- Reklama -
Birželio 15-ąją suėjo metai, kai generalinio prokuroro pareigas eina Darius Valys

„Mielas  dienorašti,

Per vienerius metus naujoje kėdėje daug ko išmokau. Visų pirma, išmokau atskirti teisę nuo politikos. Jeigu yra sukčiaujama stambiu mastu, slepiami mokesčiai – tai visiškai ne prokuratūros problema. Jokie šioje vietoje BK ir BPK negalioja – galioja stambaus kapitalo autonomija. Šitą suvokti man labai gerai pavyko.

Įstatymų autonomiją įvedėme ir teisėjams, antstoliams, notarams ir advokatams. Jeigu, pavyzdžiui, teisėjas ryte darbe pasirodo girtas, keikiasi, griuvinėja – mūsų prokuratūra nusprendė, jog tai nėra nusikaltimas, ir net tai nėra nusižengimas. Įstatymuose nieko nepasakyta, kaip elgtis girtam atėjus į darbą teisėjui. Todėl prokuroras Aidas Mažeika ir priėmė nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, nes teisėjų veikos yra visiškai visuomenei nesvarbios.

Lygiai taip pat laikausi nuostatos, jog jeigu sukčiauja advokatai ir notarai, čia nėra jokios nusikalstamos veikos. Šiuo klausimu iš peties pasidarbavo mūsų prokuroras G.Jasaitis. Jis nutarė, jog nieko tokio advokatauti Vilniuje visą dieną, ir tuo pačiu metu direktoriauti Kaune, nors, aišku, įstatymai to neleidžia. Bet mes leidžiame. Negi leisime skriausti mūsų Stasį. Na kur čia matyta – jis gi ateina su mumis paposėdžiauti. Mane pagiria per televizorių. Apgynė nuo Graužinienės.

Jeigu, pavyzdžiui, antstolis blogai atlieka savo darbą, o klientas parašo skundą – prokuratūra kelia bylą ne antstoliui, o tam, kuris parašė skundą. Nes antstoliui įstatymai negalioja – galioja tik klientams. Kam skundžiasi, žinos kitą kartą, kad verčiau patylėti. Klaipėdos prokuratūra padirbėjo iš peties, šaunuoliai.

Jeigu kas nors įžeidinėja teisėjus – tai pirma nutraukiame bylą. Na, nes ten, aišku, jokio įžeidimo ir nebuvo. Bet paskui gi paprašė manęs gražiai Teisėjų taryba, praleidusi apskundimo terminus. Tai kaip aš neatsiliepsiu į draugišką prašymą. Tai ir iškėliau pats tą bylą, na negi man gaila. Dar iškėliau bylą ir teisėjai už teisėjų įžeidimą – įdomu tik, ar čia nėra sviestas sviestuotas? Aj, tiek to, kol kas pagalvosiu ir į Seimą neisiu dėl to imuniteto – jau atsibodo vaikščioti, kartais nueini, o niekas to imuniteto niekam ir nepanaikina, tik pastabų visokių prisako.

Ką čia dar gero nuveikė prokurorai per metus? Tiksliau, ko jie dar nenuveikė? Atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl šilumos ūkio – šaunuolis Zenonas Burokas, va čia vyras, prieš pat Naujuosius, tegu jie visi susiveržia diržus – o mes, jeigu ką, elektrinius radiatorius pasijungsime, jeigu jau iš viso „išdurnės“ su savo kainomis. Na dar nepradėjome ikiteisminių tyrimų pagal kitų politikų pareiškimus. Tuo metu nesupratau, jog sukčiavimas stambiu mastu – tai politika. Dabar supratau, dėl to man yra ramu. Ne mano reikalas, kad šilumos kaina išpūsta net 7 kartus.

Tiesa, pats svarbiausias metų įvykis prokuratūroje – taigi surašytas kasacinis skundas dėl pedofilijos bylos nutraukimo. Na ir dirbo mano prokurorai – kokie ten šilumos ūkiai, bala ten nematė: užtat šitoje byloje tai reikia būti principingiems – ir visai nesvarbu, jog jos pobūdis – grynai moralinio pobūdžio. Juk nieko ten nei nuteis, nei pasodins. Baloje kaip buvo prigirdytas, tai ir nutilo amžiams. Tik, aišku, reikia galutinai toje istorijoje padėti tašką. O už tai man pažadėta, jog niekas apie akcijas nebekalbės.

Teisingai, dar gi nuveikiau epochinį darbą: paprekiavau akcijų biržoje ir gana neblogai uždirbau. O dabar, kai mane puls, tai ir sakysiu: man jūsų šilumos ūkis – tai politika. Visiškai su mano akcijomis tai nėra susiję.

