- Reklama -

Kazys Starkevičius. KK nuotr.

Vos tik įsigaliojo Karo prievolės įstatymo pakeitimai, savanoriai skuba užsirašyti į pradinę karo tarnybą, truksiančią 9 mėnesius. Pratybose nori dalyvauti ne tik studentai, miestų jaunimas, bet ir jaunieji Lietuvos ūkininkai.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys, Šešėlinės Vyriausybės žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius atkreipia dėmesį, kad jauniesiems ūkininkams atsirado didelių trukdžių, susijusių su Kaimo plėtros programų vykdymu.

Šių metų kovo 24 dienos įsakymu žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė patvirtino 2014-2020 m. Lietuvos kaimo plėtros programos priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos srities „Parama jaunųjų ūkininkų įsikūrimui“ taisykles, kuriose nėra numatyta jokių lengvatų jauniesiems ūkininkams, kurie ar privalomąja tvarka, ar savanoriškai norės dalyvauti karo prievolės mokymuose. Taisyklėse numatytos sąlygos, kurių neįvykdžius jiems gresia griežtos sankcijos – iki visiško gautos paramos sugrąžinimo.

Ūkininkai, dalyvaujantys šiose programose ir pasirašę sutartis su Nacionaline mokėjimo agentūra, prisiima įsipareigojimus tam tikrą laikotarpį laikytis verslo plane numatytų rodiklių ir nekeisti projekto įgyvendinimo sąlygų. Daugelis iš jų dalyvaudami programose yra paėmę bankų paskolas, ir kad galėtų jas grąžinti turi gauti stabilias pajamas. Norintieji kariniuose mokymuose dalyvauti šauktiniai gali patirti didelę žalą tiek savo ūkiuose, tiek uždelsę paskolų grąžinimą.

„Kas panorės rizikuoti savo šeimos ir ūkio gerove, žinodamas, kad tokių paramos gavimo kriterijų gali ir neatlaikyti? Vadinasi, stabdome jaunųjų ūkininkų įsikūrimą, kaimo atjaunėjimą, statome dirbtines užtvaras tiems, kas savo noru ar pagal įstatymą išeina į kariuomenę“, – sako K. Starkevičius, atkreipdamas dėmesį, kad ministrė V. Baltraitienė minėtąsias taisykles patvirtino kovo 24-ąją. Lietuvos Respublikos Seimas Karo prievolės įstatymo pataisas priėmė kovo 19 d. Per tris darbo dienas gal ir nespėta pamąstyti, kaip susiklostys paramos gavimo keliai, jei jaunasis ūkininkas išeis į kariuomenę. Tačiau šiandien jau balandžio vidurys.

K. Starkevičius siūlo pakeisti paramos jaunųjų ūkininkų įsikūrimui taisykles numatant lengvatas tiems, kurie atlieka kario pareigą. Ir padaryti tai kuo skubiau, nes pavasarinis šaukimas jau čia pat.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!