- Reklama -

Elektros laidai. KK nuotr.

Šiandien, lapkričio 27 d., Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) paskelbė elektros energijos persiuntimo paslaugos ir visuomenines elektros energijos kainas bei jų taikymo tvarkas 2014 metams. Visuomeninės elektros energijos kainos gyventojams nuo 2014 metų mažės vidutiniškai apie 2,48 ct/kWh (su PVM), arba apie 5,2 procento. Statistiniam Lietuvos namų ūkiui, vidutiniškai per mėnesį sunaudojančiam apie 144 kWh, išlaidos už elektros energiją kitais metais sumažės apie 3,6 Lt (su PVM) per mėnesį.

Kainos gyventojams – buitiniams elektros vartotojams

71 proc. buitinių elektros vartotojų šiuo metu atsiskaito „Standartiniu“ vienos laiko zonos tarifo planu (50,1 ct/kWh) – nuo 2014 metų „Standartinio“ vienos laiko zonos tarifo kaina bus 47,4 ct/kWh. Tokie vartotojai per mėnesį vidutiniškai suvartoja 102 kWh elektros energijos, todėl kitais metais tokį tarifo planą pasirinkusiems namų ūkiams išlaidos už elektros energiją vidutiniškai sumažės 2,8 Lt (su PVM) per mėnesį.

Maždaug 13 proc. buitinių elektros vartotojų atsiskaito pagal „Standartinį“ dviejų laiko zonų tarifą (54,1 ir 41 ct/kWh) – kitąmet šio tarifo plano kaina bus atitinkamai 51,3 ct/kWh ir 38,4 ct/kWh. Šių vartotojų, suvartojančių per mėnesį apie 194 kWh elektros energijos, 2014 metais išlaidos vidutiniškai sumažės apie 5,2 Lt per mėnesį.

Apie 7 proc. namų ūkių atsiskaito pagal „Elektrinių viryklių“ vienos laiko zonos tarifo planą (48,7 ct/kWh) – 2014 metų „Elektrinių viryklių“ vienos laiko zonos tarifo plano kaina bus 46,5 ct/kWh. Tokių vartotojų suvartojamos elektros energijos vidurkis per mėnesį yra 158 kWh, nuo ateinančių metų jie per mėnesį vidutiniškai mokės apie 3,5 Lt (su PVM) mažiau nei šiemet.

LESTO ir 2014 metais siūlys laisvai pasirenkamus tarifo planus „Namai“ ir „Namai plius“, su pastoviąja kainos dalimi, daugiau elektros energijos vartojantiems gyventojams. „Namai“ bus finansiškai naudingi suvartojantiems nuo 2600–3500 kWh(priklausomai nuo turimo tarifo plano) elektros energijos per metus, o „Namai plius“ – nuo 7100–7800 kWh per metus. Gyventojai, pasinaudodami www.lesto.lt svetainėje įkelta skaičiuokle, gali sužinoti ir įsivertinti, kuris tarifo planas jiems yra palankiausias.

Gyventojams, sunaudojantiems daugiau nei 30 proc. elektros energijos naktiniu tarifu (t. y. naktį bei savaitgalio metu), ir toliau finansiškai naudinga turėti tokį tarifą bei skaitiklį. Pasirinktas elektros energijos tarifas ir (ar) tarifo planas taikomas ne trumpiau kaip 12 kalendorinių mėnesių ir gali būti keičiamas ne anksčiau kaip praėjus 12 kalendorinių mėnesių nuo tarifo ir (ar) tarifo plano pasirinkimo ir taikymo dienos.

„Didžiausią įtaką sumažėjusioms galutinėms kainoms turėjo mažėjančios VIAP (viešuosius interesus atitinkančių paslaugų), perdavimo, sisteminių ir skirstymo paslaugų kainos. VKEKK 2014 metams VIAP kainą sumažino nuo 9,377 ct/kWh (2013 m.) iki 7,141 ct/kWh (2014 m.)., o taip pat vienu centu sumažėjo perdavimo, sisteminių ir skirstymo paslaugų dedamųjų kainos“, – teigia Ramūnas Kiaulėnas, AB LESTO Visuomeninio tiekėjo tarnybos direktorius.

Ignalinos zonos gyventojams nuo 2014 m. elektros energijos kainoms bus taikoma 30 proc. nuolaida.

Gyventojai atsiskaityti naujomis (2014 m.) kainomis už elektros energiją galės pradedant vasario mėnesiu, už elektros energiją, suvartotą sausio mėnesį.

Kainos verslo įmonėms

Persiuntimo paslaugos kainos verslo klientams, gaunantiems elektros energiją iš vidutinės įtampos tinklų, nuo 2013 metų vidutiniškai mažės 3,1 ct/kWh (18,2 proc.), o elektros energiją gaunantiems iš žemosios įtampos tinklų vidutiniškai mažės 3,4 ct/kWh (14,6 proc.). Konkrečių verslo klientų išlaidos persiuntimo paslaugai gali stipriai skirtis, ir tai priklauso nuo tinklų, iš kurių gaunama energija, įtampos, suvartojimo apimčių ir leistinosios naudoti galios dydžio bei jos išnaudojimo efektyvumo.

Atkreipiamas verslo klientų dėmesys, kad jiems ir toliau bus taikomos tik persiuntimo paslaugos kainos ir tarifų planai, o nepasirinkusiems nepriklausomo tiekėjo AB LESTO užtikrins garantinį elektros energijos tiekimą.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!