- Reklama -

Teisingumo ministras R.Šimašius siekia išprovokuoti valstybėje neramumus, o pataisos namuose - riaušes? KK nuotr.

Matydami, kad visuomenei yra teikiama klaidinga informacija apie dabartinę situaciją Lietuvos kalinimo įstaigose dėl teisingumo ministro įsakymo dėl pataisos įstaigų vidaus tvarkos taisyklių pakeitimų, norėtume, kad visuomenė teisingai suprastų mūsų bado akcijos priežastis ir motyvus.

Teisingumo ministras dėl visiškai absurdiškų priežasčių uždraudė bet kokius konservus, produktus stiklinėje taroje, nes neva nuteistieji žalojasi, tačiau tai visiškai nepagrįsta jokia statistika. Nuo rusų laikų visada buvo konservai ir niekas jais nesižalojo. Konservus yra norima uždrausti, nes nuteistieji iš skardos gamina vandens šildymo įtaisus. Mums galima po šiltu vandeniu nusiprausti tik 1 kartą per savaitę, tuo tarpu žmonės dirba ir sportuoja, ir higienai palaikyti yra būtina praustis pagal poreikius, o ne kartą per savaitę. Mes ne kartą prašėme leisti mums už savo lėšas įrengti boilerius ir mokėti patiems už elektros energiją, tačiau tai niekam neįdomu.

Mums Vilniaus pataisos namuose iškėlus šiuos klausimus mums buvo pasakyta, kad iš mūsų iš viso bus atimta sporto salė ir galimybė sportuoti, nors tiek pagal Lietuvos, tiek pagal Europos reikalavimus, sportas yra kaip viena iš socialinės reabilitacijos dalių, kurią pataisos įstaigos privalo vykdyti, tai nėra tiesiog nuteistųjų malonumas.

Mes bado akciją vykdome dėl to, kad maisto pataisos namuose neužtenka, kokybė yra iš tikrųjų prasta, nesvarbu, kaip yra pateikiama. Valstybė neišgali mūsų pakankamai pamaitinti, o dabar ir mums patiems už asmenines lėšas nebeleis įsigyti pakankamai maisto. Vienai savaitei leidžiama nusipirkti 500 g. dribsnių, 2 kg vaisių ir daržovių kartu. O ką daryti tiems, kurie yra vegetarai, ar tiems, kurie tik ir įstengdavo nusipirkti kruopų ar bulvių? Badauti? Ką daryti tiems, kurie turi problemų su skrandžiais?

Apie mus užsakytuose pataisos namų direktoriaus reportažuose sakoma, kad mes norime prabangos (kruopų ir bulvių, konservų), kad per gerai gyvename, bet kodėl yra skaičiuojami mūsų tėvų, draugų ar bobučių atsiųsti paskutiniai litai, ir norima iš mūsų atimti galimybę įsigyti normalaus maisto, jei valstybė tuo mūsų neaprūpina?

Teisingumo ministras nori leisti mums turėti 3 marškinėlius, 1 striukę, 2 poras batų ir vienas šlepetes. O kur darbo, sporto avalynė ir drabužiai , žieminiai ir vasariniai rūbai…

Mes tikrai negyvename prabangoje, reportaže parodomi vaizdai neatitinka tikrovės. Badaujantys yra gąsdinami nuobaudomis, pervežimu į kitus pataisos namus, atleidimu iš darbo, kad nebus išleisti į laisvę – bus sudaromos dirbtines kliūtys suėjus nuteistajam lygtinio paleidimo terminui.

Bet mes juk tik teisėtai giname savo teises, tik teises kurias turėjome iki šiol. Nuo kada demokratinėje valstybėje yra už tai baudžiama? Daug žmonių atsiėmė pareiškimus dėl badavimo ir badauja neoficialiai, nes bijo nukentėti nuo administracijos. Neoficialus badaujančių asmenų skaičius yra du kartus didesnis. Kodėl taip yra?

Norima paimti kompiuterius, kurie nuteistiesiems atstoja ir TV, radijas, magnetofonus, DVD ir CD grotuvus, darbo ir mokslo priemones. Ne visi turi pinigų, kad galėtų įsigyti ir išlaikyti minimus įrenginius, todėl kompiuteriai yra žymiai pigiau.

Teisingumo ministro motyvai yra prieštaraujantys patys sau, nelogiški, realiai neįgyvendinami. Mes negyvename kamerų režimu, nes pagal strateginį valstybės planą tai bus tik po 2023 metų, todėl šie apribojimai yra absurdiški, taikomi neatsižvelgus į sunkią valstybės finansinę padėtį.

Kiti mūsų reikalavimai susiję su tuo, kad pagal LR higienos normas nuteistiesiems, kurie neturi pinigų, turi būti išduodamos būtinos higienos priemonės. Kadangi šios priemonės nėra išduodamos, tam yra skiriamos pašalpos, tačiau pašalpos gavus nuobaudas yra atimamos. Todėl nuteistieji praranda galimybes įsigyti vienkartinį skustuvą, dantų pastą ar dantų šepetuką.

Kiti reikalavimai susiję su higienos sąlygomis, kvadratūra ir panašiai.

Šie reikalavimai yra teisiškai pagrįsti. Kaip ir reikalavimas, dėl teisingumo ministro įsakymo atšaukimo. Kol tarp badavimo motyvų bent vienas reikalavimas yra pagrįstas, visa bado akcija yra laikoma teisėta pagal LR Bausmių vykdymo kodekso nuostatas, tačiau pataisos namų administracija mano kitaip, nes jiems įstatymai negalioja.

Pavyzdžiui, pas mus badaujantiems buvo neišmokėtos pašalpos motyvuojant, kad jie neteisėtai badauja. Yra dokumentinis to įrodymas. Kaip tą paaiškinti??? Tai akivaizdus pataisos namų direktoriaus piktnaudžiavimas tarnybine padėtimi.

Mes badaujam iš tikrųjų, o ne prisipirkę savo maisto atsisakėme valstybinio. Yra daromas vaizdas, kad mes valgome, tačiau taip nėra. Daugelius žmonių paskutinę savaitę prieš badavimą įsigijo prekių net nežinodami, kad badaus.

Nors badaujam nuo 2012-03-20 d., 07:00 val. , nei vienas iš reikalavimų nėra išpildytas, ir niekam tai nėra įdomu. Nešališki žurnalistai į pataisos namus neįleidžiami.

Norime paklausti, ar tai iš tiesų yra normalu?

Kodėl žmonės turi žaloti save, kad juos išgirstų?

Vilniaus pataisos namų nuteistieji

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!