- Reklama -
Europos parlamento narys Bronis Ropė. KK nuotr.
Europos parlamento narys Bronis Ropė. KK nuotr.

Europos Sąjunga uoliai ieško naujų rinkų pertekliniams pieno produktams. Į tai investuojamos didelės lėšos ir pastangos. Tačiau net ir formaliai atvėrus naujas rinkas, tenka pereiti ilgą įsiliejimo į jas bei pirkėjų prisijaukinimo procesą. Europos Parlamento Žemės ūkio ir kaimo plėtros komiteto narys Bronis Ropė šiandien raštu kreipėsi į Premjerą, pateikdamas kelis siūlymus, kaip gaivinti merdinčią rinką. Jo nuomone, pokyčių galima tikėtis investuojant į vidaus vartojimo skatinimą, pasitelkus jau egzistuojančias paramos schemas.

„Pieno milteliai ir sviestas superkami intervencijai, be to, Europos Sąjunga moka pieno produktų gamintojams už pieno miltelių, sviesto ar sūrių privatų sandėliavimą. Tačiau tie produktai iš vidaus rinkos niekur nedingsta, tai tik laikinai įtampą sušvelninantis sprendimas. Esu įsitikinęs, kad šią perteklinę produkciją Europos Sąjunga galėtų nukreipti į įvairias iš ES biudžeto finansuojamas schemas, tokias, kaip maisto produktai nepasiturintiems ar parama pabėgėliams. Tai būtų dvejopa nauda tiek šios paramos gavėjams, tiek pieno sektoriui, persotintam dėl sparčiai išaugusios pieno gamybos“, – sako Bronis Ropė.

Europarlamentaro teigimu, nacionalinės institucijos turėtų priimti reikiamas pataisas ir sudaryti galimybę patiems ūkininkams tiesiogiai tiekti šviežią pasterizuotą pieną gydymo įstaigoms, kariuomenėms ir kitur, kur gali būti suvartojamas didelis pieno kiekis.

„Tokiam tiekimui turėtų būti taikomi supaprastinti reikalavimai (atsisakant perteklinio reikalavimo supilstyti į nedidelės talpos tarą, ženklinti etiketėmis ir kt.), leidžiant ūkininkams ir kooperatyvams tiesiogiai sudaryti sutartis su potencialiais nuolatiniais žalio pieno pirkėjais, neapkraunant jų pertekliniais perdirbimo reikalavimais bei atitinkamai suformuluojant viešųjų pirkimų reikalavimus“, – teigia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Europos Parlamento narys.

Bronis Ropė pabrėžia, kad ne kiekvienas ūkis pajėgus įsirengti pilnavertį pieno perdirbimo cechą, ypač dabartinėje krizinėje situacijoje, tuo tarpu toks tiesioginis žalio pieno tiekimas galėtų tapti puikia išeitimi ne vienam pieno gamintojui.

„Tetrūksta valdžios institucijų geranoriškumo ir ši idėja galėtų tapti abipuse nauda tiek vargstantiems pienininkams, tiek potencialiems pirkėjams, kurie galėtų konkurencinga kaina įsigyti natūralaus riebumo pieno“, – sako Bronis Ropė.

Dar praėjusią savaitę Bronis Ropė pasiūlė intervenciniu būdu supirktus produktus skirti pabėgėliams, kurių stovyklose trūksta maisto. Kartu jis pabrėžė, kad tokiai paramai negali būti naudojami pinigai, skirti žemdirbių paramos paketui.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!