- Reklama -
Prienuose Visuomeninis judėjimas ,,Už socialinį teisingumą" surengė piketą.

Vos prieš dvi savaites, prieš Prienų savivaldybės tarybos posėdį, šalia savivaldybės Laisvės aikštėje Visuomeninis judėjimas ,,Už socialinį teisingumą” surengė piketą. Apie piketą iš anksto informuota savivaldybės administracija, išsiųsti pranešimai tarybai. Taip pat informuoti rajono žiniasklaidos atstovai, kurie buvo raginami nebūti abejingais rajono gyventojų interesams.

Judėjimas plakatais kvietė tarybos narius atsižvelgti į tai, kad posėdžio darbotvarkės 27 klausimo sprendimas labai svarbus gyventojams, nes jį patvirtinus prieniškiai už atliekas mokėtų daugiau. Šiuo metu atliekų surinkimo kaina savivaldybėje yra didelė, o apmokestinimas nuo ploto yra neteisingas. Prašoma nepritarti ir kitam savivaldybės klausimui, kuriuo numatyta padidinti kainas už geriamojo vandens ir nuotekų tvarkymą.

Prie piketuotojų prisijungė dar dvi grupės žmonių, kurios stovėjo tolėliau viena nuo kitos. Stovėdami atskiromis grupėmis gyventojai ramiai laikė plakatus.Vieni, pareiškė nepasitenkinimą dėl Veiverių miestelio centre ant vandens bokšto esančiomis UAB ,,Tele 2″ antenomis, ir tikėjosi, kad Tarybos nariai išgirs, kad miestelio gyventojai nenori gyventi šalia. Kita grupė pritarė Visuomeninio judėjimo raginimams bei prisijungdami prie Lietuvoje esančio JDJ akcijos, kėlė plakatą su užrašu ,,TIE – SOS”.

Stovintieji sulaukė daugiausia praeivių dėmesio, kurie dėkojo už drąsą. Gyventojų problemos parūpo  tik trims savivaldybės Tarybos nariams, opozicijos atstovams Rimai Zablackienei, Vytautui Martinaičiui bei buvusiam rajono merui Juozui Krikštolaičiui. Deja, nei vieno valdančiosios daugumos atstovo nesulaukta. Kad jie nepatenkinti piketu, parodė neįprastu būdu: ant policijos stalo atsirado savivaldybės administracijos Algio Marcinkevičiaus raštas su prašymu išsiaiškinti ar piketuojantys nepažeidė susirinkimų įstatymo.

Judėjimą džiugina tai, kad tiek policija, tiek bylą nagrinėjusi teisėja, skubiai atliko savo darbą, t.y. pateikė išvadas. Tačiau stebina ir liūdina, nes nebuvo įsigilinta į esmę, tinkamai neišnagrinėti faktai, nekviesti liudyti asmenys tiesiogiai susiję su piketu. Kam naudingas skubotas sprendimas? Į šį klausimą greičiausiai galėtų atsakyti tik rajono meras V.Bujanauskas, administracijos direktorius A.Marcinkevičius, bei keletas tarybos narių, priklausančių valdančiajai daugumai.

Visuomeninio judėjimo pirmininkė Vilija Janulevičienė nustebusi Prienų rajono apylinkės teismo nutartimi, t.y. už pažeidimą skirta penkių šimtų litų bauda. Jos manymu, kai kurios išvados yra pateiktos netikslios. Teismo posėdžio metu, judėjimo pirmininkė savo kaltės nepripažino ir nesigailėjo, kad buvo organizuotas piketas. Ji tik nurodė veiksmus, kuriuos atlikti galėjo geriau.

Deja, visoje respublikoje galime stebėti reiškinį, kaip neparankūs ar kišantys ne į savo reikalus piliečiai labai greitai pasmerkiami ar nubaudžiami, tik tam reikia kai kurių įstaigų glaudaus bendradarbiamo.

Prienų rajono apylinkės teismo nutartis per dvidešimt dienų gali būti skundžiama Kauno apygardos teismui, judėjimo pirmininkė būtinai pasinaudos šia teise, kadangi neaiškumų šioje istorijoje yra labai daug. Labai gaila, kad yra tokių, kurie nežino ir nesupranta, kad žmogaus teisės ir laisvės nėra valdžios nuosavybė, LR Konstitucijoje 36 str. nurodyta, kad negalima drausti ar trukdyti piliečiams rinktis be ginklo į taikius susirinkimus. Valdžia gali riboti šią teisę tik tada, kai reikia apsaugoti valstybės ar visuomenės saugumą, viešąją tvarką, žmonių sveikatą ar dorovę arba kitų asmenų teises ir laisves.

Tai, kad Visuomeninio judėjimo pirmininkė Vilija Janulevičienė turės aiškintis dėl piketo organizavimo rodo, kad pagaliau Prienų savivaldybės administracija pastebėjo ir savaip įvertino jos darbą.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!