- Reklama -

Vilija Janulevičienė. Redakcijos archyvo nuotr.

Štai jau penki mėnesiai, kaip naujai išrinkta Prienų rajono savivaldybės valdžia ,,matuojasi‘‘ kėdes. Ir pažvelgus iš šalies, nieko naujo ir neįvyko.

Darbas vyksta. Sujudimas savivaldybės koridoriais, kavos kvapas, šnabždesiai – lyg ir viskas taip pat, kaip ir praėjusios kadencijos metu. O gyventojai, kaip ir anksčiau, mindydami šios didingos įstaigos slenksčius, retai besulaukia pagalbos. Nėra kada žvilgčioti į piliečių problemas. Tinkamo rajono mero, administracijos direktoriaus paieškos, tarybos narių kaita ir kt. Vienas ,,išvejamas‘‘, kitas ,,priimamas“. Visai nesvarbu kandidato žinios ar kompetencija. Galima pridurti – kuo toliau, tuo įdomiau. Rodos, keista – per tokį trumpą laiką tiek įvykių.

Kieno rankose mes esame?! Stebint tarybos posėdžius susidarai nuomonę, kad dalis tarybos narių, kurių, beje, yra mažuma, drąsiai ir atkakliai siekia aiškumo. Kita – turintys daugumą, stipriai laiko vadžias savo rankose. Dar kiti – salos, priplaukiančios tai prie vieno, tai prie kito kranto, stebi iš šalies.

Štai, kad ir vos pusantro mėnesio mero pareigose dirbęs Juozas Krikštolaitis (Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partija) buvo priverstas paliktį šį postą ir vien dėl to, kad jį palaikantieji sumanė pakeisti savo nuomonę, tikėdamiesi geresnių sąlygų, tapo ,,nuskriaustųjų‘‘ draugais.

Keisčiausia, kad yra ir norinčiųjų bei sugebančiųjų išsilaikyti savo postuose. Jie palieka savo partijos bendražygius ir kaip žiurkės iš skestančio laivo bėga į kitas partijas, taip išlaikydami ir darbo vietą, ir autoritetą.

Savivaldybės administratoriaus direktoriaus pavaduotojo vietos nekaip nepavyksta užimti. Tarsi prakeikta būtų. Pirmasis paskirtas Leonas Sakalavičius (Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partija), bet vėliau susigriebta – neturi reikiamo išsilavinimo ir laiku ( kaip visada būna tokiais atvejais) savo noru atleistas, išmokant piniginę kompensaciją už nepanaudotas kasmetines atostogas bei kitas išmokas. Šiuo metu paskirtas Kęstutis Palionis (Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partija), kurio praeitis taip pat kebli. Pasirodo, jis turėjo reikalų su STT. Yra pažyma, kurioje nurodyta – jis negali būti skiriamas į valstybės tarnybą trejus metus. Įdomu. Nesiseka Prienuose Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos nariams.

Įdomiai dirba savivaldybės valdantieji. Sunku. Na, o kadangi tokios keistenybės jau įprastos šioje vietoje, kodėl Prienų savivaldybės administracijai nepagalvojus apie lažybų punktą prie savivaldybės, kuriame galėtų vykti statymai, kas ir kaip ilgai išbus paskirtame poste. Taip būtų surinkta papildomai lėšų ir nereikėtų amžinai dejuoti, kad pinigų nėra.

Prienų merui Vytui Bujanauskui ir tarybos nariams tikrai nėra kada atsipūsti. Jau metai Prienuose įsikūrusi iniciatyvinė grupė ,,Už socialinį teisingumą‘‘, kuri padėda žmonėms spręsti įvairius klausimus, neduoda ramybės rajono elitui. Šiuo metu pačiu pagrindiniu savo rūpesčiu grupė laiko tai, jog būtina įrodyti, kad rajone esama apmokestinimo už atliekų apskaičiavimą nuo patalpų ploto tvarka yra neteisinga. Visi gerai žinome, kad joks plotas (gyvenamasis ar ūkinis) pats savaime jokių atliekų negamina, o jos atsiranda tik dėl konkretaus asmens veiklos.

Kol kas yra sunku įsiūbuoti savivaldybės laivą, kuriame plaukia išrinktieji, o ir laivo kapitonui dažiausiai pritrūksta kompetencijos spręsti tokius klausimus. Štai visai neseniai iniciatyvinė grupė kreipėsi į merą, tarybos narius, reikalaudami konkrečių veiksmų. Gautas atsakymas suglumino. Nei meras, nei vienas tarybos narys nepanoro apsisunkinti ir atsakyti į kreipimąsi ar aptarti jį tarybos posėdyje. O štai meniškumu ir jautrumu pasižymintis savivaldybės administracijos direktorius Algis Marcinkevičius, kuris didžiuojasi savo padėtimi, pasirašydamas atsakymą auklėja iniciatyvinę grupę, pateikdamas keletą savivaldybės sprendimų, kuriais vadovaujasi savivaldybė, o gyventojas privalo juos vykdyti. Bet netikėtai sulauktos permainos, t.y. visai neseniai mero potvarkiu vien iš politikų sudaryta darbo grupė, kuri tobulins atliekų surinkimo apmokestinimą, nudžiugino. Deja, iniciatyvinės grupės atstovų ten nėra. O kam, juk jie tik trukdytų. Tačiau iniciatyvinės nariai ne iš kelmo spirti, apsilankė grupės posėdyje ir išsakė savo poziciją. Kol kas išvadų nėra, vis dar diskutuojama. Kaip ilgai tai vyks?

Turime ir tokių, kuriais tikėjomės. Štai iniciatyvinėje grupėje dalyvavęs kūno kultūros mokytojas Egidijus Visockas (Lietuvos socialdemokratų sąjungos partija), dabar esantis tarybos narys, ramiai sėdi tikėdamas naujų pareigų. Laikui bėgant, manau, Egidijų pamatysime Prienų rajono savivaldybės kūno kultūros ir sporto centro, direktoriaus pavaduotojo suaugusių sportui pareigose. Šios pareigos leis viską pamiršti ir sėdėti suglaudus ausis.

Jeigu pakeliautume po mūsų šalelę, pamatytume, kad tokia padėtis yra daugelio savivaldybių virtuvėse. Kodėl taip vyksta? Kokių vaistų ir permainų reiką savivaldybėms? Pirmiausia būtina rotacija, pokyčiai. Pasėdėjai mero, administracijos direktoriaus ar pavaduotojo, tarybos nario kėdėje kadenciją – pakaks! Dabar gi yra sėdinčiųjų vienuolika – penkiolika metų. Tik prieik prie tokių – sumals į miltus.

,,Sunkus tas mūsų darbas savivaldybėje‘‘- visai neseniai išgirdau vieno tarybos nario žodžius. Verta susimąstyti?

Vilija Janulevičienė

Iniciatyvinės grupės ,,Už socialinį teisingumą“ pirmininkė

(SLF partijos Prienų skyriaus pirmininkė)

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!