- Reklama -
Prezidentė Dalia Grybauskaitė paskelbė ilgalaikės nacionalinės kampanijos „Už saugią Lietuvą“ pradžią. Nuotr. iš lrp.lt
Prezidentė Dalia Grybauskaitė paskelbė ilgalaikės nacionalinės kampanijos „Už saugią Lietuvą“ pradžią. Nuotr. iš lrp.lt

Prezidentė Dalia Grybauskaitė paskelbė ilgalaikės nacionalinės kampanijos „Už saugią Lietuvą“ pradžią. Renginyje dalyvavo nevyriausybinių organizacijų, bendruomenių, Bažnyčios, žiniasklaidos, verslo atstovai.

Prezidentės inicijuotos kampanijos tikslai – mažinti smurtą, žalingas priklausomybes, savižudybes, skatinti vaikų globą šeimose ir įvaikinimą.

„Lietuvoje susikaupė pernelyg daug sunkių ir skaudžių socialinių problemų, kurios tvinko ne vieną dešimtmetį, kol pritvinko į didelį skaudulį. Dėl to skauda širdį kiekvienam žmogui, kuris suvokia, iki kokios pavojingos ribos priartėjome. Valstybės institucijų indėlis sprendžiant šias problemas per menkas, reikia ir visuomenės pagalbos“, – sakė Prezidentė.

Beveik pusantro tūkstančio vaikų kasmet nukenčia nuo fizinio, seksualinio, psichologinio smurto ir nepriežiūros. Apie 19 tūkst. vaikų auga socialinės rizikos šeimose. Tokių šeimų yra tiek, kad netilptų į „Žalgirio“ areną. Beveik 10 tūkst. vaikų yra tapę „socialiniais našlaičiais“, kurių tėvai – gyvi, bet girtauja ir nesirūpina savo atžalomis. Sergančiųjų įvairiomis priklausomybėmis yra 55 tūkst., o alkoholio padaroma žala per metus siekia apie 215 mln. eurų. Kasmet 180 žmonių nužudoma per buitinius konfliktus. Pranešimų apie smurtą artimoje aplinkoje kasmet užregistruojama apie 40 tūkstančių, 79 proc. nukentėjusiųjų – moterys, per metus mažiausiai 20 jų sumušamos mirtinai. Ketvirtis milijono žmonių kasmet kreipiasi į emocinę pagalbą telefonu teikiančias tarnybas. Savižudybių skaičius Lietuvoje beveik tris kartus didesnis nei ES vidurkis. Kasmet Lietuvoje nusižudo apie 900 žmonių, iš jų apie 93 – iki 24 metų amžiaus.

Prezidentė pakvietė visus iniciatyvius ir neabejingus Lietuvos žmones bendromis jėgomis įveikti šias problemas. Jų sprendimą būtina kelti į valstybinį lygmenį, įtraukiant visas institucijas, savivaldybes, ekspertus. Šis bendras darbas turi tapti nacionaliniu prioritetu.

Pradėdama kampaniją „Už saugią Lietuvą“ Prezidentė pirmiausia sutelkė tuos, kurie savo iniciatyvomis jau dabar veiksmingai prisideda prie šalį žudančių problemų sprendimo. Socialinės iniciatyvos, mažinančios pragaištingas rizikas, turėtų pasiekti kiekvieną seniūniją, bendruomenę, mokyklą, parapiją. Aktyviausių iniciatyvų organizatoriai kasmet bus apdovanojami Prezidentūroje.

Apie socialines problemas kalbės, apie jų sprendimus ir gerąsias iniciatyvas pasakos TV ir radijo laidos, kampaniją remianti nacionalinė ir regioninė žiniasklaida.

Daugiau informacijos apie nacionalinę kampaniją galima rasti interneto puslapyje www.uzsaugialietuva.lt ir „Facebook‘o“ paskyroje. Čia kiekvienas galės su visa Lietuva dalytis savo idėjomis, atliktais darbais, kurie taptų įkvepiančiais pavyzdžiais ir kitiems žmonėms, bendruomenėms bei organizacijoms, paskatintų prisijungti prie jau veikiančių iniciatyvų. Jų šiuo metu jau užregistruota daugiau kaip keturiasdešimt.

Kampanijos metu Prezidentė aplankys problemiškiausias šalies savivaldybes, kur kartu su merais, seniūnais, nevyriausybinių organizacijų ir verslo atstovais aptars socialinio saugumo padėtį ir priemones, kurios padėtų spręsti opiausias problemas.

Pasak Prezidentės, visi kartu galime pakeisti Lietuvos veidą, padaryti gyvenimą Lietuvoje saugesnį ir šviesesnį.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!