- Reklama -

Prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvauja neformalioje Europos Vadovų Taryboje. R.Dačkaus nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvauja neformalioje Europos Vadovų Taryboje, kurios pagrindinis tikslas – įvertinti sekmadienį įvykusių Europos Parlamento rinkimų rezultatus ir nubrėžti pagrindinius naujosios Europos Komisijos veiklos prioritetus, taip pat aptarti situaciją Ukrainoje po gegužės 25 d. šioje šalyje vykusių Prezidento rinkimų.

Šalies vadovė pabrėžė, kad ekonomiškai stipri, auganti ir saugi ES yra Lietuvos interesas. Todėl pagrindinis naujosios Komisijos uždavinys – toliau tęsti pradėtus darbus: skatinti ekonomikos augimą, didinti ES ekonominį konkurencingumą ir kurti naujas darbo vietas Europos žmonėms.

„Ekonominė padėtis Europoje stabilizavosi ir krizės pažeistos šalys po truputį atsigauna, tačiau ekonomikos augimą turi pajusti kiekvienas europietis. Tai, kad kai kuriose ES senbuvėse rinkimus laimėjo euroskeptikai, rodo, kad žmonės yra nusivylę ir skaudžiai išgyveno sunkumus. Todėl naujosios Komisijos uždavinys – nedelsiant imtis visų būtinų priemonių Europos ekonomikai sustiprinti ir užtikrinti ES finansinį stabilumą”, – sakė Prezidentė.

Prezidentės teigimu, vienas svarbiausių veiksnių didinant ES ekonomikos konkurencingumą – efektyviai veikianti energetikos sistema, skaidri konkurencija Europos energetikos sektoriuje ir užtikrintas saugus energijos tiekimas. Todėl, pasak šalies vadovės, Lietuva ragina tęsti pradėtus darbus energetinio saugumo srityje, statant energetinei izoliacijai panaikinti reikalingas elektros ir dujų jungtis, kuriant bendrąją ES energetikos rinką ir formuojant bendrą europinę poziciją derybose su išoriniais energijos tiekėjais.

Pasak Lietuvos vadovės, ES vidaus rinkos ir bankų sąjungos užbaigimas, laisvosios prekybos sutarčių, ypač su JAV, pasirašymas taip pat sukurtų sąlygas tvaresniam Europos ekonomikos augimui. Glaudus ir atviras bendradarbiavimas su artimiausiais Europos kaimynais turi užtikrinti Europos saugumą ir stabilumą.

Išrinkus naująjį Europos Parlamentą bus skiriama ir naujoji Europos Komisija. Briuselyje susirinkę ES valstybių ir vyriausybių vadovai aptarė galimus kandidatus į jos Prezidento postą. Tradiciškai Europos Komisijos Prezidentą skiria Europos Vadovų Taryba, atsižvelgdama į daugumą Europos Parlamente laimėjusių politinių jėgų siūlymą.

Sekmadienį įvykusiuose rinkimuose daugumą Europos Parlamente išlaikė Europos liaudies partija, kuri atstovauja Europos krikščionių demokratų ir daugelio konservatorių partijoms. Antra ir trečia pagal dydį liko socialistų ir liberalų frakcijos. Visos trys didžiausios Europos Parlamento politinės frakcijos yra nominavusios savo kandidatus į Europos Komisijos Prezidento postą.

ES šalių vadovai taip pat pasveikino gegužės 25 d. įvykusius Prezidento rinkimus Ukrainoje. Pasak Prezidentės, demokratiniai rinkimai, kuriuose balsavo apie 60 procentų rinkėjų, rodo Ukrainos žmonių ryžtą patiems spręsti dėl savo valstybės ateities ir rinktis demokratinės raidos kelią. Valstybės vadovės teigimu, naujojo Ukrainos Prezidento laukia nelengvas uždavinys stabilizuoti padėtį Ukrainoje, telkti visus Ukrainos piliečius, atkurti taiką ir tvarką bei įveikti ekonominius sunkumus.

Labai svarbu, pasak Prezidentės, jog Ukraina sėkmingai vykdytų konstitucines reformas, dėtų visas reikalingas pastangas kovoje su korupcija ir įgyvendintų ES Asociacijos sutarties nuostatas, kas paskatintų šalies pažangą ir atvertų duris europinei paramai.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!