- Reklama -

Viešųjų pirkimų galimybės Lietuvoje yra atviros, tad nieko keisto, kad vis daugiau verslų ryžtasi išbandyti savo patirtis šalyje organizuojamuose pirkimuose
Viešųjų pirkimų galimybės Lietuvoje yra atviros, tad nieko keisto, kad vis daugiau verslų ryžtasi išbandyti savo patirtis šalyje organizuojamuose pirkimuose

Viešųjų pirkimų galimybės Lietuvoje yra atviros, tad nieko keisto, kad vis daugiau verslų ryžtasi išbandyti savo patirtis šalyje organizuojamuose pirkimuose, juolab, kai sumos didesnės – taip pat ir tuose, kurie organizuojami ES šalyse.

Nors patys pirmieji žingsniai ir informacijos įsisavinimas gali atrodyti sudėtingas, tačiau kuo daugiau domėsite – tuo viskas bus paprasčiau. Juolab, geriausia savo komandoje turėti žmogų, kuris yra atsakingas už viešuosius pirkimus, puikiai išmano visus įstatymus ir tuo pačiu garantuoja, kad bet kokie iškilę nesklandumai bus greitai sutvarkyti.

O greitesniam informacijos įsisavinimui pateiksime 9 tiekėjams labiausiai kylančius klausimus, kurie turėtų padėti tinkamai pasiruošti pačiam pirmam savo konkursui.

1.      Kas yra kvalifikaciniai reikalavimai?

Norėdami dalyvauti viešuosiuose pirkimuose turite atitikti organizacijos keliamus kvalifikacinius reikalavimus. Tai yra vienas svarbiausių etapų. Tais atvejais, kai esate tikras, kad paslaugas būsite gebus suteikti, atitinkate visas kitas sąlygas, tačiau kvalifikaciniai reikalavimai nėra patenkinami – paprasčiausiai Jūsų kandidatūra nebus svarstoma, tad dalyvauti viešuosiuose konkursuose – negalėsite.

Žinoma, kai kuriais atvejais gali būti teikiamos perteklinės sąlygos, kurios trukdo racionalią konkurenciją. Tokiu atveju pirmiausia dėl sąlygų galima kreiptis į organizaciją, kad ji paaiškintų poreikius, o negavus racionalus atsakymo – visada galima reikšti pretenzijas dėl peržiūros. Tokiu atveju patikinama, ar visi keliami kvalifikaciniai reikalavimai yra racionalūs ir pagrįsti.

2.      Kas yra ekonominio naudingumo kriterijus?

Prieš planuodami teikti savo paraišką dėl kandidatūros – būtinai turite susipažinti su ekonominio naudingumo kriterijais, kurie yra pateikiami viešai. Tokiu atveju kiekvienas tiekėjas gali įvertinti – kokie aspektai yra vertinami ir kokie balai už tai yra skiriami. Daugelių atveju po peržiūros paprasčiausiai nusprendžiama nebeteikti savo kandidatūros, kadangi tai galiausiai bus tik laiko gaišimas.

Žinoma, tam tikrus punktus galima pakoreguoti įtraukus partnerius ir panašiai, tačiau kuomet ekonominio naudingumo kriterijus yra labai aukštos ir sudėtinės dalys nepalankios Jums – geriausia negaišti savo laiko bandant pateikti patrauklų pasiūlymą.

3.      Kokių dokumentų reikia teikiant pasiūlymą dėl kandidatūros?

Pamačius pasiūlymą dėl viešojo konkurso reikia įvertinti kuo daugiau smulkmenų, kurios yra pateikiamos apraše. Viena iš detalių yra dokumentacijos pateikiamas, kuris yra būtinas ir be kurio pristatymo – Jūsų kandidatūra taip pat net nebus svarstoma.

Pirkimo sąlygose tiksliai nurodoma – kokie dokumentai yra reikalingi. Blogiausia, kad dažnai ne vienoje vietoje, tačiau priklausomai nuo skaitomo skyrelio, tad panagrinėkite atidžiau, atskirai išsirašykite, kad ramiai galėtumėte surinkti visus dokumentus, kurie yra būtini.

Štai todėl geriausia, kai apie skelbiamą konkursą sužinoma kuo anksčiau. Tokiu atveju dažniausiai lieka daugiau laiko ne tik smulkmenų įvertinimui, tačiau ir tam tikrų dokumentų surinkimui. Juk kai kurie gali būti reikalingi dažnai, tad juos jau bet kuriuo atveju visada turėsite po ranka, tačiau kiti – rečiau reikalingi, tad net gali tekti ieškoti archyvuose, kad galėtumėte dalyvauti viešajame konkurse.

