- Reklama -
Gintaras Praniulis .KK nuotr.

Darželių stygiaus problema Lietuvoje neišsprendžiama jau daugiau kaip 20 metų. Lietuvoje vaikų priežiūros įstaigas turi galimybę lankyti tik apie 10 proc. jaunesnių nei 3 metų vaikų , teigiama Europos lyčių lygybės instituto (EIGE) ataskaitoje.

Kaip teigia EIGE ekspertai, Europos Sąjungos (ES) politikai pripažįsta, kad kokybiškas ir už prieinamą kainą vaikų priežiūros paslaugas teikiančios įstaigos yra itin svarbios siekiant, kad kuo daugiau moterų dalyvautų darbo rinkoje, ir puoselėjant lyčių lygybę.

Lietuva tarp 27 tirtų ES valstybių užima 17-tą vietą. Blogiausia situacija ikimokyklinio ugdymo sektoriuje yra Lenkijoje, kur darželius lanko vos keli procentai vaikų iki trejų metų. Toliau seka Čekija, Slovakija, Rumunija, Vengrija, Bulgarija, Malta, Austrija ir Lietuva.

Praėjusiais metais Kauno mieste eilinį kartą nesugebėta priimti visų kauniečių vaikų į ikimokyklinio auklėjimo įstaigas. Į jas nepateko apie 700 vaikų. Tokios šeimos neretai atsiduria padėtyje be išeities – patekti į valstybinė darželį ne visada įmanoma, o kaina privačiame darželyje neįkandama.

Ieškoma išeities kai kuriose ištuštėjusiose Kauno mokyklose įkurti daugiafunkcinius centrus, kurie padėtų mažamečius vaikus turintiems tėvams.

Visoms šioms iniciatyvoms negalima nepritarti, bet kaip matome jos problemos neišsprendžia.

Todėl mane stebina Kauno miesto savivaldybės politikų veiksmai, kai buvę vaikų darželiai privatizuojami ar išnuomojami kitai, nesusijusiai veiklai.

Konkretus pavyzdys – buvusi Kauno pagrindinė mokykla „Anima“,  dieninė, savarankiško mokymosi bendrojo lavinimo mokykla Kaune, Žeimenos g. 58, vykdžiusi priešmokyklinio, pradinio, pagrindinio ir papildomo ugdymo programas. Kaip matome, tai buvo daugiafunkcinio centro pavyzdys, matyt gimęs per anksti ir todėl buvo Kauno miesto savivaldybės politikų sunaikintas.

Šiandien čia matome apleistą teritoriją ir ne mažiau apleistus pastatus, kuriuos ruošiamasi vėl kam nors perduoti, nes buvę nuomininkai ne tik kad nevykdė prisiimtų įsipareigojimų teikti ikimokyklinio ir neformaliojo ugdymo paslaugas, bet ir nemokėjo nuomos mokesčio net pagal taikos sutartį.

Šį pavyzdį pateikiau tik tam, kad pakanka parodyti politinę valią ir iki mokslo metų pradžios , galima kapitališkai suremontuoti , kiek tai reikia buvusių darželių, kas palengvintų mažamečius vaikus turinčioms šeimoms ir taip nelengvą gyvenimą.

Jei man bus sudaryta galimybė spręsti šią problemą, esu įsitikinęs , kad ji bus išspręsta.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!