- Reklama -

Seimo narė D.Mikutienė. Seimo archyvo nuotr.

Šiandien Seimo Sveikatos komiteto narės Dangutės Mikutienės iniciatyva Seime vyko socialinių partnerių ir Lietuvos mokinių parlamento atstovų diskusija apie mobiliųjų telefonų žalą.

Daug prieštaringos informacijos sklando apie mobiliųjų telefonų poveikį sveikatai. Visuomenėje ir verslo struktūrose vyksta karštos diskusijos, o vartotojui svarbus vienintelis klausimas — kas tiesa, o kas tik gudri rinkodara? Į šiuos klausimus atsakyti gali tik mokslas.

Įvairių šakų mokslininkai teigia, kad mobiliųjų telefonų poveikis pasireiškia tik daugiau nei po dešimties metų. Tačiau jau dabar matomas padidėjęs vaikų sergamumas onkologinėmis ligomis, psichologinis jautrumas, irzlumas, negebėjimas koncentruoti dėmesio. Pasaulio Sveikatos Organizacija (PSO), Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja ir Tarptautinė vėžio tyrimo agentūra pripažįsta elektromagnetinės spinduliuotės poveikį sveikatai ir rekomenduoja imtis atsargumo priemonių.

„Mane stebina Sveikatos apsaugos ministerijos atsakingų asmenų abejingumas ir trumparegiškumas. Jei sprendimo pasekmių nebus matyti iki kitų rinkimų, vadinasi nereikia ir rūpintis? SAM neturi jokio kompleksinio priemonių plano kaip rūpintis vaikų ir tėvų švietimu. O ką jau bekalbėti apie įpareigojimus tiekėjams ir operatoriams dėl informacijos sklaidos, rinkodaros ir reklamos reglamentavimo. Turbūt net nebereikia klausti, kam neša naudą, o kam žalą skambantis mobilusis telefonas“, — teigė D. Mikutienė.

„Mokslas neginčijamai patvirtina, kad elektromagnetinės bangos daro poveikį visiems mūsų organams. Nuolatinis spinduliavimas į smegenis tokio intensyvumo dažniu, koks yra leistinas Lietuvoje, yra nusikalstamas. Didžiausias poveikis yra vaiko sveikatai, nes jo besivystantis organizmais jautriausiai reaguoja į spinduliuotę“, — prof. Jonas Grigas vaizdžiai ir suprantamai dėstė mokslinių tyrimų išvadas bei paaiškino elektromagnetinių bangų poveikį.

Kas atsakys už dabar priimtus politinius sprendimus, kurių įtaką pajausime tik po dešimtmečio?

„Nejaugi tai, ko nesugeba padaryti atsakingos institucijos, turės padaryti nevyriausybinės organizacijos ir aktyvūs piliečiai? Tada kyla klausimas už ką valdininkai gauna atlyginimą“, — piktinosi D. Mikutienė.

Socialiniai partneriai ir Lietuvos mokinių parlamento atstovai pabrėžė, kad šalia teisingo ir tikslaus teisinio reglamentavimo būtinas ir nuolatinis visuomenės švietimas, o informacija turi būti prieinama ir objektyvi. Siekiant imtis aktyvių veiksmų, sutarta parengti bendrą priemonių sklaidos planą.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!