- Reklama -
Nacionalinės televizijos žiūrovus ypatingai papiktino šališkas E.Jakilaičio pokalbis su naujuoju Seimo pirmininku. Nuotr. iš FB
Nacionalinės televizijos žiūrovus ypatingai papiktino šališkas E.Jakilaičio pokalbis su naujuoju Seimo pirmininku. Nuotr. iš FB

1000 piliečių parašų. Tiek vos mažiau nei per parą pavyko surinkti interneto peticijos „Dėl Visuomeninio transliuotojo šališkumo” rengėjams. Socialiniuose tinkluose šioji peticija su #atleiskjakilaiti žyma pradėjo plisti penktadienį, o jau kitos dienos vakare ją palaikančių skaičius buvo keturženklis. Tai nenuostabu. Visuomeninio transliuotojo, išlaikomo iš mokesčių mokėtojų pinigų, veikla kelia vis didesnį piliečių nepasitenkinimą.

Kritikos strėlės į LRT pusę skriejo nuolatos, tačiau paskutinės Seimo rinkimų kampanijos metu „valdiškosios“ televizijos autoritetas smigo ypatingai. Rinkėjams informuoti skirtos ir VRK lėšomis apmokėtos laidos faktiškai tapo asmeninėmis E.Jakilaičio pokalbių laidomis. Vedėjo šališkumu ir netaktišku elgesiu buvo pasipiktinę nemažai šių laidų dalyvių. Galiausiai paaiškėjo, kad mokesčių mokėtojų pinigais išlaikomos televizijos ir politiškai atsakingos laidos vedėjas yra dar ir konservatorių kandidatės rinkimų kampanijos dalyvis.
Ar taip galėjo vykti be LRT vadovybės žinios? Šis klausimas liko neatsakytas.

Peticija „Dėl visuomeninio transliuotojo šališkumo“

Mes, žemiau pasirašę Lietuvos Respublikos piliečiai, esame susirūpinę dėl Visuomeninio transliuotojo vykdomos informacinės politikos.
Paskutinės Seimo rinkimų kampanijos metu tapo akivaizdu, kad biudžeto lėšomis finansuojamas Visuomeninis transliuotojas vykdo veiklą, nukreiptą į vienos politinės srovės ar net vienos politinės partijos propagavimą.
Rinkimų laidų metu LRT vedėjas leisdavo sau užgauliai komentuoti jam nepatinkančius laidos dalyvius, savaip interpretavo jų pasakytus teiginius, be to, aktyviai dalyvavo vienos politinės partijos rinkimų kampanijoje. Visa tai vyko tyliu Visuomeninio transliuotojo vadovybės pritarimu.
Net rinkimams pasibaigus ir esant atsakingam valdžios formavimo laikotarpiui Visuomeninis transliuotojas kelia sąmyšį ir toliau de facto atstovauja opozicijoje likusiai partijai.
Ypač didelį susirūpinimą kelia tai, kad Visuomeninio transliuotojo eteryje nevengiama pateikti vienpusišką, šališką informaciją ne tik apie Lietuvos politikos realijas, bet ir apie užsienio strateginius partnerius. Visuomeninis transliuotojas už mūsų šalies ribų yra natūraliai suprantamas kaip Lietuvos valstybinė televizija, todėl nepagarbūs ir niekinantys komentarai išrinktojo JAV prezidento atžvilgiu gali būti traktuojami ir kaip Lietuvos pozicija bei apsunkinti santykius su užsienio partneriais.
Atsižvelgdami į aukščiau išdėstytas aplinkybes, prašome nedelsiant pradėti Visuomeninio transliuotojo visapusišką reformavimą. Tinkamai įvertinti transliuotojo vadovybės elgesį Seimo rinkimų metu ir pašalinti iš pareigų vadovus bei kitus atsakingus asmenis, neužtikrinusius nešališkumo rinkimų kampanijos metu, pažeidusius žurnalisto etiką ar tiesiogiai dalyvavusius politinių partijų rinkimų kampanijose.
Užtikrinti, kad visos Lietuvoje veikiančios politinės partijos, visuomeniniai judėjimai ir kt. piliečių organizacijos turėtų teisę būti žiūrovams pristatytos per Visuomeninio transliuotojo priemones. Užtikrinti piliečių atstovams galimybę dalyvauti formuojant Visuomeninio transliuotojo informacinę politiką.
Peticijos rengėjas: „Atėjo laikas pasakyti: „Mums tokios televizijos nereikia“

Vitalijus Balkus. Asm. albumo nuotr.„Tiems, kuriems teko matyti tarybinės televizijos laidą „Vremia“ ( liet. Laikas), kuomet tereikėjo išeiti į gatvę tam, jog įsitikintum, kad šioji meluoja, nesunku rasti panašumų tarp anos laidos ir to, ką vis dažniau matome šiandien valstybės išlaikomoje ir visuomenine vadinamoje Lietuvos televizijoje“, – teigia vienas iš peticijos rengėjų visuomenininkas ir nepriklausomas publicistas Vitalijus Balkus.

Visiškai suprantu, kuomet komercinės žiniasklaidos priemonės vadovaujasi pirmiausiai savo vidine redakcine politika. Tai jų teisė, nors ir nepaneigianti esminių sąžiningos ir etiško žurnalistikos principų. Už komercines žiniasklaidos priemones žiūrovai ar skaitytojai „balsuoja“ žiūrėdami laidas, pirkdami laikraščius ar kitaip padėdami pastarosioms pritraukti reklamos pinigus. Kas kita, kuomet politiškai angažuotas tampa visuomeninis transliuotojas, kurį išlaikyti savo pinigais turime mes visi.
Dažnai net nereikia laukti laidos pradžios, kad suprastum, kas bus pakviestas komentuoti vieną ar kitą temą. Jei tai ekonomika, tai ekspertais bus kraštutinės „laisvosios rinkos“ idėjas palaikantys ekonomistai ar užsienio bankų konsultantai. Jei tai politiniai procesai , tuomet komentuos dešiniųjų pakraipų politikai.
Dar prisimenu laikus, kuomet LTV studijos virė atviros diskusijos ir kuomet net žiūrovai galėjo gauti progą tiesiai kreiptis į politikus. Tačiau kuo toliau, tuo „veidų“ laidose tapdavo vis mažiau, jie suvienodėjo ir galiausiai viskas susivedė į siaurą išrinktųjų ratą.
Pati mintis viešai kelti klausimą dėl Visuomeninio transliuotojo reformos tarp piliečių sklaido jau seniai, tačiau yra didelė baimė garsiai apie tai kalbėti. Manau, jei būčiau kokios nors partijos narys, po šios iniciatyvos greičiausiai tektų padėti nario bilietą ant stalo.
Ar peticija turi prasmę? Taip, turi, nes reforma neišvengiama ir savo parašais piliečiai aktualizuoja klausimą ir įgalina spręsti problemą. Čia veikia principas – klausimas nekeliamas, tuomet ir problemos nėra.
Be abejo, daugiausiai priklausys nuo naujos Seimo daugumos ir šis klausimas kaip tik ir bus lakmuso popierėliu, parodysiančiu, ar jie yra drąsūs ir ryžtingai gins visos visuomenės teisę į objektyvią ir nešališką informaciją, ar kaip iki tol buvusieji priims iki tol buvusias žaidimo taisykles.
Peticijos adresas: http://www.peticijos.com/dl_visuomeninio_transliotojo_alikumo

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!