- Reklama -

Seimo narys A.Anušauskas. KK nuotr.

„Lietuvos lenkų rinkimų akcijos deleguotam energetikos ministrui Jaroslavui Neverovičiui viceministru skiriant „darbietį“ Algimantą Zarembą, jį mėginama paslėpti po tariamais įstatymo trūkumais“, – įsitikinęs Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys, Antikorupcijos komisijos narys Arvydas Anušauskas. Tariamai viešus ir privačius interesus supainiojęs asmuo gali dirbti viceministru, bet negali būti skatinamas savo buvusioje darbovietėje.

Pasak A. Anušausko, niekas nėra verčiamas į atsakingus postus skirti asmenų, turinčių įsiteisėjusių sprendimų dėl interesų supainiojimo. Priešingai viešai pasirodžiusioms interpretacijoms, Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymas tam taip pat užkerta kelią, nes papildo kitų galiojančių įstatymų reikalavimus. Štai Valstybės tarnybos įstatyme yra nustatyta, kad valstybės tarnautojas, atleistas iš valstybės tarnybos už šiurkštų tarnybinį nusižengimą, nes pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą, trejus metus negali būti priimtas į valstybės tarnybą kaip asmuo, neatitinkantis nepriekaištingos reputacijos reikalavimų. Savivaldybių tarybos narių atleisti negalima, bet jiems taip pat galioja ne mažesni reikalavimai. Ir čia politikų atsakomybė – ar jiems tinka tik nepriekaištingos reputacijos tarnautojai, ar jie dėl politinių dėlionių ir išskaičiavimų gali aukoti reputacijos reikalavimus.

TS-LKD frakcijos nariai 2012 m. pavasarį svarstant Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą, pasiūlė pataisas, kad asmenys, pažeidę šį įstatymą, trejus metus nuo pažeidimo paaiškėjimo dienos negali būti priimami į valstybinę tarnybą. Tai ir įtvirtinta esamame įstatyme, neskirstant į buvusias ar esamas darbovietes: „Valstybinėje tarnyboje dirbantys asmenys, teisės aktų nustatyta tvarka pripažinti pažeidusiais kitus šio įstatymo reikalavimus, vienerius metus nuo pažeidimo paaiškėjimo dienos negali būti skatinami, priimami, skiriami ar renkami į aukštesnes pareigas, o asmenys, atleisti už šio įstatymo pažeidimą iš pareigų, trejus metus nuo atleidimo iš pareigų dienos negali būti priimami, skiriami ar renkami į pareigas valstybinėje tarnyboje“.

„Ko vertos skelbiamos įstatymo interpretacijos, po kuriomis stengiamasi paslėpti privačius interesus supainiojusį viceministrą, parodo ir ten pat aprašytos asmenų, pretenduojančių dirbti, dirbančių ir dirbusių valstybinėje tarnyboje, prievolės: „nešališkai, sąžiningai ir tinkamai atlikti tarnybines pareigas“ bei „teisės aktų nustatyta tvarka ir priemonėmis vengti interesų konflikto ir elgtis taip, kad nekiltų abejonių, jog toks konfliktas yra“. Kyla pagrįstų abejonių, kad valdančioji koalicija stengiasi apeiti įstatymo reikalavimus ir į atsakingus postus paskirti interesus supainiojusius, vadinasi, dar labiau pažeidžiamus politikus“, – sako A. Anušauskas.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!