- Reklama -

KK išsiaiškino, kad Kauno termofikacijos elektrinės steigėjas - JAV, Delavero valstijoje, registruota ofšorinė kompanija. Dabar šią Kauno elektrinę "Gazprom" už 34 186 046 eurus parduoda kitai ofšorinei firmai. KK nuotr.
"Karšto komentaro" gauta KTE steigimo sutartis rodo, kad KTE steigėjas - ofšorinė kompanija. KK nuotr.
KTE akcininkų sąrašas. KK nuotr.

„Karštas komentaras“ gavo Kauno termofikacinės elektrinės steigimo sutarties kopiją, kuri rodo, jog Kauno termofikacinės elektrinės, kurią parduoda „Gazprom“, steigėjas – ne „Gazprom“, bet JAV, Delavero valstijoje, registruota ofšorinė firma „Baltic Holding Group LLC“, atstovaujama dviejų Lietuvos Respublikos piliečių – Ingridos Bartkutės ir Laimono Marcinkevičiaus.

UAB „Kauno termofikacijos elekrinės“ įsteigimo metu vienam steigėjui buvo 23 metai, antram – 27 metai.

UAB „Kauno termofikacijos elektrinės“ steigimo sutartis sudaryta 2002 m. lapkričio 4 d. Šią sutartį patvirtino Vilniaus m. 18-P notarų biuro notarė Gelminė Každailienė.

UAB „Kauno termofikacijos elektrinės“, kurios steigėjas ofšorinė firma „Balting Holding Group LLC“, įstatinis kapitalas – 10 tūkstančių litų, bendrovės buveinė – Taikos pr. 147, Kaunas.

Pagal KTE steigimo sutartį, “Baltic Group LLC” įsigijo 80 proc. bendrovės akcijų, Laimonas Marcinkevičius – 20 proc.

Tai ta pati elektrinė, kurią dabar „Gazprom“, neįvykdęs 400 mln. Lt investicinių įsipareigojimų, parduoda kitai ofšorinei kompanijai „Clement Power Venture“ (šaltinių duomenimis, per šią ofšorinę kompaniją elektrinę perka R.Stonys) už 34 186 046 eurus.

Kaip žinia, iki šiol buvo žinoma, jog Kauno termofikacijos elektrinę 2002 metais nusipirko Rusijos dujų koncernas „Gazprom“, kuris konkursą laimėjo tik dėl to, jog įsipareigojo per 15 metų į Kauno termofikacijos elektrinę investuoti 400 milijonų litų. Savo įsipareigojimus jis patvirtino laidavimo sutartimi.

Tačiau šiais metais, neįvykdęs investicinių įsipareigojimų (pagal sutartį, dar neinvestavęs apie 350 mln. Lt), „Gazprom“ jau birželio mėnesį paskelbė parduodantis Kauno termofikacijos elektrinę. Apie tai buvo viešai pranešta „Gazprom“ internetiniame tinklapyje.

Nepaisant to, Kauno miesto taryba, vadovaujama tuometinio Kauno mero R.Mikaičio, R.Stoniui paprašius, tarybos posėdyje patvirtino detalųjį planą, pagal kurį šalia Kauno termofikacijos elektrinės savininkams vietoj įsipareigojimų investuoti į KTE 400 mln. Lt leidžiama statyti naują elektrinę. Tai yra, Kauno miesto valdžia, vadinamoji „krabo“ koalicija, tokiu būdu „Gazpromui“ padovanojo 350 mln. Lt.

Apie tai, kad „Gazprom“ parduoda KTE, „Karštas komentaras“ paskelbė šių metų rugpjūčio 5 d. bei paskelbė iš „Gazprom“ gautus KTE pardavimo dokumentus. „Karštas komentaras“ taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad KTE parduodama „Gazprom“ neįvykdžius investicinių įsipareigojimų – investuoti į KTE 400 mln. Lt.

Sandrauga „Kitokia Lietuva“ kreipėsi į Kauno teisėsaugą, prašydama ginti viešą interesą – stabdyti KTE pardavimą (kadangi neįvykdyti investiciniai įsipareigojimai, prokuratūra galėjo taikyti laikinąsias apsaugos priemones – areštuoti „Gazprom“ turimas 99,496 proc. KTE akcijas), tačiau teisėsauga atsirašė, kad čia ne jos reikalas.

Specialiųjų tyrimų tarnyba atsisakė tirti, ar iš tiesų kai kurioms politinėms jėgoms už „Gazprom“ palankų sprendimą (tarybos sprendimu „Gazprom“ faktiškai išlaisvintas nuo 350 mln. Lt privalomų investicijų į KTE) per vieną Šveicarijoje registruotą firmą buvo sumokėta po 100 tūkst. eurų.

Tuo metu, kai „Gazprom“ tęsė Kauno termofikacijos elektrinės pardavimo procedūrą, taip pabėgdama nuo 350 mln.Lt investicinių įsipareigojimų, Kauno miesto savivaldybė apsimetė nežinanti, kad „Gazprom“ parduoda Kauno elektrinę.

Vos prieš kelias savaites – 2011 m. lapkričio 24 d. – Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vygaudas Molis, atsakydamas į Sandraugas „Kitokia Lietuva“ pareiškimą dėl Kauno termofikacijos elektrinės pardavimo, parašė, kad „Kauno miesto savivaldybės administracija neturi informacijos, kad „Gazprom“ parduotų Kauno termofikacijos elektrinę“.

O praėjus kelioms savaitėms, t.y. vakar, Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas tarybos posėdyje jau paskelbė raštą dėl Kauno termofikacijos elektrinės pardavimo sutarties peržiūrėjimo. Kadangi yra neįvykdyti pagrindiniai KTE pardavimo sutarties sąlygų punktai, nulėmę pardavimo konkurso rezultatus, nesant teigiamų poslinkių derybose, yra siūloma Kauno miesto tarybai nutraukti pardavimo sutartį. KTE pardavimo sutarties nutraukimo procedūras siūloma pradėti kitų metų kovo 1 d.

Tuo tarpu „Gazprom“ Kauno termofikacijos elektrinę ofšorinei firmai „Clement Power Venture“ (R.Stoniui) gali parduoti jau šių metų gruodžio 31 d.

Taigi, strateginis energetinis objektas tarsi koks nereikalingas daiktas valstybei, šiuo atveju antram pagal dydį miestui Kaunui, keliauja iš vienos ofšorinės kompanijos rankų (nes KTE steigėjas – ofšorinė kompanija „Baltic Holding Group LLC“) į kitos ofšorinės kompanijos rankas. Todėl kyla pagrįstas klausimas, ar Kauno elektrinės pardavimo sandoris 2002 metais buvo ekonomiškai pagrįstas (ofšorinės kompanijos įsteigtos UAB „Kauno termofikacijos elektrinė“ įstatinis kapitalas – tik 10 tūkst. litų), be to, ar, sudarant sandorį, buvo patikrintas pirkėjas – kas yra tikrasis ofšorinės kompanijos savininkas? Kodėl „Gazprom“ pirko Kauno termofikacijos elektrinę per JAV, Delavero valstijoje, registruotą ofšorinę kompaniją? Ar neturėtų mūsų teisėsauga rimtai šito sandorio, kol KTE dar neparduota, ištirti?

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!