- Reklama -
Santaros klinikos
Santaros klinikos

Šių metų vasario 21–22-ąją Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų kolektyvas prisimins ilgai. Keliems asmenims pareikšti įtarimai baudžiamojoje byloje, nuo generalinio direktoriaus pareigų nušalintas akademikas prof. dr. Kęstutis Strupas. Tačiau po juos sukrėtusių įvykių ligoninės darbuotojų netikrumą keičia susitelkimas ir tikėjimas, kad ši krizė juos tik sustiprins.

Kolektyvas kaip niekada susitelkęs

Santaros klinikų direktorės medicinai ir slaugai prof. Danguolės Jankauskienės teigimu, darbo atmosfera vis dar tebėra įtempta, tačiau vyrauja susitelkimas.

Pasak prof. D. Jankauskienės, darbuotojai nuolat gauna informacijos apie tai, kas vyksta, palaiko vieni kitus, o įstaigos veikla nesutriko. Ji neneigė, kad iš pradžių kolegos išgyveno sukrėtimą ir netikrumą, tačiau tai netruko ilgai, o situacija buvo labai greitai suvaldyta.

„Viena vertus, reikia palaikyti gydymo įstaigą, kad nesutriktų visas darbas, kad neigiamų įvykio pasekmių nejaustų nei darbuotojai, nei pacientai, o iš kitos pusės – labai neramu. Tačiau mūsų kolektyvas šiomis dienomis yra kaip niekada susitelkęs, mes esame labai susirūpinę įstaigos reputacija ir tuo, kad iki šiol nuveikti darbai nebūtų pamiršti ir padėti užmarštin“, – aiškino doc. dr. D. Jankauskienė.

Pavyko nuveikti labai daug

Gydytoja taip pat įvardijo ir svarbiausius Santaros klinikų per pastaruosius 3–4  metus nuveiktus darbus, ypač vadybos ir inovacijų srityje.

„Vienas iš svarbių darbų yra parengtas ir patvirtintas strateginis medicininių paslaugų teikimo, mokslo ir inovacijų bei ekonomikos ir vadybos įstaigos planas iki 2025 metų, jame aiškiai nubrėžtos kryptys pagrindinėse trijose srityse, aiškiai numatytos priemonės, datos ir atsakingi asmenys. Tai patvirtina, jog mes turim aiškią ne tik ligoninės, bet ir viso Santaros slėnio bei medicinos miestelio viziją. Savo įstaigoje sukūrėme kokybės vadybos ir darbuotojų motyvacinę sistemas. Kai tik išsiaiškinome, kas žmones labiausiai motyvuoja ir kas trikdo, ėmėmės nedelsiant šalinti esančius trikdžius, susijusius ne tik su darbo užmokesčiu, bet ir su darbo aplinka bei visa organizacine elgsena“,  – pasakojo direktorė medicinai ir slaugai.

Gydytoja taip pat pabrėžė ir didžiulį klinikų darbą ugdant personalo asmenines savybes ir socialinius įgūdžius, organizacinę kultūrą. Šiame darbe didelis dėmesys buvo skirtas bendravimui su pacientais, darbuotojų bendravimui tarpusavyje, streso valdymui, kvalifikacijos kėlimui darbo vietoje.

„Turime labai aiškią darbuotojų vidinės komunikacijos sistemą su reguliariais susirinkimais. Vykdome kasmetinius centrų vadovų vertinimus.  Norime, kad kiekvienas darbuotojas būtų įtrauktas:  prisidėtų prie įstaigos tobulėjimo ir kartu su visa ligonine siektų strateginių tikslų. Ir mums tai visai neblogai sekasi. Šiais metais surengėme gaivinimo kursus daugiau nei 500 darbuotojų ir slaugytojų. Matydami rezultatus, planuojame tai tęsti kiekvienais metais. Įrengtos dviračių stovėjimo vietos, yra nuolaidos personalui reabilitacijos paslaugoms, metinės nominacijos, darbuotojams ir pacientams skirti „Clinica musicalis“ koncertai – tai tik keletas darbuotojų gerovei skirtų priemonių“, – įstaigos laimėjimus vardijo prof. D. Jankauskienė.

Gydytoja įsitikinusi, kad joks įvykis ar situacija visų šių nuveiktų darbų nubraukti negali: „Pastarosiomis dienomis gauname daug palaikymo iš kolektyvo ir tikimės, jog, pasibaigus šiai situacijai, visi išeisime dar labiau susitelkę.“

Priminė pokario laikus

Santaros klinikų II reanimacijos-intensyviosios terapijos skyriaus vedėja Donata Ringaitienė papasakojo, ką išgyveno jos vadovaujamo skyriaus darbuotojai.

„Ne tik aš, bet ir daugelis kolegų esame sukrėsti. Situaciją galime palyginti su senais laikais, kuomet grįžus namo neberandi tėvų, nes jie ištremti į Sibirą. Tai man atrodo, kad dabar yra panašiai – nežinai nei kas, nei dėl ko, nei už ką. Kol kas mums sunku patikėti mestais įtarimais Suprantame, kad ši situacija yra laikina. Todėl dirbame toliau ir tikimės palankios tyrimo baigties. Labiausiai mus nuliūdino tai, kad, nesant įrodymų ir  neatlikus tyrimo,  anksčiau laiko nuteisiami  žmonės, kyla grėsmė ne tik jų bet ir įstaigos, pripažintos ir vertinamos tarptautiniu mastu, geram vardui“, – sakė skyriaus vedėja.

