- Reklama -

Angelos Merkel atstovaujamos Krikščionių Demokratų partijos nariai pasisakė už homoseksualų teisių vienodinimą. Dž. G. Barysaitės nuotr.

Vokietijos teismas toliau sprendžia problemas dėl homoseksualių porų lygiateisiškumo. Po ilgų diskusijų dėl homoseksualų partnerystės statuso, homoseksualų poroms suteiktos tokios pačios mokestinės lengvatos, kaip ir tradicinės orientacijos susituokusioms poroms.

Vokietijoje homoseksualų poroms neleidžiama tuoktis, tačiau leidžiama įregistruoti savo partnerystę. Pagal šalies įstatymus oficialiai įregistruoti partneriai turi tokias pat lengvatas kaip ir susituokę asmenys, todėl toks teismo sprendimas atrodo visiškai logiškas.

Angelos Merkel atstovaujama Krikščionių Demokratų partija tradiciškai pasisako prieš tokį homoseksualų teisių vienodinimą. Tačiau šįkart 13 partijos narių pasisakė už tokių lengvatų suteikimą. Savo bendrame pranešime jie rašė, jog teismui atėjo metas pašalinti šias nelygybes.

Šeimos reikalų ministrė ir Krikščionių Demokratų partijos narė Kristina Schroder taip pat rėmė šį teismo sprendimą. Ji teigė, jog tokiam sprendimui atėjo tinkamas metas, o partnerystę įregistravę homoseksualai prisiima ilgalaikius įsipareigojimus ir gyvena puoselėdami tradicines vertybes. Sprendimu džiaugėsi ir liberalai demokratai, kurių vienas iš lyderių Guido Westerwelle taip pat gyvena registruotoje netradicinės orientacijos partnerystėje.

Visgi dauguma Krikščionių demokratų vis dar sunerimę žiūri į tokius lygiateisiškumo įtvirtinimus. Finansų ministras Wolfgang Schaeuble pareiškė nematantis būtinybės peržiūrėti ir keisti valstybės mokesčių teisę. Nors kažin, ar toks mokestinės teisės pakeitimas padarytų didelę žalą biudžeto surinkimui. Aršesnė kritika buvo sutinkama iš Krikščionių Socialistų partijos. Jos atstovė parlamente teigė, jog ypatingos socialinės apsaugos ir lengvatų turėtų sulaukti tik tradicinės šeimos, nes būtent jose kuriami nauji gyvenimai.

Homoseksualų partnerystė įteisinta dar 2001 m., valdant Gerhandui Schroederiui. Nors įstatymas numatė, jog šioms poroms taikomos tokios pat sąlygos kaip ir susituokusioms poroms, tačiau prireikė 11 metų, kol buvo iškovota teisė gauti mokestines lengvatas. Ypač svarbi buvo pajamų mokesčio lengvata taikoma sutuoktiniams.

Pagal Europos Žmogaus Teisių Teismo praktiką, leidimas tuoktis tos pačios lyties atstovams yra valstybių narių prerogatyva. Tačiau porai jau esant toje pačioje situacijose (t.y. santuokoje ar partnerystėje) jai turi būti taikomos tokios pačios teisinės sąlygos.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!