- Reklama -

Maidanas. Stop kadras

Praėjusią savaitę Rytų Ukrainoje Donecko mieste protestuotojai užėmė vietinės miesto tarybos pastatą ir paskelbė Donecko regiono nepriklausomybę nuo Ukrainos, o taip pat paskelbė, kad ne vėliau kaip gegužės 11 dieną bus surengtas referendumas dėl prisijungimo prie Rusijos.

Balandžio 6 dieną tūkstančiai protestuotojų išėjo į gatves Ukrainos rusakalbių dominuojančiuose Donecko, Lugansko ir Charkovo miestuose, kuriuose buvo užimti valstybiniai administraciniai pastatai ir buvo reikalaujama Ukrainos federalizacijos.

Balandžio 6 dieną Ukrainos pramonės sostinėje Donecke apie 2 000 protestuotojų susirinko Lenino aikštėje pasmerkti Kijeve vykstančio teismo prieš viešojo saugumo specialios paskirties dalinio “Berkut” milicijos karininkus, kuriuos perversmo keliu atėjusi naujoji Kijevo vyriausybė apkaltino atsakingais dėl 90 protestuotojų ir milicijos pareigūnų nužudymo bei daugiau kaip 500 jų sužeidimo. Protestuotojai pasmerkė naująją Kijevo vyriausybę ir naujai pastatytą vietinę regiono valdžią kaip neteisėtą. Buvo reikalaujama Ukrainos federalizacijos bei tokio referendumo dėl nepriklausomybės, koks buvo surengtas Kryme.

Protestai šiuose regionuose kilo po to, kai vietinė Kijeve „pastatyta“ regiono administracinė valdžia per vietinę TV stotį parodė pranešimus “Good bye Russia”. Tuomet keli šimtai protestuotojų pradėjo užiminėti vietinį miesto tarybos pastatą. Jo metu kilo susirėmimai tarp protestuotojų ir policijos.

Panaši situacija vyko ir Lugansko mieste, kur protestuotojai šturmavo Ukrainos Saugumo Tarnybos (SBU) pastatą.

Charkove anti-Maidano protestuotojai susirėmė su ultradešiniojo sparno “Dešinysis Sektorius” nariais. Šio incidento metu apie 500 anti-Maidano protestuotojų užėmė Charkovo regiono administracinius pastatus, kuriuos po to apsupo keletą tūkstančių protestuotojų.

Doneckas paskelbė nepriklausomybę nuoUkrainos

Balandžio 7 dieną toliau tęsėsi protestai Donecke, kuris paskelbė nepriklausomybę nuo Ukrainos.

Apie vidurdienį vietinės tarybos pastato salėje susirinko “Donbaso miesto liaudies taryba”, kurios dauguma atstovų balsavo už “Nepriklausomos Donecko Liaudies Respublikos“ deklaraciją.

Liaudies taryba paskelbė, kad ji yra vienintelė regiono teisėta valdžia ir pasmerkė Kijevą ir primestą naują administraciją, kuri buvo “pastatyta” po to, kai buvo nuversta teisėta Kijevo valdžia.

Donecko taryba Donecko regiono nepriklausomybės deklaracijai patvirtinti numatė surengti referendumą ne anksčiau gegužės 11 dienos.

Taryba kvietė Rusiją ir Rusijos prezidentą apsaugoti Donecką, sakydama, kad be (Rusijos) pagalbos, bus sunku atsilaikyti prieš “Kijevo chuntą”.

Protestai toliau tęsėsi ne tik rytų Ukrainoje, bet ir Kijeve, kuriame žmonės išreiškė nepasitenkinimą nauju Ukrainos režimu.

Laikinasis Ukrainos prezidentas Aleksandras Turčinovas Donecko, Lugansko ir Charkovo miesto protestuotojams pagrasino antiteroristinėmis operacijomis.

Situacija Ukrainoje toliau visokeriopai blogėja po to, kai perversmo keliu atėjusi naujoji Kijevo vyriausybė pradėjo imtis drastiškų ir neapgalvotų priemonių, kad išsilaikytų valdžioje.

Kijevas pradėjo antiteroristinę operaciją priešprotestuotojus Charkove

Balandžio 7 dieną, pirmadienį, Charkove anti-Maidano protestuotojai užėmė administraciniu pastatus, taip išreikšdami protestą prieš neteisėtai užgrobtą valdžią Kijeve. Po to protestuotojai paskelbė Charkovo regioną nepriklausomu nuo Kijevo.

Balandžio 8 dieną Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenijus Avakovas pradėjo antiteroristinę operaciją prieš protestuotojus Rytų Ukrainos Charkovo mieste, kurios metu vyko susirėmimai tarp protestuotojų ir milicijos dalinių. Buvo suimta 70 protesto dalyvių.

