- Reklama -
Lietuvos Respublikos Seimo narė Orinta Leiputė siūlo parengti ETPA rezoliuciją dėl lyčių lygybės mokslo srityje

Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) plenarinės sesijos Strasbūre metu Seimo delegacijos ETPA pirmininkės Orintos Leiputės iniciatyva užregistruotas pasiūlymas rezoliucijai ,,Lyčių lygybė mokslo, tyrimų ir technologijų srityje“.

Pasiūlyme teigiama, kad sparti žiniomis grindžiamos ekonomikos ir technologinių inovacijų raida kviečia peržiūrėti mokslo vaidmenį visuomenėje ir mokslo politiką. Siekiant kurti novatoriškas technologijas ir plėtoti mokslo pasiekimais grindžiamą ekonomiką, norint užtikrinti žmonių gerovę, būtini kvalifikuoti žmogiškieji ištekliai: talentingi mokslininkai ir mokslininkės. Remiantis Europos moterų mokslininkių platformos EPWS (skėtinės Europos moterų mokslininkių organizacijos, atstovaujančios 12 000 mokslininkėms moterims) duomenimis, nesugebėjimas užtikrinti lyčių lygybės moksle labai riboja aukštos kvalifikacijos žmogiškuosius išteklius, kurie yra reikalingi mokslo pasiekimais grindžiamos visuomenės plėtrai. Karjeros galimybės mokslo srityje daugumoje Europos šalių vyrams ir moterims nėra vienodos: pačiose pažangiausiose šalyse moterys-mokslininkės tokiose srityse, kaip fizika, inžinerija ir technologiniai mokslai sudaro tik 20 procentų. Pažanga lyčių lygybės srityje kitose šalyse yra labai neženkli arba jos apskritai nėra, kadangi ši problema apskritai nėra pripažįstama (buvusiose sovietinėse šalyse, kai kuriose Pietų Europos valstybėse ir kt.).

Vadovaujantis tuo, Lietuvos Respublikos Seimo narė Orinta Leiputė ir kiti pasirašiusieji įvairių šalių parlamentarai siūlo Asamblėjai parengti šia tema pranešimą ir rezoliuciją kviečiant Europos valstybių parlamentus ir vyriausybes skirti ypatingą dėmesį lyčių lygybės klausimui moksle ir užtikrinti būtinas priemones.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!