- Reklama -

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė prieš derybas dėl naujojo 2014 - 2020 m. ES biudžeto susitiko su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Hermanu Van Rompėjumi ir Europos Komisijos pirmininku Žozė Manueliu Baroso. Prezidentūros nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė prieš neeilinį Europos Vadovų Tarybos posėdį susitiko su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Hermanu Van Rompėjumi ir Europos Komisijos pirmininku Žozė Manueliu Baroso.

Šalies vadovė aukščiausiems ES pareigūnams pristatė Lietuvos padėtį, derybines pozicijas ir šalies žmonėms svarbiausias sritis, kurioms būtina ES parama.

Prezidentė pabrėžė, kad mūsų šaliai derybose svarbu užsitikrinti žemės ūkio, struktūrinių fondų ir Ignalinos atominės elektrinės uždarymo finansavimą. Tačiau, pasak Prezidentės, svarbiausia užsitikrinti Lietuvai naudingiausią bendrą finansinį paketą.

„Derybose sieksime, kad tiesioginės išmokos ūkininkams greičiau artėtų prie ES vidurkio, Lietuvai nebūtų taikomi griežti struktūrinės paramos apribojimai, taip pat užsitikrinti adekvačią finansinę paramą Ignalinos AE uždarymui, kaip tai numatyta Lietuvos Stojimo į ES sutartyje. Svarbiausia užsitikrinti, kad bendras finansinis paketas septyneriems ateities metams būtų ne mažesnis nei turėjome 2007-2013 metais,” – teigia Lietuvos vadovė.

Pasak šalies vadovės, Lietuva palaiko ES siekį taupyti, tačiau biudžetas neturi būti mažinamas ekonomiškai silpnesnių valstybių sąskaita. Skirstant ES paramą būtina įvertinti specifinę kiekvienos šalies padėtį, laikytis teisingumo principo ir užtikrinti, kad valstybės narės galėtų įvykdyti prisiimtus ES įsipareigojimus.

Nuo krizės labiausiai nukentėjusios, tačiau būtinas finansinės drausmės priemones priėmusios Baltijos šalys šiuo metu gauna pačią mažiausią paramą, tiesioginės išmokos žemdirbiams taip pat mažiausios ES. Tai, pasak Prezidentės, prieštarauja Europos sanglaudos idėjai ir didina atotrūkį tarp turtingų ir mažiau išsivysčiusių ES regionų.

Derybines pozicijas dėl naujo daugiamečio ES biudžeto Prezidentė dar aptars su Švedijos, Danijos, Suomijos, Latvijos ir Estijos (vadinamojo NB6) vadovais.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!