- Reklama -

KK nuotr.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) veltui švaisto lėšas korupcijos prevencijai, kyšių ėmėjai atranda vis naujų būdų, kaip pasipelnyti iš tų, kam reikalinga pagalba.

Kasmet Lietuvoje korupcijos prevencijai skiriamos tūkstantinės lėšos, rengiami seminarai, mokymai. Neseniai Birštone vyko seminaras, skirtas ligoninių vadovams, kur diskutuota, kaip išvengti korupcijos medicinoje.

KK šaltinių teigimu, seminare daug kalbėta apie skurdžius medikų atlyginimus, versiančius neatsisakyti papildomų pajamų.

„Mums moka centus, o ligoniai patys duoda. Nepatogu neimti, juk užgausim“, – sakė seminare dalyvavęs vienos sostinės ligoninės vadovas.

Tačiau STT pareigūnai nesutinka su tokia pozicija tikindami, jog kartą dovaną galima priimti, tačiau nesipelnyti ignoruojant moralės normas.

Ribotas biudžetas

Anot STT, prie kiekvieno mediko kabineto durų po pareigūną pastatyti negalima, o ir nėra tam būtinybės, mat tarnybos biudžetas yra gana ribotas.

Bet nepaisant kliūčių, su esamais finansiniais ir žmogiškaisiais resursais dirbama efektyviai.

STT veiklos rezultatai išlieka stabilūs, o palyginti su 2011 metų pirmuoju pusmečiu, šiemet per pusmetį mėnesius jie ženkliai pagerėjo.

Tikimasi, jog šalies ekonominei situacijai pagerėjus ateityje kovai su korupcija ir STT bus skiriama daugiau lėšų, kurias panaudotume techniniams ištekliams gerinti ir pareigūnų kvalifikacijai tobulinti.

Socialinis reiškinys

Korupcija medicinoje, anot STT, kaip ir kitose srityse, yra socialinis reiškinys, egzistuojantis daugelyje valstybių. Tik vienose šalyse, dažniausiai turtingesnėse ir pažangesnėse, dėl tinkamai vykdomos sveikatos priežiūros politikos ir jos prieinamumo užtikrinimo korupcijos atvejų pasitaiko rečiau, nei ten, kur sveikatos apsaugai valstybiniu lygmeniu skiriama mažiau dėmesio ir lėšų. Taikant atitinkamas priemones, laikui bėgant situaciją galima pakeisti į gerą.

Baudžiamoji atsakomybė atsiranda tik už nepranešimą be svarbios priežasties apie žinomą daromą ar padarytą labai sunkų nusikaltimą t. y. tokį, už kurį sankcijoje numatyta didžiausia bausmė viršija dešimt metų laisvės atėmimo ir netaikoma tą nusikaltimą padariusio asmens artimiesiems giminaičiams ir šeimos nariams.

Kyšininkavimas, prekyba poveikiu, papirkimas, atsižvelgiant maksimalią galimą bausmę nepriskirtini labai sunkiems nusikaltimams, todėl nepranešimas apie juos baudžiamosios atsakomybės neužtraukia.

Sunkūs nusikaltimai

Pabrėžiama, jog dalis aptariamų nusikalstamų veikų, kaip pavyzdžiui, kyšininkavimas, atitinkantis papirkimas, yra sunkūs nusikaltimai, o Baudžiamajame kodekse numatyta baudžiamoji atsakomybė už Nusikaltimo ar nusikaltimą padariusio asmens slėpimą tam, kas iš anksto nepažadėjęs paslėpė, sunaikino ar sugadino kito asmens padaryto sunkaus ar labai sunkaus nusikaltimo pėdsakus, įrankius ar priemones, nusikalstamu būdu įgytus daiktus, kitus su slepiamu nusikaltimu susijusius dalykus, turinčius įrodomosios reikšmės, arba slėpė nusikaltimą padariusį asmenį,  neatsako nusikaltimą padariusio asmens artimieji giminaičiai ir šeimos nariai.

Be to, Atskirų kategorijų asmenims už nurodytą veiką gali būti taikoma tarnybinė atsakomybė. Pavyzdžiui, policijos pareigūnas privalo gavęs pranešimą apie daromą nusikalstamą veiką ar kitokį teisės pažeidimą arba pats būdamas įvykio liudininku, imtis neatidėliotinų priemonių užkirsti kelią daromai nusikalstamai veikai ar kitam teisės pažeidimui, įvykio vietai bei įrodymams apsaugoti, nusikalstamos veikos liudininkams nustatyti, sulaikyti ir pristatyti į policijos įstaigą asmenį, padariusį įstatymų uždraustą veiką, bei pranešti apie tai policijos įstaigai. Šio punkto reikalavimai (išskyrus reikalavimą pranešti apie tai policijos įstaigai) netaikomi policijos pareigūnui tais atvejais, kai šios pareigos vykdymas iš esmės pakenktų specialios kompetencijos policijos įstaigos uždaviniams įgyvendinti.

Statistikos nėra

Tikslios statistikos, anot STT, kiek pradėta ikiteisminių tyrimų , kuriose įtarimai buvo pareikšti medikams ir sveikatos apsaugos sistemos darbuotojams, nėra, tačiau pastaraisiais metais pradėta keletą bylų dėl gydytojų ir kitų sveikatos priežiūros sektoriaus darbuotojų kyšininkavimo, piktnaudžiavimo tarnyba vykdant viešuosius pirkimus, kitas funkcijas.

Galima paminėti bylas dėl buvusio sveikatos apsaugos viceministro, Jonavos rajono savivaldybės medicinos įstaigos gydytojo, VŠĮ Lazdijų savivaldybės pirminės sveikatos priežiūros centro medikių, Rokiškio psichiatrijos ligoninės Bendrosios psichiatrijos skyriaus vedėjo, Rokiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro direktorės pavaduotojo, taip pat Kauno teritorinės ligonių kasos, Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro, Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos, Kraujo donorystės centro darbuotojų nusikalstamų veikų. Dalis jų jau yra nuteisti, kitų bylos nagrinėjamos teismuose.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!