- Reklama -

Spalio 19 d. 11 val. Vilniuje vyks Lietuvos Žemės Draugų (FRIENDS OF THE EARTH LITHUANIA) organizuojama akcija GLOBAL FRACKDOWN 2 prieš hidraulinį uolienų ardymą.

Akcija yra pasaulinės veiksmo dienos „GLOBAL FRACKDOWN 2“ sudedamoji dalis. Global Frackdown diena, tarptautinės bendruomenės solidarus atkirtis pražūtingai technologijai – hidrauliniam uolienų ardymui, pradėta organizuoti JAV. Šiais metais spalio 19 d. pasipriešinimo renginiai vyks: Airijoje, Anglijoje, Australijoje, Belgijoje, Bolivijoje, Ispanijoje, JAV, Kanadoje, Lenkijoje, Lietuvoje, Meksikoje, Pietų Afrikoje, Prancūzijoje, Rumunijoje, Šiaurės Airijoje, Škotijoje, Tunise, Ukrainoje, Vokietijoje ir kitose šalyse. Amerikiečiai protestuos net 74 miestuose, prancūzai – 8 miestuose.

Kodėl hidraulinis ardymas yra netinkamas?

Skirtingai nuo tradicinių naftos ir dujų išgavimo būdų – hidraulinis ardymas reikalauja milžiniškų kiekių vandens ir tuščių žemės plotų. Milijonai tonų vandens sumaišyti su chemikalais, tame tarpe toksiškais, aukštu slėgiu pumpuojami į žemės gelmes, tad ekologinės tokio žemės ardymo pasekmės – katastrofiškos, kadangi žemės gelmės liktų užterštos amžiams. Todėl visose šalyse, kur šį metodą bandoma taikyti, vyksta arši kova tarp šalies gyventojų ir naftos kompanijų. Komerciškai naudingais gręžiniai tampa, kai jų statoma po 4-6 viename kvadratiniame kilometre. Pačios skalūnų dujų ir naftos gavybos kompanijos pripažįsta, kad nėra jokių technologinių galimybių visiškai apsaugoti dirvožemį, gruntinius, paviršinius bei giluminius vandenys nuo užteršimo, taigi ir potencialios taršos mąstai yra milžiniški.

Kodėl hidraulinis ardymas vis dar nėra visuotinai uždraustas?

Pažangios Vakarų valstybės jau stabdo šios technologijos naudojimą. Prancūzijoje ši technologija uždrausta, Vokietijoje paskelbtas neterminuotas moratoriumas. Plinta tendencija, kuomet atskiri regionai savivaldos būdu uždraudžia šios technologijos naudojimą savo teritorijoje. Tai neseniai įvyko ir Lietuvoje – Jurbarko ir Tauragės raj. savivaldybių tarybos priėmė sprendimus uždrausti jų teritorijose skalūnų dujų žvalgybą ir gavybą. Hidraulinio ardymo kenksmingumas pripažįstamas ir ES lygiu. Europarlamentas priėmė sprendimą dėl privalomo poveikio aplinkai vertinimo (PAV) norint žvalgyti bei išgauti skalūnų dujas ir naftą hidraulinio ardymo būdu.

Tačiau didelės naftos ir dujų gavybos korporacijos moka sutarti su korumpuotomis vyriausybėmis ir atskirais politikais, skirdamos tam didžiules lėšas. Aplinkai ir žmonių sveikatai itin kenksmingos technologijos aktyviai diegiamos trečiojo pasaulio valstybėse, kurių vyriausybės lengvai nusilenkia korporacijoms. Pelnas atitenka korporacijoms, o žala lieka gyventojams. Šio metu korporacijos ypač aktyviai bando naudoti barbarišką hidraulinio ardymo technologiją Rumunijos, Lenkijos, Bulgarijos ir Ukrainos netradicinių angliavandenilių išteklių bandomojoje ir pramoninėje gavyboje. Ši technologija gali būti panaudota ir Lietuvoje.

Kodėl mes dalyvaujame šioje akcijoje ?

Išsaugoti Lietuvos žemės ir vandens švarumą galime tik susivieniję ir solidarizuodamiesi su kitų šalių piliečiais, kurie lygiai taip pat kenčia nuo godžių korporacijų neatsakingų veiksmų.

Todėl dalyvaujame pasauliniame renginyje prieš žemės gelmių ardymą pavojingomis technologijomis (hidrauliniu ardymu) ir kviečiame prisijungti visus suvokiančius šį pavojų.

Susitinkame Vilniuje, spalio 19 d., šeštadienį, Kudirkos aikštėje 11 val. priešais Vyriausybę. 12 val. pajudėsime link Seimo rūmų.

Šią dieną visame pasaulyje aplinkosauginiai judėjimai ir aktyvūs žmonės išeis į gatves ir pasakys „STOP HIDRAULINIAM ARDYMUI“.

Organizatoriai

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!