- Reklama -
Europoje registruojami pavieniai žmonių karvių raupų atvejai. KK nuotr.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, Lietuvoje balandžio 15 d. patvirtintas žmonių karvių raupų atvejis. Apie tai mūsų šalies medikus informavo tyrimus atlikęs Vokietijos R.Kocho institutas.

2012 m. spalio 5 d. šešiolikmetis dėl neaiškios kilmės bėrimo buvo paguldytas į Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Vaikų ligoninę. Jaunuoliui ant veido atsirado pūlinių, kurie vėliau pasidengė šašais. Ligonio klinikinės medžiagos ėminiai buvo tiriami Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje. Kilus įtarimui, kad ligą galėjo sukelti retas virusas, buvo kreiptasi į Vokietijos R. Kocho institutą. Didelio patogeniškumo virusų laboratorijoje buvo nustatytas karvių raupų virusas. Ši užkrečiamoji liga Lietuvoje nėra privalomai registruojama.

Žmonių karvių raupai – tai reta užkrečiamoji liga, kurią sukelia karvių raupų virusas, priklausantis Orthpoxvirus genčiai. Žmonės šia liga gali užsikrėsti tiesioginio sąlyčio būdu nuo karvių. Pagrindinis žmonių karvių raupų viruso rezervuaras – graužikai. Jie ligos sukėlėją gali perduoti katėms, karvėms ir kitiems gyvūnams. Viruso plitimas nuo žmogaus žmogui nėra nustatytas.

Žmonių karvių raupų ligos vidutinis inkubacinis periodas – 7-12 dienų. Viruso patekimo vietoje atsiranda pustulinis odos pažeidimas. Dažniausiai pažeidžiamos rankos, pirštai, veidas. Retesniais atvejais karščiuojama, pasireiškia raumenų skausmai. Liga gali užtrukti iki 6-12 savaičių. Antriniai pažeidimai gali išsivystyti asmenims, kurių imunitetas yra nusilpęs.

Žmonių karvių raupais dažniausiai serga asmenys iki 18 metų dėl glaudesnio sąlyčio su įvairiais gyvūnais, pvz., katėmis. Taip pat susirgti raupais didesnė rizika yra jaunesnio amžiaus asmenims, nes jie nėra paskiepyti.

Asmenims, paskiepytiems raupų vakcina, susidaro kryžminė apsauga ir nuo karvių raupų.

Europoje registruojami pavieniai žmonių karvių raupų atvejai. Susirgimai žmonių karvių raupais užregistruoti Vokietijoje, Prancūzijoje, Olandijoje, Suomijoje, Didžiojoje Britanijoje, Rusijoje ir kt.

2009 m. žmonių karvių raupų protrūkis kilo per Čekijos veislyne auginamus žiurkėnus, pardavinėjamus Europos šalyse. Protrūkio metu Vokietijoje buvo nustatyta daugiau kaip 20 žmonių karvių raupų atvejų, susirgimai buvo nustatyti ir Prancūzijoje.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!