, įvykdytus iki perdavimo, dėl veiksmų, įvykdytų Latvijos Respublikoje, atsakė Latvijos Respublikos Generalinės prokuratūros Tarptautinio bendradarbiavimo skyrius.

Tuo tarpu Lietuvos Generalinės prokuratūros kaltinime K.Michailovui yra pateikti kaltinimai ir dėl nužudymų … Latvijos Respublikoje.

Kuo kaltinamas K.Michailovas?

„Konstantins Michailovs (ankstesnė pavardė Konstantins Nikulins) kaltinamas tuo, kad jis, dirbdamas TSRS vidaus kariuomenės Rygos Ypatingos paskirties milicijos būrio milicininku, tyčia, Lietuvos Respublikos Aukščiausiajai Tarybai 1990-03-11 priėmus Aktą „Dėl Lietuvos Nepriklausomos Valstybės atstatymo“, Latvijos Respublikos Aukščiausiajai Tarybai 1990-05-04 priėmus deklaraciją „Dėl Latvijos Respublikos nepriklausomybės atkūrimo“ ir Lietuvoje bei Latvijoje atstačius, atkūrus valstybių nepriklausomybes, vykdydamas ir remdamas TSRS valstybės ir jos organizacijų – Tarybų Sąjungos komunistų partijos bei jos padalinio Lietuvoje – LKP/TSKP, Latvijoje – LKP CK, TSRS vidaus kariuomenės Rygos Ypatingos paskirties milicijos būrio politiką, panaudojant TSRS valstybės saugumo komiteto (КГБ), TSRS gynybos ministerijos, TSRS vidaus reikalų ministerijos padalinius, karinius dalinius jėga nuversti teisėtą Lietuvos ir Latvijos valstybių valdžią, grąžinti Lietuvą ir Latviją į TSRS sudėtį, dideliu mastu ir sistemingai užpuldinėti tarnybines pareigas vykdančius Lietuos ir Latvijos valdžios atstovus, kitus Lietuvos ir Latvijos valstybėms lojalius civilius, juos žudė […]“, – teigiama Generalinės prokuratūros kaltinamajame akte.

Tai reiškia, kad K.Michailovas kaltinamas ir dėl nusikaltimų Latvijos Respublikoje, nors, kaip minima aukščiau, Latvijos Generalinė prokuratūra tokio leidimo, išduodama K.Michailovą į Lietuvą, nebuvo davusi.

Tačiau kuo toliau – tuo gražiau. Pasirodo, kad Generalinė prokuratūra, atsakydama į Latvijos Generalinės prokuratūros raštą, sugudravo (arba – galimai suklastojo): savo atsakyme „pamiršo prirašyti“ du rašto esmę keičiančius žodžius.

Ką latvių prokurorams parašė Lietuvos Generalinė prokuratūra?

Atsakydama į Latvijos Generalinės prokuratūros paklausimą, Lietuvos Generalinė prokuratūra – tiksliau Generalinės prokuratūros ONKT departamento vyr.prokuroras Irmantas Mikelionis, savo 2012-08-03 rašte parašė, jog K.Michailovas iš esmės byloje kaltinamas civilių žudymu Lietuvos Respublikos teritorijoje, o Latvijos Respublika kaltinime nurodyta tik apibūdinant šių nusikalstamų veikų kontekstą, atskleidžiant atitinkamą TSRS valstybės ir jos organizacijų nusikalstamos politikos kryptingumą.

„Latvijos Respublika minima tame kontekste, kad civilių (Medininkų muitinės poste dirbusių Lietuvos Respublikos pareigūnų) žudymas 1991-07-31 Lietuvos Respublikoje atliktas vykdant ir remiant TSRS valstybės ir jos organizacijų – Tarybų sąjungos komunistų partijos (toliau – TSKP) bei jos padalinio Lietuvoje – LKP/TSKP, Latvijoje – LKP CK, TSRS vidaus reikalų ministerijos Vidaus kariuomenės Rygos Ypatingos paskirties milicijos būrio politiką, panaudojant TSRS valstybės saugumo komiteto, TSRS gynybos ministerijos, TSRS vidaus reikalų ministerijos padalinius, karinius dalinius jėga nuversti teisėtą Lietuvos ir Latvijos valstybių valdžią, grąžinti Lietuvą ir Latviją į TSRS sudėtį, dideliu mastu ir sistemingai užpuldinėti tarnybines pareigas vykdančius Lietuvos ir Latvijos valdžios atstovus, kitus Lietuvos ir Latvijos valstybėms lojalius civilius.

Trumpiau tariant, pakeistame kaltinime naują kvalifikaciją pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 100 straipsnį apsprendžia tik papildoma aplinkybė, jog 1991-07-31 Lietuvos Respublikoje Medininkų muitinės poste dirbę Lietuvos Respublikos pareigūnai buvo nužudyti K.Michailovui vykdant ir remiant TSRS valstybės ir jos organizacijų (tarp jų ir TSKP padalinio Latvijoje – LKP CK) politiką dideliu mastu ir sistemingai užpuldinėjant civilius“, – teigiama Lietuvos Generalinės prokuratūros rašte Latvijos Generalinei prokuratūrai.

Kaip matote, po žodžio „civilius“ Lietuvos Generalinės prokuratūros rašte Latvijos Generalinei prokuratūrai nėra dviejų žodžių, kurie yra K.Michailovui pateiktame kaltinimo akte ir kurie keičia rašto esmę: „juos žudė“.

Ar tai reiškia, kad dėl Generalinės prokuratūros „gudravimų“ Lietuvai gresia tarptautinis skandalas?

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!