- Reklama -

Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su naujuoju Europos ekonominių ir socialinių reikalų komiteto (EESRK) pirmininku Henri Malosse. Nuotr. Dž.G.Barysaitės/lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su naujuoju Europos ekonominių ir socialinių reikalų komiteto (EESRK) pirmininku Henri Malosse. Susitikimo metu buvo aptartas Lietuvos ir šio komiteto bendradarbiavimas artėjančio Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai metu, taip pat pirmininkavimo prioritetai. Plačiau kalbėta apie ES energetinio saugumo užtikrinimą ir piliečių įsitraukimą į energetinių klausimų sprendimą.

Pasak šalies vadovės, energetinis saugumas gali būti užtikrintas tik energijos tiekimo šaltinių įvairove. Pirmininkavimo ES Tarybai metu Lietuva sieks pažangos kuriant vidaus energetikos rinką bei naikinant ES esančias energetines salas. EESRK pritaria, kad energetinės salos ES viduje turi būti panaikintos.

Komitetas taip pat pabrėžia energetinio dialogo svarbą. Šis dialogas leistų į diskusijas apie energetiką įtraukti ne tik visas suinteresuotas puses, bet ir visuomenę.

Lietuva taip pat remia naujojo EESRK vadovo iniciatyvą paskatinti aktyvesnį pilietinės visuomenės įsitraukimą į ES ekonominių ir socialinių problemų sprendimą.

„Šie metai Europos Sąjungoje yra paskelbti Europos piliečių metais. Pirmininkavimo metu Lietuva sieks kuo geriau paaiškinti piliečiams dėl ko priimamas vienas ar kitas sprendimas. Apie vykstančius procesus reikia kalbėti suprantamiau. Taip pat labai svarbu įtraukti pilietinę visuomenę į sprendimų priėmimo procesą”, – sako Prezidentė.

Susitikimo metu taip pat buvo aptarti santykiai su Rytų partnerėmis. Kalbėta apie Lietuvos pirmininkavimo metu Vilniuje rengiamą ES ir Rytų partnerystės šalių vadovų susitikimą. Taip pat buvo kalbama apie jaunimo nedarbo ES problemą ir jos sprendimo būdus.

Pirmininkauti ES Tarybai besiruošianti Lietuva kreipėsi į EESRK dėl nuomonių parengimo penkiomis temomis: moterų užimtumo klausimu ekonomikos augimo kontekste, valstybės valdomų įmonių reformos klausimu, pilietinės visuomenės dalyvavimo Baltijos jūros strategijos įgyvendinimo, vadinamosios „pereinamosios visuomenės” pokyčių klausimais, taip pat apie tarpvyriausybinių organizacijų bendradarbiavimą užtikrinant ES valstybių narių lygiavertes galimybes dalyvauti ES pagalbos savanoriškose veiklose. Nuomonių parengimas yra svari pagalba pirmininkaujančiai šaliai siekiant konkrečių tikslų.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!