- Reklama -

Anglijos karalystė energetiniams projektams pasikvietė Rusijos "Rosatom". sxc.hu nuotr.

Didžioji Britanija, netolimoje ateityje planuojanti nutraukti daugumos AE eksploatavimą, o tuo pat metu ketinanti radikaliai sumažinti išmetamo CO2 kiekį, numato naujų AE statybų planų įgyvendinimo programą visoje šalyje.

Iki šiol ištikimiausia JAV sąjungininke Europoje laikyta Didžioji Britanija energetikos sektoriuje pasisuko veidu į Rusiją. Didžioji Britanija Rusijos valstybinę korporaciją „Rosatom“ pakvietė dalyvauti Didžiosios Britanijos atominių elektrinių reaktorių statyboje.

Beje, tai, pasak „Rosatom“ vadovo S. Kirijenko, – Didžiosios Britanijos ir Rusijos tiesioginių derybų rezultatas.

„Didžioji Britanija neskelbia konkursų, ji veda tiesiogines derybas ir priima sprendimus“, – cituojamas S.Kirijenko „Rosatom“ pranešime spaudai.

Jau anksčiau Rusija su Didžiąja Britanija buvo pasirašiusi „kelių žemėlapį“ dėl bendradarbiavimo atominės energetikos srityje, todėl „Rosatom“ Didžiosios Britanijos atominę programą priima kaip „labai rimtą“.

Beje, dar praėjusių metų rugsėjį buvo pranešta apie tai, kad „Rosatom“, „Rolls-Royce“ ir „Fortum“ pasirašė bendradarbiavimo sutartį dėl Didžiosios Britanijos AE statybos ir eksploatavimo klausimų bendro nagrinėjimo. Vadovaujantis šiuo susitarimu šalys atliks parengiamuosius darbus, reikalingus AE su VVER reaktoriais projekto koncepcijos įvertinimo procedūroms ir jos aikštelės licencijavimui. Tai bus modernus blokų su VVER reaktoriais III+ kartos projektas (teigiama, kad pažangiausias iš šiuo metu esančių pasaulyje).

„Projekte unikaliai suderintos aktyvios ir pasyvios apsaugos sistemos, kurios užtikrina aplinkos saugą net praradus išorinius maitinimo šaltinius ir aušinimo skysčio tiekimą. AE su VVER reaktoriais šiuo metu veikia Slovakijoje, Suomijoje, Čekijoje, Ukrainoje, Armėnijoje, Bulgarijoje, Vengrijoje, Indijoje, Irane, Kinijoje ir Rusijoje“, – teigiama pranešime spaudai.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!