- Reklama -

Kėdainių teismo pirmininkas V.Kondratjevas, nustatydamas D.Kedžio dukrelės gyvenamąją vietą, neatsižvelgė nei į mergaitės norus, nei į interesus. Dėl to galimas net tarptautinis skandalas - gali būti pasiskųsta Jungtinėms Tautoms. KK nuotr.

LR Prezidentei J. E. Daliai Grybauskaitei

LR Seimo Pirmininkei Irenai Degutienei

LR Ministrui Pirmininkui Andriui Kubilius

Lietuvoje vaiko teisių apsaugą užtikrina valstybė ir jos institucijos. Visuotinėje žmogaus teisių deklaracijoje yra teigiama, kad vaikai turi tokias pačias teises kaip ir visi suaugę žmonės, be to, vaikai turi teisę būti ypač globojami, remiami ir saugojami valstybės. Vaiko teisių deklaracijoje (JTO, 1959), Vaiko teisų konvencijoje (ratifikuota 1995-07-30 LRS, 1989, JTO), LR Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatyme (1996) akcentuojamas vaiko interesų prioritetas. Vaiko teisės reikalauja, kad vaikas būtų apsaugotas nuo prievartos, išnaudojimo ir grubaus elgesio formų. Vaikas turi augti aplinkoje kurių tėvai arba globėjai, artimieji saugo ir gerbia vaiko teises.

Teisės aktuose nurodyta, kad „imantis bet kokių vaiką liečiančių veiksmų, nesvarbu, ar tai darytų valstybinės ar privačios įstaigos, užsiimančios socialiniu aprūpinimu, teismai, administracijos ar įstatymų leidimo organai, svarbiausia – vaiko interesai.“ (Vaiko teisių konvencija, 3 str.). Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatyme (4. str.) teigiama: „1) Visur ir visada pirmiausia turi būti atsižvelgiama į teisėtus vaiko interesus; 2) vaikas turi teisę naudotis visomis Lietuvos Respublikos Konstitucijoje, šiame ir kituose įstatymuose bei teisės aktuose nustatytomis vaiko teisėmis bei laisvėmis“.

2011-12-16 Kėdainių raj. apylinkės teismas priėmė sprendimą dėl D. Kedžio dukrelės gyvenamosios vietos nustatymo, kuriuo įpareigojo vaiko globėją N. Venckienę perduoti globojamą vaiką motinai L. Stankūnaitei. Šiuo sprendimu galimai pažeista Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvencija, kuri nustato, kad turi būti atsižvelgiama ir į paties vaiko nuomonę ir galbūt nesiimta visų priemonių, kad į tai būtų atsižvelgta. Manytina, kad mergaitės atžvilgiu yra galimai pažeidžiami vaiko interesai nesuteikiant galimybės vaikui pasirinkti gyvenamą vietą, globėjus, artimųjų ratą, aplinką, mokyklą ir kt.

Vaiko gerovė priklauso nuo jo interesų užtikrinimo. Ignoruojant vaiko interesus, jo gerovė negali būti užtikrinta, taip pažeidžiant vaiko teises. Vykdant teismo sprendimą būtina atsižvelgti į vaiko nuomonę, kurią jis laisvai gali ir turi teisę reikšti. D.Kedžio dukrelės atžvilgiu į šią vaiko teisių normą galimai buvo nepakankamai atsižvelgta.

Vilniaus antrajame teisme šiuo metu turi būti nagrinėjama byla, kurioje nėra galutinai nustatytas vaiko motinos L. Stankūnaitės vaidmuo. L. Stankūnaitei yra skirta asmens apsauga ir vaikas būtų perkeltas į galimai nesaugią aplinką. Taip pat keltinas klausimas dėl L. Stankūnaitės gebėjimo išlaikyti dukrą, nėra žinoma jos socialinė, psichologinė, moralinė aplinka. Nėra žinoma, koks bus mergaitės gyvenimo sąlygų gerinimas. Įvertinus šias aplinkybes, Kėdainių raj. apylinkės teismo nutartis gali prieštarauti vaiko teisių prioritetams.

Manome, kad šioje byloje labiausiai nuskriausta yra mergaitė, o galimai ir kiti Lietuvos vaikai, kurių likimas buvo panašus.

Iki šiol nepriimtas įstatymas, kad teismuose atstovautų visuomenės atstovas – tarėjas. Manome, kad visuomenės atstovų dalyvavimas teismų institucijose vykdant teisingumą suteiktų daugiau žmogaus teisių gynimo galimybių taip pat ir šioje byloje. Atsižvelgiant į tai manome, kad būtina paspartinti visuomenės atstovų – tarėjų dalyvavimo teismų veikloje, klausimo sprendimą.

Sprendžiant nepilnametės D.Kedžio dukrelės vaiko teisių užtikrinimą, reikalingas politinis, visuomeninis aktyvumas, kad būtų užtikrinta vaiko teisių apsauga ginant šią mergaitę, o ateityje ir kitus vaikus, atsidūrusius panašiose situacijose. Ši apsauga yra garantuota valstybės, ji būtina vaikui augti ir normaliai vystytis, ypač įgyvendinant „vaiko teisę turėti tokias gyvenimo sąlygas, kokių reikia jo fiziniam, protiniam, dvasiniam, doroviniam ir socialiniam vystimuisi“ ir teisę „ginti vaiką nuo visų seksualinio išnaudojimo ir seksualinio suvedžiojimo formų“ kaip deklaruoja Vaiko teisių konvencija.

Raginame užtikrinti visas D.Kedžio dukrelės vaiko teises, kurias garantuoja LR įstatymai.

Lietuvos Sąjūdžio Kauno tarybos pirmininkas dr. Raimundas Kaminskas

Lietuvos Sąjūdžio Kauno tarybos pirmininko pavaduotoja Raminta Baltuškienė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!