- Reklama -

Mantas Adomėnas. KK nuotr.

Seime vykusioje spaudos konferencijoje „Nauja iniciatyva šeimos vertybėms ginti“ Seimo nariai Mantas Adomėnas, Rimantas Jonas Dagys ir Egidijus Vareikis pristatė tarptautinę Šeimos teisių deklaraciją, pasirašytą pasaulio parlamentarų rugsėjo 2 dieną Italijoje, Fraskatyje vykusiame katalikų politikų susitikime.

„Šiandien labai svarbu sugrąžinti pirminę žmogaus teisių sampratą, nes dažnai šeima puolama, pasiremiant žmogaus teisėmis. Tačiau analizuojant originaliuosius žmogaus teisių dokumentus matome, kad toks vertinimas juos iškraipo. Pasaulio parlamentarai mato tas pražūtingas pasekmes ir imasi globalios iniciatyvos tam, kad šią tendenciją pasuktų kita linkme“, – kalbėjo Mantas Adomėnas.

Pasak parlamentaro, Šeimos teisių deklaracija pakartoja pamatiniuose žmogaus teisių dokumentuose įtvirtintus teiginius – tikrosios žmogaus teisės yra už šeimą, už vaiko teises.

Spaudos konferencijoje Rimantas Jonas Dagys kalbėjo apie tai, jog dažnai pamirštamos tos fundamentalios teisės, kurios anksčiau niekam nekeldavo abejonių: „Pirmiausiai tai yra vaiko teisė turėti tėvą ir motiną. Anksčiau apie tai nekalbėjome, dabar jau reikia apie tai kalbėti. Nes ši teisė dažnai yra tiesiog ignoruojama. Manoma, kad vaikas gali augti neaiškios kilmės šeimoje ar valdiškoje įstaigoje. Daug dalykų esame pamiršę. Mūsų, parlamentarų, pareiga yra tai priminti“.

Egidijus Vareikis pastebėjo, jog ši deklaracija neatsirado šiaip sau susirinkus visų pasaulio žemynų politikams. Šia nauja iniciatyva parlamentarai apsiima ginti šeimos vertybes giliai išanalizavę tarptautinę teisę ir įvairių pasaulio kraštų naujausias iniciatyvas, kurios rodo poslinkį – naujausiuose priimtuose dokumentuose matyti susirūpinimas šeimos padėtimi ir ryžtas ją ginti.

Šiandien Šeimos teisių deklaraciją yra pasirašę beveik šimtas pasaulio parlamentarų, tikimasi netrukus surinkti tūkstantį politikų parašų. Šiame procese dalyvauja ir nacionalinių, ir aukštesniųjų parlamentų (tokių, kaip Europos Parlamentas) atstovai. Deklaracija remiasi 1948 m. Visuotinių žmonių teisių deklaracija, 1966 m. tarptautine sutartimi „Dėl pilietinių ir politinių teisių“, tų pačių metų tarptautine sutartimi „Dėl ekonominių, socialinių ir kultūrinių teisių“ ir 1989 metų Vaiko teisių konvencija, kuri yra plačiausiai ratifikuota tarptautinė sutartis pasaulyje – daugiausiai šalių yra ją priėmusios kaip savo teisės aktą.

„Šia deklaracija mes kviečiame kolegas parlamentarus prisidėti, aktyvinant bendras pastangas ir siekiant, kad tarptautinėje plotmėje būtų laikomasi pamatinių žmogaus ir šeimos teisių. Noriu pabrėžti, kad Šeimos teisių deklaracija sukurta pasaulinio lygio teisininkų, kurie išanalizavo minėtus tarptautinius dokumentus, nacionalinių įstatymų praktiką ir parengė deklaracijos tekstą anglų kalba, kurį mes pateikiame Lietuvos visuomenei lietuviškai“, – sakė M. Adomėnas.

Seimo nariai Šeimos teisių deklaraciją teiks pasirašyti Lietuvos ir kaimyninių šalių parlamentų nariams.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!