- Reklama -

Ne visi gyventojai rūšiuoja atliekas. KK nuotr.

Vis daugiau gyventojų imasi rūšiuoti atliekas ir daro tai atsakingiau. Didžiausios Vilniuje atliekų tvarkymo bendrovės „VSA Vilnius“ duomenimis, 2013 m. gyventojai išrūšiavo maždaug 15 proc. daugiau atliekų nei užpernai.

„Praėjusiais metais iš sostinės gyventojų surinkome rekordinius kiekius antrinių žaliavų – daugiau nei 1,3 mln. kilogramų. Sostinės daugiabučių namų gyventojai į spalvotuosius konteinerius išmetė net 12 proc. daugiau atliekų. Prie rūšiavimo augimo prisidėjo ir rūšiuoti pradėję privačių namų savininkai, kuriems nuo liepos mėnesio pradėta nemokamai dalinti rūšiavimo konteinerius – jie metų pabaigoje kas mėnesį surenkamų antrinių žaliavų kiekius padidino dar 10 procentų“, – sakė „VSA Vilnius“ klientų aptarnavimo skyriaus vadovas Martynas Surplys.

Skatina galimybė sutaupyti Pasak M. Surplio, gyventojus rūšiuoti skatina didėjantis atsakingumas ir supratimas,kad rūšiuoti būtina, bei ekonominis interesas. „VSA Vilnius“ pastebėjo, kad dalis privačių valdų savininkų, gavę rūšiavimo konteinerius, lėčiau užpildo buitinių atliekų konteinerius, todėl paretino jų išvežimą ir tokiu būdu sumažino savo išlaidas.

„Apskritai, per 2013 metus pajutome, kad gyventojai vis labiau nori mokėti tik už savų šiukšlių išvežimą, nori atsiskirti nuo bendrų atliekų srautų. Tai daro ne tik privačių valdų savininkai, bet ir daugiabučių gyventojai. Jie kuria bendrijas ir tiesiogiai dirba su atliekų vežėjais, rakina savus konteinerius ir ragina savo narius labiau rūšiuoti atliekas, nes atsiranda tiesioginė finansinė nauda. Antrinių žaliavų išvežimas gyventojams yra nemokamas, o kadangi institucijos planuoja, kad sąvartyno mokesčiai kils, rūšiuojančių gaunama nauda tik didės“, – sakė M. Surplys.

Sumažėjo piktybinių atvejų

„VSA Vilnius“ Atliekų paruošimo perdirbimui skyriaus vadovas Laurynas Kazlauskas pastebi, kad pernai metais pasitaikė mažiau atveju, kai gyventojai piktybiškai metė neperdirbamas atliekas į antrinių žaliavų konteinerius. Jeigu anksčiau žmonės nesigėdydavo atsikratyti stambiomis atliekomis, pavyzdžiui padangomis, išmesdami jas į plastiko ar popieriaus konteinerį, tai dabar tokių atvejų užfiksuojama rečiau.

Bendra atliekų rūšiavimo kokybė 2013 metais išliko panašaus lygio kaip ir anksčiau: popieriaus konteineriuose „VSA Vilnius“ randa apie 20 proc. netinkamų perdirbimui atliekų, stiklo – 10 proc., o plastiko – apie 50 procentų. Pasak L. Kazlausko, gyventojai privačiose valdose plastiką rūšiuoja šiek tiek geriau – čia neperdirbamų atliekų aptinkama iki 40 procentų.

„VSA Vilnius“ atstovas įsitikinęs, kad šiais ir kitais metais gyventojai išrūšiuos dar daugiau atliekų. „Manau, kad vis daugiau gyventojų imsis rūšiuoti atliekas, nes tai patogu – rūšiuojant buitinių atliekų šiukšliadėžė užsipildo lėčiau, išnešti šiukšles galima rečiau, todėl ir pigiau. Išrūšiuotų atliekų kiekio augimą skatins ir tai, kad žadama nemokamai suteikti rūšiavimo konteinerius dar didesniam privačių namų valdų skaičiui. O didelių permainų laukiame 2015 metais, kada plastikiniams PET buteliams bus įvestas depozitinis mokestis“, – sakė L. Kazlauskas.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!