Dar mano šaunuoliai nuveikė štai ką – painiojosi ir galutinai diskreditavusi tokioje „bambioškių“ byloje, tačiau šaunuoliams pavyko – net 20 parų įkišo mergišką už grotų – o kam ji diskredituoja visų ten tų žvalgybų darbą? Žadėjo šnipinėti, o paskui ko ten persigalvojo? Dirbtų agentėle, ir visiems būtų nuo to geriau. Ir teisėjai va dirbo kaip kumštis – net nutarties atitinkančios įstatymų nepriėmė – bet tai parodė mūsų visagalybę – ką norime, tą ir pasodiname. Kam dar tie sodinimo terminai. Kam tie nuosprendžiai. Užtenka prokuroro noro ir ką nors pašnekėti prie to noro.

Dar šaunuoliai pririnko „nerealiai“ daug pasiklausymo medžiagos. Dabar jie žino viską apie visus. Ir visiškai ne pagal sankcijas jie pririnko – tačiau tai nėra svarbu: jokios sekimo skandalo atomazgos nebus – juk šaunuolis R.Petrauskas atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto duomenų rinkimo ir paviešinimo.

Čia tų atsisakymų galima krūvas priskaičiuoti, kaip gerai dirba mūsų prokurorai, neišeidami net iš savo darbo kabinetų. Zenonas Burokas tai va taip gerai dirba, kad net spauda rašo – ir to byloje nepastebėjo, ir to, ir ano, bet gi jis atsisakymą surašė, tai, reiškia, dirbo gerai. Na tai šaunuolis. Nėra čia ko tirti tų nužudymų ir didinti nusikalstamumo statistikos. Lietuvoje kaip mirė žmonės savaiminėmis mirtimis prie buvusiojo, taip ir mano kadencijoje daugiausia, ką stengsimės padaryti – tai nurašyti į nelaimingus atsitikimus.

Dar šauniai dirba ir Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras R. Jancevičius. Tai šauniai jie susėmė tą, kuris kartu su žurnalistais ant motorolerio prilėkė pažiūrėti, kas gi ten įvyko prie to banko, ką gi ten nužudė. Reikės dabar pagal analogiją – ir žurnalistus visus suimsime: jie gi irgi buvo. Nesvarbu, jog kaip ir „įtariamasis“, jie atvažiavo gerokai po nužudymo. Ramutis gi dirba – jis surado „šeštą“, kurį pasodins – byla bus ištirta, o aš jam asmeniškai ant kaklo užkabinsiu medalį, paaukštinsiu – gal net pas save pasiimsiu. Galės atsisakymus štampuoti – tokie darbuotojai dabar ypatingai reikalingi. Reikia gi mažinti šalyje neištirtų nusikaltimų skaičių. Be to, šioje byloje gali būti yra energetinis elementas – o kadangi energetika tai politika, negalima tirti nusikaltimų, susijusių su politika. Tačiau kažkokį rezultatą parodyti reikia. Todėl ir rastas konsensusas – ką nors pasodiname, ir ramu pasidaro.

Na dar iš peties padirbėjo mano šaunuoliai, keldami žurnalistams bylas pagal vienos nukentėjusios motinos skundą. Ji, vargšė, verkdama paskambino mano šaunuoliams, ir nurodė, jog vienas laikraštpalaikis ją šmeižia – vadina savo vaiko biologine motina. Tai maniškiai iš karto tam laikraščiui bylą ir iškėlė. Gaila, kad A.Kliunka išėjo iš darbo – jis tai būtų tą laikraštį iš viso uždaręs – taip puikiai jis vadovavo telefonine teise žurnalistų etikai, ech.

Dar nuveikėme darbų, jog atėmėme ilgamečiam apylinkės vyriausiajam prokurorui pareigūno pensiją. Kam jam ta pareigūno pensija – už paprastą gali gyventi: iš ko priedus mums išsimokėti. O kad ten jam kažkokia byla sukurpta – koks skirtumas: va gavo LAT‘s galutinį ir neskundžiamą sprendimą, ir gerai. Nesvarbu, aišku, jog vakarieniavo jis toje „Kukudroje“ tai ne su savo, o su mano prokurorais… Na tada jie man dar nepriklausė, bet jau pripratau juos vadinti savo… Ir sąskaitą, už kurią buvo nuteistas, apmokėjo tai už mano prokurorų vaišes. Ir ne tik valgoma ten buvo. Nes iki 4 val. ryto jokios kavinės virtuvė nedirba…

Dar daug gerų darbų, kuriuos nuveikėme – tiksliau, ko nenuveikėme – galėčiau surašyti į metinę ataskaitą. Bet tuoj pasijausiu tobulas. Tai reikia užbaigti. Dar persiunčiu paredaguoti. Na va, gerai. Jaučiuosi tiesiog tobulas.“

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!