Vykdant operaciją Ukrainos vidaus reikalų ministras uždarė Charkovo centrą ir miesto metro. Avakovas pranešė, kad šios saugumo priemonės bus panaikintos, kai tik iš protestuotojų bus perimti regioniniai administracijos pastatai.

Apie šimtą Nacionalinės Gvardijos žmonių yra apgyvendinti Donecko oro uoste. Mieste yra apie šimtas „Dešiniojo Sektoriaus“ narių , taip pat yra šimtai samdinių iš privačios JAV sukarintos bendrovės, kuri dirba pagal sutartis su naujuoju Kijevo režimu.

Iš viso yra apie 300 profesionalų, gerai apmokytų ir motyvuotų fanatikų. „Tai pagrindinės pajėgos, bet mes esame pasiruošę kovoti“, – sakė Donbaso vietinės kovotojų grupuotės vado pavaduotojas Sergėjus Tsyplakovas.

Protestuotojai pastatė tris eiles barikadų priešais pagrindinį įėjimą į Donecko regiono administracinį pastatą. Gynybiniai įtvirtinimai yra apstatyti Rusijos ir regiono vėliavomis bei antifašistiniai lozungais.Apie šimtas žmonių praleido praeitą naktį prie barikadų pasiruošę gintis nuo laukiamo puolimo. Naktį žmonės degino laužus ir dainavo dainas.

Kijevo valdžia reikalauja nedelsiant sudėti „ginklus“. Donecko milicija atsisakė išvaikyti protestuotojus, užėmusius administracijos pastatus.

Tuo metu, kai naujasis Kijevo režimas ėmėsi veiksmų perimti kontrolę Rytų Ukrainoje, JAV ir NATO paskelbė perspėjantį pareiškimą Maskvai, kad ši nebandytu įsiveržti į Ukrainą.

NATO sekretorius Andersas Fogh Rasmussenas perspėjo, kad Rusija gali padaryti „istorinę klaidą”, jei ši bandytų žygiuoti į Ukrainą, ir primygtinai pareikalavo Kremlių “atsitraukti”.

Rusijos užsienio reikalų ministras Lavrovas paneigė NATO kaltinimus, kad Rusija kišasi į Ukrainos reikalus. Lavrovas pasakė, kad Rusija ieško Ukrainos politinės krizės sprendimo, kuriame galėtų dalyvauti JAV, ES ir „visos Ukrainos politinės jėgos“, taip pat pietrytinių Ukrainos regiono atstovai.

Pranešta, kad Ukrainos elitiniai „Alfa“ daliniai atsisakė vykdyti įsakymą apsupti protestuotojus, užėmusius administracinius pastatus. Vienas iš specialaus „Alfa“ dalinio vadų paaiškino, kad jis ir jo vyrai yra pajėgos, kurios skirtos vaduoti įkaitus kovoti su terorizmu ir operacijas vykdo remiantis įstatymu.

Ukrainoje – privačių sukarintų saugumo tarnybų samdiniai

Privačių sukarintų saugumo tarnybų samdiniai daro tai, ko negali NATO padaryti viešai: jie apmoko žmones būti teroristais, kurie galėtų destabilizuoti situaciją Ukrainoje.

Tokia yra JAV intervencijos į Ukrainą politika ir paruošiamoji būsimų žudynių pietryčių Ukrainoje stadija.

Ukrainos oligarchai, koordinuodami savo veiksmus kartu su JAV Valstybės departamentu, finansuoja privačios JAV sukarintos saugos kompanijos „Greystone Ltd.“ samdinių perkėlimą į Ukrainą. Paprastai tokius samdinius samdo vyriausybės, tačiau pasirinkimo galimybė yra didelė – juos gali samdyti NATO, Ukrainos vyriausybė ar tarpininkai, kadangi samdiniai veikia slapta.

Kadangi Ukrainos saugumo tarnyba veikia nekompetentingai, protestams malšinti pietrytiniuose Ukrainos regionuose samdo užsienio sukarintų saugos tarnybų samdinius.

JAV sukarinta saugos kompanija „Graystone“ baudžiamosioms operacijoms greičiausiai samdys ukrainiečius, Ukrainos Nacionalinės Gvardijos narius, kuriuos apmokys paprasčiausio terorizmo – žudyti nepaklūstančius protestuotojus.

Taip pat reikėtų paminėti, kad Kijeve jau dirba NATO patarėjai.

Dar kovo mėnesio viduryje Rytų Ukrainoje buvo pastebimi samdiniai. Kai kurie šių samdinių naudojo sudėtingus snaiperių ginklus Euro-Maidano operacijose.

