- Reklama -

Pastaraisiais metais Lietuva patyrė tikrą technologijų raidos šuolį. Šalies universitetuose sparčiai išaugo informacijos ir ryšių technologijų specialybių paklausa, o tai lemia, jog į darbo rinka įsilieja vis daugiau naujai paruoštų informacinių ir kitų specialistų. Didelis darbo jėgos kiekis rinkoje, kurioje ir taip trūksta šios srities specialistų, skatina naujų verslų kūrimą ir užsienio investuotojų pritraukimą. Šalyje steigiasi įvairūs duomenų centrai, IT bendrovės, kuriami VR kambariai, kuriuose lankytojai, užsidėję virtualios realybės akinius, gali išbandyti įvairias virtualios realybės pramogas.

Kalbant apie lietuviškas technologijas, galime net neabejoti, kad šioje srityje mes esame pakankamai ambicingi. Nors mes esame ganėtinai toli nutolę nuo didžiausių Europos mokslo centrų, tačiau Lietuva turi savo kūrėjų, kuriais gali didžiuotis prieš visą pasaulį. Kosmose skrieja mūsų šalies mokslininkų sukonstruotas palydovas, Lietuvoje pagamintas lazerines bei optines sistemas plačiai naudoja NATO kariai,  NASA bei patys geriausi pasauliniai mokslų tyrimo centrai ir laboratorijos. 

Prioritetas specialistų paruošimui ir pritraukimui

Kaip ir daugelyje profesinių sričių – žmogiškieji ištekliai yra didžiausia kiekvieno sektoriaus vertybė. Kalbant apie technologijų sektorių, šios srities specialistų poreikis yra daug didesnis, nei gali pasiūlyti darbo rinka. Kiekvienais metais Lietuvoje paruošiama po keletas tūkstančių įvairių sričių informacinių technologijų ir kitų mokslo sričių specialistų. Dalis talentingų jaunųjų talentų palieka Lietuvą ieškodami geresnių darbo sąlygų ir darbo užmokesčio užsienio šalių įmonėse, tačiau likusi dalis – sėkmingai įsilieja į vietinę darbo rinką ir prisideda prie ateities technologijų kūrimo Lietuvoje.

Papildoma paspirtis darbo rinkai – tai savo srities specialistų pritraukimas iš kitų valstybių ir trečiųjų šalių. Lietuvoje veikia įvairios programos, užtikrinančios geresnes sąlygas iš užsienio atvykstantiems darbuotojams ar universitetų studentams. Tokiu būdu yra skatinamas naujų darbuotojų pritraukimas ir darbo rinkos papildymas trūkstamos profesijos darbuotojais.

Investicijos į IT ir kitų technologijų sektorių

Investicijų pritraukimas – vienas iš prioritetinių valstybei keliamų tikslų. Pritraukusi užsienio investuotojus, šalies biudžetas yra ne tik papildomas papildomomis pajamomis, tačiau tuo pačiu šalis pritraukia ir naujas technologijas bei naujus darbuotojus. Šalyje veikiančios gerai žinomos tarptautinės bendrovės gerina valstybės įvaizdį tarptautinėse erdvėse ir kelia pasitikėjimo lygi naujiems, potencialiems investuotojams.

Investicijos į Lietuvos IT ir kitus sektorius nuolat auga. 2021 metais Lietuva iš viso pritraukė beveik 28 milijardus eurų užsienio investicijų. Kiekviena į Lietuvos rinką žengusi užsienio kapitalo bendrovė kartu su kapitalu, perkelia ir savo žinias, patirtį, technologijas, ir novatoriškus darbo procesus. Tai prisideda ne tik prie Lietuvos tobulėjimo technologine prasme, tačiau ir prie darbuotojų švietimo ir darbo rinkos kokybės didinimo.

Technologijų sektoriaus lyderiai

Dėl palankios politinės ir geografinės aplinkos, Lietuvos technologijų sektorių renkasi plataus spektro pasaulinės technologijų bendrovės, kuriančios programinę įrangą, žaidimus, dirbtiniu intelektu pagrįstus IT sprendimus, duomenų apsaugą bei pinigų plovimo prevenciją užtikrinančius sprendimus. Be to, šalyje aktyviai veikia virš 200 finansinius technologinius sprendimus teikiančių įmonių.

Kalbant apie lietuviškąsias sėkmės istorijas, būtina paminėti Lietuvos lazerinių technologijų sektorių. Būdama sąlyginai maža šalis, Lietuva užėmė lyderiaujančias pozicijas pasaulinėje lazerių pramonėje. Lietuvoje lazeriai kuriami jau daugiau kaip pusę amžiaus, todėl tai yra puikus įrodymas, kad nuosaikus ir kryptingas darbas gali atnešti puikių rezultatų. Šiais laikais Lietuvoje pagaminami lazeriai yra eksportuojami į daugiau kaip 80 pasaulio valstybių. Jie naudojami gaminant aukštos technologijos ginkluotę, IT ir mokslo srityje bei gaminant medicininius prietaisus.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!