4.      Kada galima teikti pretenzijas dėl pirkimo sąlygų?

Kiekvienu atveju yra pateikiami terminai, kurie skirti ne tik tiekėjams, tačiau taip pat ir organizacijoms. Tų terminų reikia laikytis, kadangi jie gali užtikrinti, kad visos, net ir pačios mažiausios smulkmenos bus sutartos, galiausiai, pavyks išspręsti nesklandumus, kurie kyla. Dažniausiai pateikiami terminai nurodomi sąlygomis, kuriuose matyti konkrečios datos. Tai padeda kur kas paprasčiau įvertinti laiko tarpą, kuris yra turimas. Apskritai pretenzijų teikimui dažniausiai skiriamas laikas yra vos 10 dienų nuo tada, kai paskelbiamas konkursas. Jeigu organizuojamas supaprastintas konkursas – tokiu atveju galimos tik 5 darbo dienos. Jeigu nespėjote pateikti pretenzijos, kurios gali būti susijusios su ekonominiu naudingumu, kvalifikacija ir panašiai – ji paprasčiausiai nebebus nagrinėjama.

5.      Kas yra keliami techninės specifikacijos reikalavimai?

Kiekvienu atveju sąlygose, kurios yra keliamos tiekėjams, taip pat yra pateikiamos techninės specifikacijos, kurias turi atitikti. Tiekėjo tikslas yra įvertinti – ar jis bus pajėgus atitikti tas sąlygas. Žinoma, taip pat papildomai naudinga vertinti, ar keliamos sąlygos tikrai atitinka racionalius pagrindus, ar jos nėra pakreiptos tam tikra linkme, kad būtų naudingos tik tam tikram verslui, tad gali trukdyti konkurencingumą.

6.      Kas yra ūkiniai subjektai partnerystei?

Jeigu nepavyksta laimėti konkurso vienam, tiksliau matyti, kad nepavyksta atitikti keliamų reikalavimų – tokiu atveju visada galite pasikelti partnerius, kurie tarsi „užpildo“ tas spragas, kurios yra Jūsų atveju. Vienu atveju partneriai gali būti reikalingi todėl, kad nepavyksta atitikti keliamų kvalifikacinių reikalavimų. Tokiu atveju pagalbinė įmonė turi turėti visus reikalingus dokumentus. Taip pat pagalba gali būti reikalinga ir tais atvejais, kai reikalingi papildomi finansiniai kaštai. Sujungus abi pajėgas dažniausiai pavyksta kur kas našiau suruošti reikalingus dokumentus, pasirūpinti, kad bus sutvarkyta viskas, ko reikia, kad dalyvavimas būtų sėkmingas.

7.      Kas atsakingas už nesklandumų sprendimą?

Tais atvejais, kai dalyvavimo metu atsirado tam tikri nesklandumai, kurie Jums kelia abejones – siūlome kreiptis į Viešųjų pirkimų komisiją, kurios tikslas garantuoti, kad viskas bus sklandu ir tuo pačiu skaidru. Taip pat papildomai įtraukiamos ir kitos organizacijos, pavyzdžiui, Konkurencijos taryba. Viskas daroma tam, kad viešieji pirkimai būtų kuo sklandesnis procesas, kuris garantuoja, kad mokesčių mokėtojų pinigai bus tinkamai paskirstomi.

8.      Ką apima duomenų konfidencialumas?

Gana daug klausimų yra susiję su konfidencialumu. Dalis informacijos apie teikiamas paslaugas ir prekes turi būti viešinama, kadangi tik tokiu atveju bus galima užtikrinti skaidrumą. Tačiau taip pat įmonės baiminasi, kad ta dalis gali būti per didelė ir tokiu atveju bus prarandama konfidenciali informacija, kuri turėtų likti tik įmonės „ribose“. Žinoma, komercinės paslaptys visada išlieka tik verslams, tačiau tam tikra info, kuri susijusi su kvalifikacija, pajamomis ir panašiai – turi būti vieša.

9.      Kaip teikiamos pretenzijos dėl pasiūlyto vertinimo?

Ne tik tiekėjai turi atitikti labai daug reikalavimų, kurie gali užtikrinti, kad jų kandidatūra bus svarstoma, tačiau taip pat ir kiekviena organizacija, kuri skelbia konkursus, žiūri, kad kiekvienas pateiktas įsakymas ir keliamas reikalavimas būtų racionalus ir pagrįstas. Jeigu tiekėjui kyla kokių nors neaiškumų dėl pasiūlyto vertinimo – tokiu atveju jis gali prašyti paaiškinimo – kodėl keliami vieni arba kiti reikalavimai.

Žinoma, labai svarbu, kad pretenzija būtų motyvuota, kadangi organizacija taip pat neturi laiko peržiūrėti ir iš naujo pagrįsti tų punktų, kurie yra logiški ir kuriuos suprasti galima plačiau pasidomėjus.

Pasikartosime, kad šiuo atveju yra ypač svarbus laikas, kadangi skiriama tik 10 d.d.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!