Pietryčių Ukrainoje 150 samdinių iš privačios JAV sukarinto saugos tarnybos „Geystone Ltd.“ buvo perrengti Ukrainos specialiųjų pajėgų operacijų dalinio „Sokol“ karių uniformomis.

Ukrainos vyriausybė nenaudos jėgos prieš protestuotojus

Po to, kai baigėsi Ukrainos ultimatumas pasiduoti rytų Ukrainos regionų protestuotojams užėmusiems vyriausybės administracinius pastatus Ukrainos parlamento paskirtas ministras pirmininkas Arsenijus Jatseniukas pažadėjo parengti įstatymą, leidžiantį šalyje surengti regioninius referendumus.

Dabartiniai Ukrainos įstatymuose nėra numatyta galimybė atskiriems Ukrainos regionams surengti referendumus. Todėl Krymo atveju, kuris referendumo keliu atsiskyrė nuo Ukrainos, vienintelis Kijevo argumentas buvo tas, kad Krymas neturėjo teisė surengti referendumo.

Kalbėdamas anti-Maidano protestuotojų Donecke laikinasis ministras pirmininkas Jatseniukas pareiškė, kad jo vyriausybė nori didelės autonomijos Ukrainos regionams, taip pat sutinka panaikinti Kijevo paskirtų regionų valdytojų postą.

Balandžio 10 dieną Ukrainos parlamentas priėmė įstatymą, kuris už separatizmo propagavimą ir organizavimą vadams numato iki 15 metų kalėjimo.

O tuo tarpu Donecko savigynos būriai toliau stiprina savo gynybines pozicijas prieš galimas Kijevo atakas. Savanoriai saugo įėjimus į administracinius pastatus. Kartu su jais dirba ir pirmosios pagalbos punktai pasirengę gydyti sužeistuosius.

Vis dėlto išlieka tikimybė, kad Kijevas gali panaudoti jėgą bet kurio metu. Ukrainos vidaus reikalų ministras pareiškė, kad jis panaudos jėgą, jei anti-Maidano protestuotojai nepriims reikalavimų palikti užimtus pastatus. Remiantis naujausiais pranešimais, „Dešiniojo Sektoriaus“ smogikai ginkluoti šaunamaisiais ginklais artinasi prie anti-Maidano kovotojų štabų.

Balandžio 10 dieną NATO šalių televizija parodė TV reportažą, kuriame buvo rodomos palydovo užfiksuotos nuotraukos, kuriose tariamai matyti Rusijos karinių pajėgų naikintuvai netoli pasienio su Ukraina. Maskva į tai atsakė, kad TV rodytos nuotraukos – tai senos palydovo nuotraukos, darytos 2013 rugpjūčio mėnesį.

Kijevas praranda rytų Ukrainos regionų saugumo struktūrų kontrolę

Kijevas rengiasi provokacijoms rytų Ukrainoje pasienyje su Rusija, kad galėtų diskredituoti Donecko ir Lugansko regiono sukilimą, kuris numatė gegužės 11 dieną surengti referendumą dėl prisijungimo prie Rusijos federacijos. Kijevas planuoja karines operacijas prieš Kijevo pasienyje esančias Rusijos karines pajėgas.

Balandžio 13 dieną 9 val. vietos laiku baigia galioti Ukrainos laikinojo ministro pirmininko ultimatumas Donecko regiono sukilėliams. Ta proga perversmo būdu į valdžią atėjęs Ukrainos laikinasis prezidentas Turčinovas per vietinę TV pranešė, kad Kijevas ruošiasi plataus masto karinei operacijai prieš anti-Maidano sukilėlius, kurioje dalyvaus ir kariuomenė.

Manoma, kad Ukrainos karinės pajėgos karinę operaciją prieš Donecko regiono sukilėlius pradės pirmadienio naktį.

Savaitgalį Ukrainos valdžia mėgino pradėti „anti-teroristinę“ operaciją rytų Ukrainos Donecko regiono Slaviansko mieste.

Sekmadienį vykusios anti-teroristinės operacijos metu Ukrainos karinės pajėgos, palaikomos šarvuočių ir keleto sraigtasparnių, prisiartino prie vietinių sukilėlių blokuojamo kelio patikrinimo posto. Šioje operacijoje dalyvavo ir ultra-nacionalistų grupuotės „Dešinysis Sektorius“ smogikai.

Kaip matyti iš įvykių Ukrainoje, Kijevo valdžiai toliau slysta iš rankų rytų ir pietų Ukrainos regionų kontrolė. Tuo metu, kai šimtai tūkstančių Donecko regiono gyventojų išėjo į gatves išreikšti protestą prieš Kijevo chuntą, vietinė milicija ir kariniai daliniai atsisako vykdyti Kijevo įsakymus malšinti sukilimus, nurodydami, kad karinės jėgos ir sukarintų pajėgų panaudojimas prieš savo šalies piliečius yra neteisėtas ir antikonstitucinis.

