- Reklama -

Plaukiojanti suskystintų dujų saugykla su išdujinimo technologija "Independence" Lietuvoje jau turėtų pradėti veikti 2014 m. gruodžio 3 d.

AB „Klaipėdos nafta“ įgyvendinamas suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo projektas praėjusią savaitę pristatytas Lietuvoje reziduojančių šalių ambasadoriams.

Klaipėdoje viešėjusiems diplomatams pristatytos Lietuvai itin svarbaus projekto perspektyvos, taip pat aprodyta būsimoji terminalo įrengimo vieta.

Susitikimo metu Estijos ambasadorius Lietuvoje Toomas Kokkas pabrėžė, kad šis Lietuvoje įgyvendinamas projektas labai svarbus ne tik Lietuvai, bet ir visoms Baltijos šalims, o taip pat ir Europai. Išreikšdamas savo šalies palaikymą dėl statomo SGD terminalo, jis pasidžiaugė, kad tai didelis žingsnis, siekiant išsivaduoti iš energetinės priklausomybės nuo Rusijos.

Norvegijos ambasadorius Lietuvoje Leifas Arne Ullandas pasidžiaugė, kad vienu svarbiausiu subrangovu šiame projekte „Klaipėdos nafta“ pasirinko Norvegijos kompaniją „Hoegh LNG“. Laivą-saugyklą „Independence“ baigianti pastatyti ir įrengti kompanija, pasak diplomato, ne tik patikima partnerė, bet ir šios srities lyderė pasaulyje. Anot L. A. Ullando, bendradarbiavimas neabejotinai turės teigiamos įtakos tolimesniems Lietuvos ir Norvegijos ekonominiams bei politiniams santykiams.

„Pastebime, kad projektui pasiekus finišo tiesiąją smarkiai susidomėjimas juo užsienyje gerokai išaugo. Anksčiau užsienio žiniasklaida ir ekspertai labiau domėjosi terminalo, kaip strateginio energetinio saugumo objekto statusu, dabar jis vis įdomesnis kaip potencialus verslo partneris. Diplomatinio korpuso vizitas mums buvo puiki proga leisti „pačiupinėti“ projektą ir akivaizdžiai įsitikinti, kad darbai vyksta tiksliai pagal grafiką. Prisipažinsiu, yra tekę girdėti teiginių, kad tokio dydžio ir sudėtingumo projektai niekada nebūna įgyvendinami pagal planą. Mes kol kas paneigiame šią nuostatą“, – sakė „Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.

Planuojama, kad SGD terminalas pradės veikti 2014 m. gruodį. Terminalas atvers Lietuvai galimybes gamtines dujas atsivežti iš įvairių tiekėjų, tokiu būdu bus sudarytos sąlygos Lietuvoje atsirasti gamtinių dujų rinkai. Per metus terminalo pajėgumas siektų 2–3 mlrd. kubinių metrų.

Valstybei priklauso 72,32 proc. „Klaipėdos naftos“ akcijų.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!