- Reklama -

Seimo opozicijos lyderis A.Butkevičius. KK nuotr.

Seimo opozicijos lyderis Algirdas Butkevičius ir Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narė Birutė Vėsaitė įregistravo „Valstybės paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti ir daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) įstatymo“ projekto pataisas, kurios leistų savivaldybėms imti paskolas iš fondo „Džesika“ („Jessica“) daugiabučiams namams modernizuoti.

Įstatymo projektu siekiama įgyvendinti Socialdemokratų frakcijos sudarytos darbo grupės dėl daugiabučių modernizavimo programos tobulinimo siūlymus, kuriais būtų sudaryta galimybė paskolas iš „Džesikos“ Kontroliuojančiojo fondo lėšų teikti ne tik tiesiogiai gyventojams, bet ir pastatų bendrojo naudojimo objektų administratoriams bei savivaldybių paskirtiems energinio efektyvumo didinimo programų administratoriams.

„Siekiama numatyti galimybę sudaryti kredito sutartis butų savininkams, taip pat sudaryti galimybę teikti energinio efektyvumo taupymo paslaugas (angl. – Energy Service Company (ESCO)) (toliau – ESCO) bendrojo naudojimo objektų valdytojams bei asmenims, savivaldybių paskirtiems įgyvendinti energinio efektyvumo didinimo programas. Mes norime sukurti platesnes daugiabučių namų atnaujinimo projektų įgyvendinimo finansavimo galimybes“, – sako Seimo opozicijos lyderis A. Butkevičius.

Viena projekto iniciatorių parlamentarė B. Vėsaitė primena, kad šiuo metu galiojanti įstatymo redakcija nustato, jog kredito sutartys sudaromos butų ir kitų patalpų savininkų vardu, o tai riboja galimybes pritaikyti patrauklesnius skolinimosi modelius, kai butų ir kitų patalpų savininkai tiesiogiai netampa kredito gavėjais.

„Naujajame projekte numatoma galimybė, kad kredito sutartis gali sudaryti bendrojo naudojimo objektų valdytojas arba savivaldybės paskirtas energinio efektyvumo didinimo programos įgyvendinimo administratorius, veikdamas savo vardu (skolininku tampa jis pats). Taip pat sutartis gali sudaryti ESCO, veikdamas savo vardu (skolininku tampa jis pats). Įstatymo projekto siūlomos nuostatos yra pakankamai lanksčios, kad galėtų suteikti teisinio tikrumo bei aiškumo šiuo metu itin kintančiam daugiabučių namų atnaujinimo teisiniam reguliavimui. Tikimės, kad priėmus šias pataisas gyventojų ir verslo suinteresuotumas šia programa didės ir į daugiabučių namų atnaujinimo procesą įsitrauks vis daugiau asmenų. Modernizuojant daugiabučius bus sukurta darbo vietų, ilgainiui sumažės mokesčiai už šilumą, kapitalas liks Lietuvoje, prisidės prie šilumos kaitos mažinimo“, – teigia B. Vėsaitė.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!