- Reklama -

JAV ambasada Lietuvoje. KK nuotr.

Ir vis dėlto Lietuvoje buvo slaptas CŽV kalėjimas – tą patvirtino JAV Senato atliktas tyrimas apie kankinimus slaptuose CŽV kalėjimuose.

Šį tyrimą Senatas vykdė šešerius metus, o ataskaita buvo surašyta 6000 puslapių. Tačiau senatoriai, susipažinę su ataskaita, išsigando ir ją įslaptino – išslaptinta tik 500 puslapių. Juose, kaip šalis, kurioje buvo CŽV kankinimo įstaiga, nurodyta ir Lietuva.

„Ataskaitos paskelbimas gali sukelti pavojų JAV piliečiams ir mūsų atstovams užsienyje. Prezidento administracija nusprendė imtis žingsnių, kad apsaugotų JAV objektus visame pasaulyje“, – pranešė oficialus Baltųjų rūmų atstovas Dž. Ernest.

Kankinimai Senato ataskaitoje įvardijami kaip „išplėstinė apklausos technika“. Ši „išplėstinė apklausos technika“ pradėta naudoti po 2001 m. rugsėjo 11 d. CŽV agentai tyčiojosi, imitavo mirties nuosprendžius, neleido miegoti paromis, skandino vandenyje.

„Sulaikytiesiems neleido miegoti iki 180 valandų. Kaip taisyklė, jie turėjo stovėti su virš galvos sukaustytomis rankomis. Žinoma, kad penki žmonės, kuriems buvo taikomi tokie tardymo metodai, patyrė haliucinacijas ir mažiausiai dviem tokiais atvejais CŽV tęsė jų atžvilgiu panašias praktikas“, – teigiama Senato ataskaitoje.

Taip pat buvo vykdomi kankinimai ir skandinant. Vanduo patekdavo į kvėpavimo takus, sukeldavo spazmus, deguonies trūkumą ir žmogus lengvai galėdavo uždusti. Šis kankinimas buvo ypač skausmingas, niekas negalėdavo iškęsti daugiau negu 20 sekundžių.

Pasak JAV Senato ataskaitos, CŽV darbuotojų kankinimus patyrė 119 žmonių. Pažymima, kad kankinimų metu išgauta informacija dažniausiais neatitikdavo tikrovės, tačiau CŽV tos melagingos informacijos pagrindu toliau dirbdavo savo darbą. Kankinimų metu išgautą melagingą informaciją apie terorizmo grėsmes CŽV priskirdavo prie aukščiausio žvalgybos darbų prioriteto.

Tačiau kankindama žmones, CŽV laikėsi „teisinės švaros“: kankinimai vyko ne JAV teritorijoje, o už jos ribų – specialiai įrengtame lėktuve, laive, o taip pat Lenkijoje ir Lietuvoje.

JAV CŽV veiksmai Senato tyrimo metu vos nesukėlė šalyje konstitucinės krizės – kovo mėnesį žvalgybininkai įsilaužė į senatorių, kurie rengė ataskaitą apie kankinimus slaptuose CŽV kalėjimuose, kompiuterius.

Anksčiau savo interviu “Karštam komentarui” Rolandas Paksas yra išsakęs prielaidą, kad viena iš pagrindinių jo nuvertimo iš Prezidento posto priežasčių buvo tai, jog jis kategoriškai pasisakė prieš slaptų CŽV kalėjimų buvimą Lietuvą.

Neoficialiais duomenimis, Lietuvoje buvo trys slapti CŽV kalėjimai.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!