- Reklama -
Vikotras Uspaskich rado receptą, kaip sumažinti elektros kainą

Seimas pritarė Darbo partijos frakcijos seniūno Viktoro Uspaskich pasiūlymui keisti Elektros energetikos įstatymą ir apriboti elektros skirstytojų pelnus. Anksčiau elektros skirstymo bendrovių pelnas buvo skaičiuojamas nuo jų naudojamo turto vertės ir kiekvienais reguliavimo periodo metais turėjo būti ne mažesnis kaip dešimties metų trukmės Vyriausybės vertybinių popierių aukcionų, įvykusių per paskutinius 36 mėnesius, metinės palūkanų normos procentais aritmetinis svertinis vidurkis. Be to, Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos sprendimų, elektros skirstytojų pelnas galėjo būti padidintas 3 procentais. V. Uspaskich pataisoje numatyta, kad elektros skirstytojų pelnas negali būti didesnis kaip 5 proc. Vyriausybės vertybinių popierių metinės palūkanų normos procentais aritmetinio svertinio vidurkio.

„Šioje pataisoje svarbiausia yra tai, kad elektros skirstymo bendrovių pelnas yra skaičiuojamas nuo turto vertės, o ne nuo jų ūkinės veiklos, todėl jie galėjo iš viso nieko nedaryti, tartis su kokia nors vertintojų bendrove, didinti turto vertės kainą ir nuo jos gauti 10 proc. pelną ir dar amortizacinius atskaitymus. Mano pataisa riboja elektros skirstytojų pelną. Dabar jis bus skaičiuojamas pagal Vyriausybės vertybinių popierių palūkanų kainą 36 mėnesių laikotarpiu, bet neviršys 5 proc.“, — sakė V. Uspaskich.

Anot pataisos iniciatoriaus, elektros skirstymo bendrovių pelnų apribojimas tiesiogiai įtakos elektros savikainą — ji turės sumažėti: „Jeigu Rytų ir Vakarų skirstomieji tinklai šiandien kainuoja apie 5 mlrd. litų, jų pelnai kasmet sumažės apie 250 mln. Lt. Tai neišvengiamai įtakos savikainą, todėl elektros kaina gali sumažėti arba bent jau nedidėti“.

Dėl šios pataisos priėmimo užvakar Seime virė aistros. Parlamentarai turėjo apsispręsti: ar pritarti V. Uspaskich, ar Broniaus Bradausko pasiūlymui. Nepaisant to, kad iš pradžių V. Uspaskich pasiūlymui nepritarė Seimo Ekonomikos komitetas, visi Seimo plenariniame posėdyje dalyvavę parlamentarai balsavo už jo pataisą. Savo nuomonę vėliau pakeitė ir ekonomikos komiteto nariai.

2009-03-14

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!