- Reklama -

Kas yra kieno vyras ar žmona, nustato ne žmogaus pavardė, bet atitinkami įstatymai. sxc.hu nuotr.

Politikoje dažniausiai būna taip, kad politikai nesako tikrųjų savo sprendimų motyvų, bet tikrąsias priežastis stengiasi pridengti kokiomis nors dūmų uždangomis.

Sakoma, kad pasuose norima įteisinti pavardžių rašymą pagal lenkišką abėcėlę ne vykdant lenkų ultimatumus, bet dėl to, jog norima padėti moterims, ištekėjusioms už užsieniečių. Atsieit, jeigu tos moters pavardės bent viena raide skirsis nuo vyro pavardės, tai ta moteris negalės įrodyti, kad ji yra to vyro žmona.

Tačiau juk daugelyje šalių vyrų ir moterų (vyrų ir jų žmonų) pavardės skiriasi, nes turi skirtingas galūnes. O kaip kokia nors artistė, pasilikusi savo mergautinę pavardę, įrodo, kad ji yra savo vyro žmona? Be to, daug žmonių turi vienodus vardus ir pavardes. Tad nejaugi, pavyzdžiui, kiekviena Jonaitienė yra kiekvieno Jonaičio, o kiekviena Petraitienė – kiekvieno Petraičio žmona? Kodėl tik lenkai nesugeba atskirti savo žmonos (jeigu ta žmona yra lietuvė) iš kitų moterų tarpo, o, pavyzdžiui, rusams, arabams, kiniečiams dėl to jokių problemų nekyla?

Iš tikrųjų gi, kas yra kieno vyras ar žmona, nustato ne žmogaus pavardė, bet atitinkami įstatymai.

Dar vienas argumentas, kurį pateikia lietuviškų pavardžių sulenkinimo šalininkai, yra tas, kad, atseit, Lenkija pas save jau yra įteisinusi lietuviškų pavardžių rašymą į lenkiškus pasus. Tačiau nutylima tai, kad Lenkija nepadarė kito žingsnio, kuris būtinas tam, kad tie lietuvių su lietuviškomis raidėmis pasai būtų lygiaverčiai su lenkų su lenkiškomis raidėmis pasais. Lietuviškos raidės nebuvo įvestos į Lenkijos informacines bazes, ir todėl pasai su lietuviškomis raidėmis yra beverčiai, neturintys įstatyminės galios.

Todėl Lenkijos lietuviai, norėdami būti pilnaverčiais savo valstybės – Lenkijos piliečiais, savo pavardes pasuose rašo ne tik lenkiškomis raidėmis, bet ir savo vardus ir pavardes perdirba pagal lenkų kalbos tradicijas.

Tuo tarpu Lietuvos politikai nori lenkiškas raides ne tik įrašyti į pasus, bet ir įvesti jas ir į visas Lietuvos informacines sistemas, tokiu būdu Lietuvoje faktiškai įteisinant dvikalbystę.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!