Tuo tarpu protestuotojai jau pradėjo formuoti savigynos būrius, kad apsaugotų protestuotojus, perėmusius vyriausybinių pastatų kontrolę. Savigynos būriai susijungė su vietinės milicijos būriais bei karininkais, kurie atsisako naudoti karinę jėgą prieš savo šalies piliečius.

Slaviansko mieste protestuotojai užėmė ne tik vyriausybinius pastatus, milicijos nuovadas, bet ir vietinę Ukrainos Saugumo Tarnybos būstinę. Slaviansko mieste milicijos ir daugelio karių pagrindu formuojami savigynos būriai. Prie protestuotojų savigynos būrių taip pat prisijungė ir šachtininkai. Savigynos būriai pradėjo ginkluotis šaunamaisiais ginklais po to, kai dalis protestuotojų užgrobė Ukrainos Saugumo Tarnybos vietinės būstinės ginklų sandėlį.

Slaviansko miesto meras pranešė, kad miestuose žmonės palaiko anti-Maidano protestus ir kad protestams atstovauja Donecko regiono sukilėliai, ir kad Slaviansko miestas palaiko Ukrainos Donecko regiono federalizacijos idėją. Slaviansko meras paragino naująją Kijevo vadovybę pradėti derybas su protestuotojais ir perspėjo, kad bet koks Kijevo bandymas jėga numalšinti protestus gali kainuoti daug civilių žmonių gyvybių.

Panaši situacija vyko ir Charkovo, Lugansko, bei kituose rytų Ukrainos miestuose, smerkiančiuose naująją Kijevo valdžią ir reikalaujančiuose surengti referendumą.

Naujoji Kijevo vyriausybė ir vidaus reikalų ministras ArsenijusAvakovos toliau praranda valdžios kontrolę. Vis daugiau karininkų ir milicininkų atsisako paklūsti Ukrainos centrinei valdžios neteisėtiems įsakymams. Todėl Kijevo naujoji valdžia imasi vis radikalesnių priemonių. Laikinasis Ukrainos prezidentas Turčinovas balandžio 12 dieną atleido Donecko regiono Ukrainos Saugumo Tarnybos vadovą Valerijų Ivanovą.

JAV ir ES remiama perversmo keliu į valdžią atvesta naujoji Kijevo valdžia praranda valdžios kontrolę ne tik rytų, bei pietų Ukrainoje , bet taip pat praranda ultra-nacionalistinės grupuotės „Dešinysis Sektorius“, dalyvavusios verčiant prezidentą, kontrolę.

„Dešiniojo Sektoriaus“ lyderis Dmitrijus Jarošas paragino „Dešinį Sektorių“, jo sąjungininkus ir šalininkus, tarp kurių yra ir sukarinta organizacija UNA-UNSO, mobilizuotis ir imtis ryžtingų veiksmų apginti Ukrainos suverenitetą. Jarošas pagrasino Ukrainos saugumo pajėgoms nesikišti tol, kol „Dešinysis Sektorius“ neatstatys teisėtos valdžios Ukrainoje.

Maidano aktyvistai jau protestuoja prieš naująją Kijevo vyriausybę

Per keletą paskutinių savaičių gyvenimas Ukrainoje staigiai stipriai pablogėjo.

Kainos išaugo dvigubai. Vaistų kainos išaugo 50 procentų. Būsto ir komunaliniai mokesčiai, tarp jų dujų kaina išaugo 50 procentų. Mikroautobusų bilietai taip pat išaugo 50 proc.

Kiekvieną dieną naujoji Ukrainos vyriausybė grasina, kad ji pašalins barikadas, esančias Maidano aikštėje, ir ragina žmones eiti namo. Palikti Maidano aikštę ragina ir buvęs Maidano kovotojų vadas Stepanas Kubiv, kuris dabar jau yra Ukrainos Nacionalinio banko prezidentu.

Todėl Maidano aktyvistai dabar protestuoja prieš naują valdžią, iš kurios reikalaujama imtis ekonomikos stabilizavimo priemonių. Priešingu atveju protestuotojai grasina nuversti naująją Kijevo vyriausybę.

Neseniai Kijeve lankėsi JAV Centrinė Žvalgybos Valdyba direktorius Johnas Brennanas ir susitiko su Ukrainos kariuomenės ir saugumo pajėgų atstovais. Susitikimo metu CŽV direktorius konsultavo Ukrainos jėgos struktūrų atstovus, kaip numalšinti protestus rytų Ukrainos regione ir išvengti baudžiamosios atsakomybės už civilių gyventojų žūtis.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!