- Reklama -
Birigita Šerkšnaitė. KK nuotr.

Kaunas – akademinis miestas, todėl čia gyvenenčio ir atvykstančio jaunimo reikšme miesto gyvenimui, raidai ir perspektyvoms didžiulė. Taip pat aktuali ir mokyklose besimokančių moksleivių problematika, – laisvalaikio, užimtumo ir kt. yra labai svarbios visai bendrajai miesto politikai. Kauno miesto problemų išryškinimas, gerųjų pavyzdžių sklaida tampa svarbiu atspirties tašku kuriant ir įgyvendinat miesto jaunimo politiką Tuo tikslu yra įkurta VŠĮ „Kelias jaunimui“. Svarbiausi VŠĮ tikslai organizuoti ir vykdyti vaikų, jaunimo ir suaugusių neformalųjį mokymą, įvairias kryptingumo užimtumo ir socializacijos programas, tuo tikslu organizuoti konferencijas, seminarus, mokymus, sporto ir kultūrinius renginius. Plėtoti būtinų socialinių, kultūros, švietimo, visuomenės sveikatos paslaugų tinklą Kaune. Skatinti naujų darbo vietų kūrimą, bei didinti įsidarbinimo galimybes.

Organizacija VŠĮ „Kelias jaunimui“ atliko tyrimą – visapusiškai ištyrė Kauno miesto jaunimą, jo poreikius. Buvo vertintos svarbiausios jaunimo problemos, jaunimo laisvalaikio ir kitos svarbios sritys. Tyrime dalyvavo 12-25 m. jaunimas. Kauno jaunimas įvardijo problematiškiausias sritis :laisvalaikis ir užimtumas, nedarbas ir verslumas, vaikų švieta ir užimtumas augančių nepalankiomis socialinėmis aplinkybėmis.

2014 m. rugpjūčio mėn. VŠĮ „Kelias jaunimui“ vykdė projektą pavadinimu „Dovanokim vaikams vasarą“. Vienoje Kauno miesto sodyboje, vaikų stovykla tęsėsi 10 dienų. Tikslinė auditorija – atrenkat iš Kauno miesto mokyklų. 30 vaikų 12-16 metų amžiaus, kurie auga šeimose, kurios gyvena nepalankiomis socialinėmis aplinkybėmis. Projekto uždaviniai: ugdyti gebėjimą prisitaikyti gyvenime, skatinti adekvatų elgesį, propaguoti sveiką vaikų gyvenimo būdą, suformuoti supratimą, kaip atsispirti psichoaktyvioms medžiagoms, skatinti užimtumą, pritaikant fizinę ir kūrybinę veiklą vasaros metu. Stovykloje vaikai klausėsi psichologų, visuomenės sveikatos specialistų paskaitų. Buvo mokomi tolerancijos, gebėjimo bendrauti, suprasti save, atskleisti asmenybės individualumą ir įvairiapusiškumą, prisiimti atsakomybę už savo veiksmus, neslėpti asmeninių jausmų, mokėti išsakyti juos. Sugebėti priimti kitų žmonių emocijas ir jausmus, sveikos mitybos, sveikos gyvensenos įgudžių, pasipriešinti priklausomybę sukeliančioms medžiagoms ir t.t.

Taip pat lapkričio mėn.,Kauno vaikų ir jaunimo centro uždarame „skate“ parke buvo suorganizuotos riedučių, riedlenčių ir BMX varžybos, kurių dalyviai buvo su  Helovino šventiniu kostiumu ar kauke. Varžybose dalyvavo 50 sportininkų iš visos Lietuvos , palaikomi dar gausiau į „skate“ parką susirinkusių žiūrovų demonstravo kvapą gniaužiančius triukus. Kaune trūksta viešųjų erdvių, pritaikytų sportui, aktyviai fizinei veiklai. Dviratis kauniečiams turėtų tapti ne tik pomėgiu ar sportu, bet ir patogia transporto priemone.. Tačiau šiuo metu sportiniu dviračiu pravažiuoti sunku Laisvės alėjos dviračių taku – siauri ratai stringa tarp dviratininkams nepritaikytų plytelių. Kaunas už Vilnių gatvių skaičiumi yra pirmasis miestas. Manau išplėtojus visą miestą apimantį dviračių takų tinklą galima dalį nedidelių gatvių paversti dviratitinkų gatvėmis, jomis leidžiant važiuoti tik dviračiams.

Jaunimo verslumui skiriama per mažai dėmesio Kauno mieste. Kaune nėra pakankamai programų skatinančių verslumą, trūksta iniciatyvos iš savivaldos bei kitų institucijų. Viena iš pagrindinių problemų – neefektyvus verslininkų bendradarbiavimas su savivaldybe. Savivaldybė pasyviai reaguoja į iniciatyvas, skeptiškai vertina jaunimo verslumo didinimo galimybes. Manau reikėtų tobulinti profesinį orientavimą, sprendžiant neįsidarbinančio, aukštąjį išsilavinimą turinčio jaunimo pertekliaus tam tikrose socialinėse kryptyse problemą; skatinti viešojo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimą – uvinersitetų, savivaldybės ir verslininkų tarpžinybinius ryšius siekiant specialistų paklausos ir pasiūlos atitikimo.. Reikėtų prisidėti prie švietimo sistemos modernizavimo, siekiant plėsti įgūdžių susijusių su asmeninių finansų valdymą ir karjeros planavimu plėtrą bendrojo lavinimo mokyklose.

Turime stengtis, kad Kaune gyvenančiam jaunimui Kaunas būtų ne mažiau patrauklesnis nei turistui, jauni žmonės turi norėti čia ne tik studijuoti, bet ir gyventi

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!