Nukentėjo geras vardas

Santaros klinikos – stiprus ir lyderiaujantis Baltijos regione medicinos centras, kur teikiamos aukšto lygio paslaugos, kuriamos ir vykdomos biomedicinos inovacijas, diegiamos informacinės technologijos.

„Prie klinikų proveržio prisidėjo didžioji dalis darbuotojų, kurie neskaičiavo nei savo darbo laiko, nei dažnu atveju nepakankamo atlygio. Jau kurį laiką eskaluojami kaltinimai korupcija žeidžia ne tik vadovą, bet ir visiems atsidavusiems, daugelį metų dirbantiems kolegoms“, – kalba ligoninės darbuotojai.

Dauguma įstaigos gydytojų susirūpinę, nes jiems ne tas pats, kokį prestižą turi ligoninė, dėl kurios gerų rezultatų jie taip stengėsi, ir ypač dėl to, kad sąžiningu darbu ir atsidavimu, bendromis jėgomis jiems pavyko pasiekti tų puikių rezultatų.

„Sutepti vardą galima labai gretai, kur kas sunkiau tą vardą susikurti. Kiek laiko turės praeiti, kol tas geras vardas bus atstatytas?“ – klausė gydytojai.

Lieka daug neaiškumų

Medikams taip pat tebėra neaišku, kodėl ligoninės vadovas buvo nušalintas nesulaukus iš teisėsaugos jokio generaliniam direktoriui išsakytus kaltinimus patvirtinančio dokumento. Daugelis labai išgyvena dėl pasikartojančių publikacijų ir laidų žiniasklaidoje, kurių pavadinime figūruoja žodis „korupcija“. Apie visa tai jie kalbasi savo rytinėse sueigose, nes yra netikri dėl to, kas bus rytoj.

Gydytojai taip pat teigia nesulaukę tinkamo dėmesio, iniciatyvios komunikacijos ir iš klinikų dalininkų – Sveikatos apsaugos ministerijos bei Vilniaus universiteto. Bendru jų sutarimu priimtas sprendimas dėl vadovo nušalinimo ir jo priežastys kolektyvui nebuvo paaiškinti. Kai toks sprendimas priimamas nelaukiant Generalinės prokuratūros išvadų, personalui esą kyla daug klausimų, jis pasijaučia nesaugus.

Nepelnytai užkliūna ne pirmą sykį

Kai kurie gydytojai vasario įvykius įvardija kaip galimai jau anksčiau pradėto scenarijaus tąsą. Esą pernai rudenį, svarstant kaulų čiulpų transplantacijos perspektyvas Vilniuje ir Kaune, buvo išsakyta nuomonė, kad Santaros klinikos lėšas iš ligonių kasų gauna ne tokiu būdu, kokiu priderėtų. Vėliau imta kalbėti apie Santaros klinikų neskaidriai vykdomą e-sveikatos projektą, nors iki tol ligoninė šioje srityje buvo inovatyvumo pavyzdys kitoms sveikatos įstaigoms.

Gydytojus ypač trikdo ir vienpusė žiniasklaidos pozicija, kai net nebandoma išklausyti kitos pusės nuomonės, objektyviai įvertinti, ką Santaros klinikoms pavyko pasiekti per pastaruosius ketverius metus. Įstaiga vykdo strateginį planą su aiškia vizija. Sėkmingai baigti įgyvendinti struktūriniai pertvarkymai, kurie truko beveik 2-jus metus. Tokiems pokyčiams būtinas buvo stiprus vadovo apsisprendimas, kuomet teko imtis nepopuliarių žingsnių, kurie ligoninei buvo labai naudingi.

Problemas įžvelgia pačioje sistemoje

Vasario 21–22 dienų įvykiai ir po jų susiklosčiusi padėtis ligoninėje jaudina ir Santaros klinikų rezidentą Augustą Beišą.

„Visoje sveikatos apsaugos sistemoje yra labai daug problemų. Rezidentu dirbu jau penktus metus, ir matau, kad situacija tampa vis sudėtingesnė. Apima jausmas, kad sistema greitai perdegs. Žmonės dirba daug, dideliais krūviais, paslaugų įkainiai neadekvatūs, nuolat juntamas gydytojų ir pacientų priešinimas. Na, o pastarųjų dienų įvykiai tą atmosferą tik dar labiau paaštrino“, – sakė A. Beiša.

Jis nesiima vertinti ir spėlioti, kuo baigsis teisėsaugos pradėta byla – spręsti ir nagrinėti šiuos klausimus yra teisėsaugos institucijų prerogatyva. Tačiau jis neabejoja, jog sveikatos apsaugos sistema toliau taip gyvuoti negali, pokyčiai tikrai reikalingi.

„Paties prof. K. Strupo indėlis į Lietuvos medicinos sistemą ir gydytojų akademinį tobulėjimą bei bendradarbiavimą su užsienio partneriais  yra neabejotinai didelis“, – įsitikinęs A. Beiša.

Anot jo, visos sudėtingos situacijos visuomet sutelkia žmones, tačiau jam norėtųsi tikėti, jog ateityje Santaros klinikų darbuotojus telks ne tokios sudėtingos situacijos, o pasitenkinimas ir džiaugsmas sistema, kurioje dirba medikai.

Santaros klinikų inf. 

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!