- Reklama -

Anglimi varomos jėgainės (sxc.hu)

Anglies industrijos atstovus pasiekė liūdnos žinios. 65 proc. anglimi varomų elektrinių Jungtinėse Amerikos Valstijose jau dabar baiminasi, kad netrukus taps arba jau tapo nekonkurencingomis, visa tai pigių gamtinių dujų ir griežtos aplinkosauginės politikos dėka. Iki šio laikyta neekologiška, tačiau pigesne energijos rūšimi, anglis jau netrukus dėl brangstančių išgavimo išlaidų ir tebepingančių gamtinių dujų gali prarasti ir šį pranašumą. Blogesnė žinia, jog anglies nekonkurencingumas rinkoje paveiktų gamtinių dujų kainas.

Djuko universiteto tyrimo metu buvo analizuojamas anglies ir gamtinių dujų ekonominis potencialas. Jo išvada aiški – anglies pramonė yra žymiai labiau pažeidžiama nei gamtinių dujų. Gamtinės dujos vis labiau išstumia anglį. Pavyzdžiui, jau dabar 9 proc. JAV anglimi varomų elektrinių veikia nuostolingai. Visos jų yra senos ir jau netrukus bus uždarytos, tačiau anglies pramonės bėda slypi giliau.

Griežtėjanti aplinkosauginė politika tik dar labiau pablogins „anglininkų padėtį“. Pavyzdžiui, nuo 2016 m. iš elektrinių, naudojančių anglį, bus reikalaujama naujos emisijų kontrolės. Kontrolės sistemų instaliavimas dar labiau padidins anglies kainas. Šiam tyrimui vadovavęs Lincolnas Pratsonas sako, jog labiausiai stebinančiu šio tyrimo rezultatu buvo ne 9 proc. jau dabar esančių nuostolingų elektrinių, tačiau tai, jog įvedus naujas emisijų kontrolės sistemas nuostolinga veikla laukia ir daugelio dar visai naujų ir modernių jėgainių.

Djuko universiteto tyrimas parodė, jog dar 56 proc. anglies kasyklų anglies savikaina gali tapti didesne nei gamtinių dujų. Tai bus didelis išbandymas visai pramonės šakai ir sunku pasakyti, ką anglį kasančios įmonės galėtų daryti, jog vėl taptų konkurencingomis.

Tačiau visa tai nereiškia, jog JAV bus uždaryti visi 65 proc. elektrinių. Ir tai nebūtų pats aktualiausias dalykas pasauliui. Angliai tampant vis mažiau konkurencingai tikėtina, jog gamtinių dujų kainos taip pat pakils. Kurį laiką jos buvo pakankamai mažos norint įsigalėti rinkoje ir sukurti vartotojų ratą. Tuo tarpu anglimi varomos jėgainės toliau veiks, tačiau nebebus laikomos ekonomiškai patikimiausiu variantu.

Taigi daroma išvada, jog net pakilus dujų kainoms jos išliktų pakankamai konkurencingomis. L. Pratsonas teigia, jog dujų kainoms pakilus kelis kartus situacija vis tiek niekada nebebus tokia, jog kiekviena be išimties anglimi varoma jėgainė bus ekonomiškesnė už naudojančią gamtinių dujų išteklius.

Tyrimas taip pat bus naudingas nesibaigiančioje diskusijose, kas naikina anglies industriją. Tuo dažnai buvo kaltinamas B. Obama, neva pernelyg sugriežtinęs reikalavimus, ir reikalavimus sukūrusi Aplinkos Apsaugos Agentūra. Kiti manė, jog tai tiesiog natūraliai besireguliuojanti energetikos rinka. Tyrimas parodė, jog vienodai svarbūs abu veiksniai.

Parengta pagal The Economist.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!