- Reklama -

Metrologijos inspekcijos duomenimis, Vilniaus miesto karšto vandens apskaitoje iš UAB „Vilniaus energija“ eksploatuojamų per 300 tūkst. karšto vandens skaitiklių tik apie 5,0 % yra metrologiškai patikrinti. KK nuotr.

Didėjančių sąskaitų už šildymą klausimas vis aktualesnis. Tai verčia grįžti prie šilumininkų naudojamos apskaitos sistemos patikimumo analizės.

Galimai neskaidrios ir nepakankamai kontroliuojamos šilumos apskaitos sistemos naudojimas gali būti priežastis sąskaitų už šilumą didėjimui. Net pakankamai reglamentuotų matavimų situacija nėra gera, pvz., Metrologijos inspekcijos duomenimism Vilniaus miesto karšto vandens apskaitoje iš UAB „Vilniaus energija“ eksploatuojamų per 300 tūkst. karšto vandens skaitiklių tik apie 5,0 % yra metrologiškai patikrinti. Akivaizdu, kad paliekant iš viso nesureguliuotą nuotolinio duomenų perdavimo sritį, gali būti sudaromos sąlygos nesąžiningoms manipuliacijoms, leidžiančioms didinti šilumos sąskaitas paprastiems vartotojams.

Ar galime garantuoti, jog šilumos apskaitos sistema yra tiksli, jei šilumininkų šilumos apskaitai sumontuota šilumos apskaitos sistema su nuotoliniu duomenų perdavimu yra nesertifikuota, o jos galimas naudojimas nekontroliuojamas? Metrologų nuomone, šilumos skaitiklių rodmenys, perduodami nuotoliniu būdu, be nuotolinio duomenų perdavimo funkcijos metrologinio įteisinimo neturėtų būti naudojami komerciniams atsiskaitymams. Tačiau nesant privalomo šios funkcijos metrologinės patikros reikalavimo, metrologų rankos surištos.

Gyventojų išlaidų šilumai augimas didina skurdą ir socialinę atskirtį, todėl, ieškodamas šilumos išlaidų mažinimo galimybių, dar 2011 metų pradžioje kreipiausi į Energetikos, Ūkio ministerijas, metrologus prašydamas atkreipti dėmesį į galimai neskaidrią šilumos apskaitą naudojant nesertifikuotą nuotolinę duomenų perdavimo sistemą. Deja, Energetikos ministerija neatliko nei vieno žingsnio, kad šią sritį reglamentuoti ir tuo užkirsti kelią galimai dirbtiniam šilumos sąskaitų didinimui.

Tikiuosi, kad viešai išsakomas gyventojų nepasitikėjimas nesertifikuota sistema galų gale privers Energetikos ir Ūkio ministerijų vadovus išspręsti šią problemą. Džiaugiuosi gyventojų aktyvumu ir palaikau Vilniaus Žvėryno bendruomenės, viešai iškėlusios pasitikėjimo nesertifikuota sistema klausimą, poziciją.

Manau, kad į visuomenės keliamus klausimus turi būti atsižvelgta ir jau metus vilkinamas sistemos teisinės patikros klausimas turi būti išspręstas. Būtina nustatyti privalomą nuotolinio duomenų perdavimo funkcijos metrologinį įteisinimą šilumos tiekėjų sąskaita.

Beje, Valstybinės metrologijos tarnybos vadovas, pasirašęs dokumentą, kad apskaitos sistemos su metrologiškai nepatikrintu nuotoliniu duomenų perdavimu naudojimas yra neteisėtas ir sudaro sąlygas šilumininkams įtakoti sąskaitas už šilumą, šiuo metu yra atleistas iš darbo.

Seimo narys Mečislovas Zasčiurinskas

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!